Hoppa till innehåll

Förbereda sig inför KTH?

Något som jag själv önskar att jag hade blivit tipsad om innan jag började på KTH är att anmäla sig till förberedande kurser som KTH erbjuder online. Trots att man egentligen inte behöver förbereda sig inför KTH kan dessa kurser ge en en bra grund i det som komma skall. Jag som exempelvis inte tidigare programmerat innan jag började på KTH hade gärna sett att jag fick en introduktion till programmeringsämnet under sommaren innan terminstart.

 • Känner du dig orolig inför matten på KTH, vill fräscha upp mattekunskaperna och/eller vill förbereda dig inför högskolematten då rekommenderar jag dig att anmäla dig till sommarmatte.
 • Har du sökt in till ett program som innehåller en del programmering rekommenderar jag dig att anmäla dig till sommarprogrammering.

/Maha

Träffa Marskalkerna Ebba & Hugo!

Som student finns det massor med saker att engagera sig inom, ett av dom är att engagera sig som marskalk för KTH:s olika högtider! Här kommer en intervju med KTHs övermarskalker Ebba & Hugo 🙂

Vilka är ni?

Ebba Flykt är övermarskalk och läser fjärde året på programmet Design och produktframtagning och gör nu sin master i industriell ekonomi. Hugo Hildingsson är biträdande övermarskalk, och tog examen från Samhällsbyggnadsprogrammet med master inom miljöteknik och hållbar infrastruktur. Idag jobbar han på WSP som konsult inom geoteknik.

Vad gör en marskalk?

Vi marskalkar agerar eventvärdar vid olika ceremonier som hålls av KTH! Framförallt är vi med under promotion och diplomutdelnings-ceremonierna som hålls under året, men även andra vackra ceremonier.

Hur blir man marskalk på KTH och under hur lång tid är man det? Kan vem som helst bli det?

Vem som helst kan gå med i marskalkarna! Gå med i våran Facebook-sida Kungliga Tekniska Högskolans Ceremonier där vi har vår kanal om kommande ceremonier och annat kul! När en ceremoni närmar sig läggs en anmälningslänk upp och då är det bara att söka. Just nu ligger anmälan uppe för diplomutdelningarna som kommer att hållas i slutet av maj.

Vad var det som lockade er till att bli marskalk från början?

För mig (Ebba) var det stadshuset, musiken och det högtidliga som lockade mig att gå med i marskalkarna, men även at lära känna folk från andra sektioner och att ha kul såklart!

Vad är det absolut roligaste och varför rekommenderar ni att engagera sig som marskalk?

Det roligaste är att få ta del av ett härligt gäng och få hänga på historiska och högtidliga platser runt om i Stockholm. Dessutom har vi finsittningar tillsammans med fanborgen som är väldigt kul! Fanborgen består av den grupp fanbärare som också deltar i ceremonierna. Man får också träffa en massa människor som de flesta normalt inte kommer i kontakt med t.ex. KTH-alumner, den högsta ledningen på KTH och intressanta personer i näringslivet.

Har ni någon gång snubblat eller varit med om någon annan ”miss”?

Som övermarskalk och biträdande övermarskalk får man agera toastmaster vid olika tillfällen, ibland upp mot 1200 personer. Då gäller det att ha tungan rätt i mun och inte snubbla på orden. Snubbla i trappan i stadshuset har inte hänt oss, inte än iallafall! Det har såklart blivit en del mindre missar men inget som publiken har märkt vilket är det viktigaste 🙂

HÄR kan du hitta en ytterligare intervju med Ebba och Hugo, och HÄR finns mer information om KTH:s marskalkar!

/Evelina

Squvalp

Under skolåret så finns det massor med aktiviteter att delta och engagera sig inom. Ett evenemang är Squvalp, som är en karneval fast på vatten! Under helgen så byggde ett femtiotal studentlag olika vattenburna kreativa ekipage som sedan åker längsmed en bana vid Smedsuddsbadet i Rålambshovsparken.

Squvalp anordnas av studentföreningen Quarnevalen, som är en idell studentförening dedikerad till att bevara traditionen med studentkarnevaler i Stockholm. Var tredje år anordnas själva Quarnevalen, däremellan anordnas istället Squvalp!

Men själva evenemanget börjar tidigare än så, under vårterminen har deltagarna planerat och lämnat in sina bidrag, till att slutligen bli de lagen som blir uttagna till squvalp! 😀 Evenemanget sker under två dagar, där deltagarna får bygga sin flotte, umgås och slutligen sjösätta sitt mästerverk!

Alla lag har olika teman och flottarna är av alla möjliga former 😀 Amanda från instagram@kthstudent deltog i laget som representerade kårledningen på THS (tekniska högskolans studentkår)! Deras bidrag bestod av badringar som var tejpade som THS logga, varje ring representerar de 7 första grundsektionerna på KTH 🙂

Efter flottracet så utsågs de olika vinnarna till respektive kategorier, därefter så avslutades squvalp med en slutfest, där Rebecca & Fiona spelade 😀

Squvalp är ett av alla studentengagemang som är möjliga att delta- eller engagera sig inom på KTH! Det är verkligen en lyx som student att både ha tillgång till studentlivet och storstadslivet på samma gång, det är enbart du själv som bestämmer hur mycket, och vad du vill engagera dig inom 😀

/Evelina

Hur ser ett läsår ut på KTH?

Ett läsår på KTH är uppdelat i fyra perioder – två på höstterminen och två på vårterminen. Generellt sett pågår respektive period i åtta veckor. Det vanligaste är att man läser två kurser per period men ibland kan det också vara tre kurser. Varje period avslutas sedan med en två-veckors lång tentaperiod.

Egentligen är sommarlovet det enda ”riktiga” lovet man har. Så har man ej jullov tänker ni? Faktum är att efter att period 2 avslutats i mitten av december så inleds en längre tentaperiod vilket man skulle kunna säga blandar både julledighet och tentaplugg och då är det mestadels upp till en själv att avgöra hur man vill planera sin tid. Trots att det inte riktigt är utskrivet så finns det också möjlighet att få en veckas påskledigt i mitten av period 3 om man ej har några omtentor. Det är nämligen så att en omtentavecka inleds just då.

Jag är ett väldigt stort fan av denna terminsindelning som KTH har. För det första bidrar de fyra olika perioderna till variation och förändring och för det andra är det väldigt uppskattat att maximalt läsa 2-3 kurser i taget.

Campus på hösten under första perioden.

Ny period och ny kurs

Precis som på KTH är terminerna här i Lissabon uppdelade i perioder – 2 perioder på höstterminen och 2 perioder på vårterminen. På KTH har den fjärde och sista perioden redan satt igång men här på universitet i Lissabon så börjar den nu på måndag.

Förra perioden valde jag att läsa tre kurser just för att enbart behöva läsa en kurs under den sista tiden som jag har kvar här i Portugal. Denna period kommer jag att läsa en kurs som heter ’Game Development Methodology’. Såsom jag har förstått det kommer kursen gå ut på att ta fram och utveckla ett spel i grupp och att samtidigt få lära sig om olika speldesignstekniker. Jag har inte så mycket erfarenhet av spelutveckling så det ska bli kul att få lära sig mer!

Är man intresserad av just datorspelsutveckling så finns det kurser på KTH som man kan välja som kan föra in en på just det spåret. Ett exempel är kursen: Datorspelsdesign.

på bilden ser man olika komponenter av spelutveckling

/Maha

Female Technical Engineer

Hur får man egentligen kontakt med företag inför framtida jobb?
Under min tid på KTH har jag varit på arbetsmarknadsmässor, lunchföreläsningar och casekvällar på KTH campus där jag fått möta personer i olika företag för att kunna navigera min framtida karriär (och sommarjobb, exjobb och liknande).

Under våren har jag varit med  i ett nätverksprogram som heter Female Technical Engineer. Female Technical Engineer är ett program för kvinnliga ingenjörsstudenter, som vill vara med att utmana morgondagens teknik. Genom programmet får du möta och lära känna ledande företag inom svenskt näringsliv och få en inblick i de inspirerande jobbmöjligheter som finns inom teknik! I år var det 8 partnerföretag som var med i programmet:

 • Atlas Copco
 • Boliden
 • Husqvarna
 • Holmen
 • LKAB
 • Northvolt
 • Rejlers
 • Schneider Electric

Så de senaste veckorna har jag varit på en s.k. inspirationsdag och även partnerbesök, där vi fick möta alla partnerföretag och även göra ett case i grupp. Och det var såå kul att både lära känna representanter från företagen, men även andra studenter från olika universitet i Sverige!

 

I onsdags avslutades programmet med en magisk GALA på tekniska museét! Det var supergod mat, mingel och intressanta diskussioner med arrangörerna från rekryteringsfirman Cogig som anordnar programmet, företagsledare och representanter från partnerföretagen.

Inspirerande keynote-talaren Cecilia Warrol från bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen pratade om framtidens industri, teknik och innovation! Slutligen presenterades årets vinnare av programmet- som vann ett skräddarsytt traineeprogram på 3 av partnerföretagen! Årets vinnare blev Emelie Svensson, en KTH student som läser år 4 på civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi 😀

Jag skulle säga att detta program är en av de absolut mest givande aktivitet jag gjort för att navigera mig i min framtida karriär, så jag rekommenderar därför starkt att söka in till såna här initiativ under din studietid. Det är ett bra sätt att få insikter i exakt vad du vill jobba med i framtiden och få inspiration och pepp inför en framtida karriär som ingenjör. Men även för att skapa kontakter, nätverket är otroligt viktigt i en framtida karriär! 🙂

/Evelina

Att skriva en tenta på KTH vs. i Portugal

I onsdags skrev jag min första och enda tenta här i Lissabon. I och med detta tänkte jag därför göra en liten jämförelse mot hur det brukar se ut på KTH (tro mig det var en hel del skillnader).

Tentan jag skrev var i en kurs som heter ’Strategic marketing and management’. Jag som är van vid tentor där frågorna kräver utförliga svar och resonemang (i just dessa typer av ämnen) blev förvånad när vi fick reda på att det skulle vara flervalsfrågor. Min första tanke var – skönt! Men när jag väl satte igång med pluggandet kände jag att jag hellre hade föredragit en hederlig tenta med skriftliga svar. För det första blir det mycket av att memorera fakta vilket inte riktigt känns universitetslikt och för det andra är ett fel ett fel om du väljer fel alternativ – du kan alltså inte lyckas plocka på något halvt poäng vilket man oftast brukar kunna annars.

En likhet med KTH var att man ca. 1-2 veckor innan var tvungen att anmäla sig till tentatillfället. Väl på plats på tentadagen hade jag tagit med mig pass (då körkort inte räknas som ID här) i och med att jag antog att det borde vara som på KTH (ID-kort måste tas med till tentatillfället och ligga framme på bordet under hela skrivtiden). Men så var det icke. En lärarassistent ropade upp namnen på de personer som skulle sitta i respektive sal och därefter var det bara att sätta gång. Dessutom behövde man inte hänga av sig jackor och/eller väskor, vilket är något av det första du måste göra när du klivit in i tentasalen på KTH.

Trots att det kanske var en mer ”avslappnad approach” gällande hela tentaprocessen så skulle jag nog ändå säga att jag föredrar de rutiner och regler som finns på KTH just för att de tillsammans skapar en mer seriös känsla.

/Maha

Mina tips för att välja dator till studier på KTH

Oberoende av vilket program en läser på KTH så är datorn idag ett nödvändigt hjälpmedel för att klara studierna, och då är den stora frågan: vilken dator är bäst för plugget på KTH och är det nödvändigt att köpa en ny dator för studierna?

Det korta svaret är: Nej, det är egentligen inte nödvändigt att köpa en egen dator för studier på KTH.

Det finns massvis med datasalar där du kan göra ditt skolarbete! Under studierna kan det även förekomma en hel del datorlabbar där du ska jobba i olika program, och ett säkert kort är alltid att använda just datorerna på campus då de är utrustade med de program som är nödvändiga 🙂

datorskärm, hus, grönska
Smidigt att kunna plugga var som helst på campus med laptop!

Men, att ha en egen laptop ger ju en hel del frihet, och är väldigt smidigt och behändigt för att kunna göra sitt skolarbete hemifrån eller någon annanstans än på skolans datorer 🙂

I det stora hela krävs inte alls en värstingdator för att klara studier på KTH. Jag hade ingen dator när jag började på KTH, hade endast en gammal ipad med extra tangentbord i början. Mest för att jag ville kolla in vad andra studenter hade, och se vad den behövde klara av för typ av arbete för min utbildning. Så tillslut landade jag i att köpa en 13″ Macbook Air eftersom jag tidigare haft ipad och Apple telefon hehe. Dock i min klass har det varit en stor variation på typ av datorer 🙂 Men rent prismässigt kan andra operativsystem (t.ex windows) vara mer prisvärt och till och med enklare att använda för vissa typer av program.

Sammanfattningsvis har jag 2 tips:

 1. Om du ska köpa inför studierna: ha inte för bråttom, då du inte behöver datorn från dag 1 på KTH! Bättre att i början under mottagningen höra runt med äldre studenter från samma utbildning vad de tycker behövs 🙂
 2. Försök tänka ut ändamålet, om du vet att du inte kommer köra så tunga program på datorn så kan det vara bra att prioritera en lättare smidigare variant. Eller en hybrid-laptop som kanske är möjlig att använda som surfplatta och därmed även anteckna på! Idag har jag både dator och surfplatta separat och det är väldigt smidigt att kunna spara mina anteckningar på molnet istället för massvis med anteckningsblock som tar plats hemma 😀 Så för det ändamålet hade det varit perfekt med en hybridvariant! Om du ska bära runt på datorn mycket kan det även vara najs att den är relativt lätt att bära med dig och inte tar för mycket plats 🙂

/Evelina

Att flytta till Stockholm…

För en del av er som sökt till KTH och kommer in så kommer det innebära en flytt till Stockholm. Trots att jag själv inte behövde flytta till en ny stad vet jag att jag personligen hade haft frågor såsom: När ska jag söka bostad? Hur ska jag hitta bostad? Var börjar jag?

Först och främst kan jag tipsa om att kika in KTH students senaste YouTube video:

Mitt nästa tips är att kolla in Stinas senaste inlägg på kthstudents instagram där hon besöker en studentkorridor:

Sist men inte minst har Evelina skrivit två bra inlägg om studentboenden: HÄR och HÄR!

/Maha

Ultimata guiden att leva på studentbudget!

När jag började plugga var det en rejäl omställning ekonomiskt då jag hade jobbat heltid innan studierna och hade en väldigt låg hyra där jag bodde i dalarna. Men med lite eftertanke och justering i budget så har det ändå funkat bra för mig 😀 Så hur lever en egentligen på studentbudget i Sthlm, är det bara att leva på nudlar hela studietiden? Absolut inte!

Här kommer mina bästa tips hur du kan överleva på en studentbudget och samtidigt ha kul under tiden!

 • Gör en budget i excel! Det är det absolut bästa sättet att få full koll på dina utgifter, skriv upp allt i detalj och uppskatta hur mycket du behöver till de mest nödvändiga sakerna, och till mer nöjessaker. Som student med 100% studiemedel får du ut kring 11000 i månaden! Jag betalade kring 5000 i hyra som inneboende första året, och hade en del fasta utgifter som en ny telefon och liknande. Så mer än hälften gick till fasta utgifter, men med bra planering hade jag pengar över att göra roliga saker ändå 🙂
 • Handla mat smart! Håll koll på extrapris och handla mat med kort datum, det kan få ner kostnaderna otroligt mycket. Frys in sånt som är på extrapris för att kunna använda senare. Och med det även tänka på att…
 • ..laga matlådor! Just matkostnaderna är något som gör att en kan spara mycket pengar över tid. Portionen under tian har superbra recept för att hålla sig på en budget!
 • Tänk smart med kaffeinköpen, det kan vara en riktig kostnadsbov (många bäckar små hehe)! Jag brukar alltid ta med mig en takeawaykopp/termos med morgonkaffe till skolan och sedan köpa påfylllning under dagen och fylla i termosen 🙂 Många av fiken på campus har även stämpelkort där du kan få en gratis kopp mellan varven!
 • Umgås utomhus! Framförallt på vår/sommar/början på hösten finns det så många fina picknick-spots i Sthlm som är drömmiga att besöka. Mycket mer budgetvänligt! Ett hett tips är skinnarviksberget som har en magisk utsikt över kungsholmen!

Allt som allt så har jag ändå råd att lyxa till det och gå ut och utforska Sthlms restaurangutbud, men det krävs lite planering och eftertanke kring vardagsutgifterna 🙂

/Evelina