Hoppa till innehåll

Lugnet efter stormen

Här kommer en klapp på axeln till er som sökt en utbildning! Till att börja med är det inte lätt att göra ett sånt här val, speciellt inte eftersom mässor och öppet hus har varit digitala. Men förhoppningsvis känner ni er nöjda och oavsett om ni kommer in på första, andra, tredje (ja ni fattar) alternativet, kommer er framtid bli något att se fram emot!

För er som går på gymnasiet: Njut av de sista veckorna! Mina sista veckor flög iväg och vips så var det sommarlov. Även fast studenten inte blir som vanligt i år så kommer det finnas tid att fira senare. Ta in känslan av att ni har pluggat i över 10 år och lärt er mycket på vägen, för det är resan som är målet!

Saxaren och Vånö är två av ett flertal skärgårdsbåtar som utgår från Stockholm.
Här är Saxaren och Vånö som ligger vid Blasieholmen. Det är två av över tjugo olika fartyg som Waxholmsbolaget kör runt med i Stockholms skärgård.

Vad som händer härnäst kommer Aleks skriva om på måndag, så titta in  då!

/Adam

Matte och Fysikprovet

Igår stängde KTH-antagningen inför höstterminen 2021! Så glad för er som valde att söka KTH och jag hoppas att ni kommer in på er drömutbildning!

bild på ballonger och konfetti

Tyvärr får man aldrig någon ro haha för idag öppnade nämligen anmäla till matte och fysikprovet. Därför tänkte jag svara på 10 snabba frågor om provet!

 1. Vad är matte och fysikprovet? Provet är ett gemensamt antagningsprov till några utvalda utbildningar och lärosäten. För dig som är behörig till utbildningen ger detta ytterligare en möjlighet, utöver urvalsgrupperna för gymnasiebetyg och högskoleprov, att konkurrera om en plats. Med godkänt provresultat deltar du i ytterligare en urvalsgrupp.
 2. Vem får skriva provet? Du som har sökt en utbildning med provet som antagningssätt och är behörig till den utbildningen.  
 3. Vilka utbildningar på KTH använder provet som antagningsalternativ? Elektroteknik (300hp), Farkostteknik (300hp), Materialdesign (300hp ), Teknisk fysik (300hp), Teknisk matematik (300hp) och Datateknik, Kista (180hp).
 4. När är provet? 22 maj kl. 9-16.
 5. Var kan man skriva provet? Endast i Göteborg (på Chalmers), Stockholm (på KTH) och Luleå (på LTU).
  bild på ett klassrum på KTH
  Så här kan en provsal på KTH se ut
 6. När stänger anmälan? 6 maj
 7. Hur mycket kostar det att skriva provet? 100kr (som betalas i samband med anmälan)
 8. Vad kommer komma på proven? Du kommer skriva ett prov i matte (3h) och ett i fysik (2h). På denna länk hittar du områdena som kan komma på provet.
 9. Hur länge gäller provet? Bara det år du skriver det. 
 10. Var anmäler jag mig? På denna länk!

Har du några fler funderingar är det bara att gå in på matte och fysikprovets hemsida eller kommentera detta inlägg! Annars tipsar jag  verkligen dig som vill söka nån av de berörda utbildningar att skriva provet för att ha större sannolikhet att komma in på din drömutbildning! Kramar /Aleks

Imorgon stänger anmälan!

Imorgon (15 April) är det sista dagen att skicka in sin ansökan till högskoleutbildningar! Jag vill ännu en gång passa på att säga: Våga sök!

Är det så att ni inte känner er 100 på den ordning ni placerat utbildningarna i så fråga er själva:

 • Vad vill jag allra helst just nu?
 • Vad känns roligast?
 • Vad säger min magkänsla? Våga lita på den!

På bilden står det "Trust your gut"

Jag är väldigt nöjd med mitt utbildningsval, men det är såklart att jag för tre år sedan tyckte det var skrämmande att ta ett beslut utan att riktigt säkert veta om det beslutet var det rätta. Men är det inte så livet är? Man testar hela tiden på saker och ting som, antingen faller en i smaken eller som bara helt enkelt känns mindre kul. Och för att kunna vet att något passar en måste man ju just testa! Detsamma gäller utbildningsval, så ta chansen och sök!

Lycka till och så hoppas jag att vi ses i höst!

/Maha

Fjärde intervjun med en W-student

Programmet som jag går har flera masterprogram, men för att bli behörig väljer man en inriktning inför tredje året. Hittills har jag intervjuat studenter som valt Energiteknik, Miljöteknik och Kemiteknik. Idag får ni veta mer om Joel som valt inriktningen Elkraftteknik!

Vad inspirerade dig till att söka KTH?

–  Innan KTH så arbetade jag med att bygga lastbilar hos Volvo i Göteborg. Där fick jag en drivkraft att arbeta med elektrifiering av fordon. Efter det ville jag testa en ny stad med storstadsliv och bestämde mig för KTH.

Hur skulle du säga att du upplever plugget på KTH?

–  Det är ett högt studietempo med utmanande och tillämpbara kurser. Utöver plugget så finns det stora möjligheter att engagera sig inom sektionsliv, studentkår eller andra organisationer kopplat till KTH. Det finns något för alla vilket är fördelen med att plugga på Sveriges största och bästa tekniska universitet!

Här är Joel som jag har intervjuat

Du har ju valt inriktningen Elkraftteknik, varför valde du den och vad vill du bidra med i framtiden? 

–  När jag började studera på KTH ville jag vill bidra med tekniska lösningar kopplat till hållbarhet inom fordonsbranschen. På senare tid har jag fått stort intresse av förnyelsebar energi och energilagring.

Slutligen, vad är ditt tips till de som ska välja utbildning till hösten?

–  Välj något som intresserar dig och våga ta en risk i ditt utbildningsval. De flesta kurserna i de tidiga årskurserna på KTH går att tillgodoräkna ifall man vill studera något annat civilingenjörsprogram eller annan teknisk inriktning. Bara kör så löser det sig!

Tack Joel för inspirationen! En anledning till varför jag gjort de här inläggen, är för att visa bredden av ingenjörsyrket. Bara för att man måste välja ett program inom ett visst område, finns det ändå möjligheter att byta spår inom programmet. Olika program har olika inriktningar, så gå in och kolla på hemsidan vad som gäller. Dessutom kan du prata med KTH-studenter på torsdag kl. 12-18. Passa på och ställ några sista frågor innan antagningen stänger och kom ihåg att det kommer lösa sig hur det än blir med valet!

/Adam

Fristående kurser på KTH

Visste du att KTH erbjuder fristående kurser? Alltså kan du, om du är sugen på att söka KTH, men inte vill förbinda dig på en tre- eller femårig utbildning söka dessa kurser till höstterminen. På denna länk kan du hitta olika möjligheter för fristående studier på KTH och på denna länk hittar du en lista på alla fristående kurser som KTH erbjuder. Det är bara viktigt att kolla så att du är behörig för kurserna då vissa kurser är för färdiga ingenjörer… men inte alla!

Jag har endast läst en av dessa kurser, nämligen Engelska för Akademiska Studier (LS1415). Jag skrev ett inlägg (som du hittar här) om kursen. Det finns även andra språkkurser (franska, spanska, tyska, japanska, kinesiska & italienska) som du kan läsa. De kurser kan du, som annars är behörig till KTH, läsa. Sen hittade jag dessa kurser jag tycker låter spännande, och som jag är ganska säker kräver minimal behörighet (alltså den du behöver ha för att annars söka in på KTH): 

Så gå in och kolla på alla fristående kurser om du är sugen på att testa på KTH! Kom bara ihåg att sista ansökningsdagen är 15 april! Kramar /Aleks

Inblick i KTH:s olika campus

KTH har hela fem olika campus och i detta inlägg vill jag tipsa om att kika på nedanstående videos för att få en inblick i 4 av 5 campus.

Campus Valhallavägen

 

KTH Södertälje

 

KTH Flemingsberg

 

KTH Kista

/Maha

Att ta de viktiga besluten innan antagningen stänger

Det är lätt att hamna i önsketänkandet att livet är en rak stig som vägleder en in i framtiden, fast det ju sällan är så i verkligheten. Men måste det nödvändigtvis vara något negativt? När jag var yngre hade jag inte alls planer på att bli ingenjör, men sen jag kom in på KTH har jag fått uppleva massor av roliga saker som jag aldrig hade fått uppleva annars. Så kanske är det bra att livet är lite krokigt ibland och att överraskningar väntar runt hörnet, men personligen vill jag gärna ha koll på läget, så hur väljer man rätt utbildning utan att egentligen veta vart livet ska föra en härnäst?

Att ta rätt beslut

För att ta ett så bra beslut som möjligt behövs först och främst kunskap om vilka alternativ som finns. Att kolla igenom vilka utbildningar som börjar till hösten och vad de faktiskt innebär tar tid, men en bra utgångspunkt är att utgå från sina intressen. Så utöver kunskap om utbudet behövs alltså kunskap om sig själv, därför kommer här tre frågor att ställa till sig själv:

 • Vilka egenskaper har jag och vad har format mig under min uppväxt?
 • Vilka är mina starka sidor?
 • Har jag någon drivkraft eller brinner jag för något?

En annan viktig poäng är att det är svårt att hitta en utbildning som är helt perfekt. Du kanske hittar en bra utbildning, men som är på en ort du inte alls vill flytta till, eller så ser alla kurser roliga ut utom en du verkligen inte vill läsa. När de här tankarna kommer upp kan det vara bra att tänka långsiktigt. Om du hittar en utbildning som kan hjälpa dig att nå din dröm, kan det vara en bra idé att välja den, även fast det finns ”småsaker” som stör dig. Så länge helheten känns rätt tycker jag du ska ge det en chans!

Ett träd mitt på torget som de satt påskfjädrar i.
Hoppas ni haft en skön påsk även fast tankarna kring olika utbildningar säkert snurrar i huvudet!

När beslutsångesten tar över

Det är jobbigt de sista dagarna innan antagningen stänger och för mig var beslutsångesten total! Risken då är att man inte väljer något alls, för att det helt enkelt inte känns bra att behöva välja bort andra alternativ. Hur svårt det än är får man försöka ställa utbildningarna mot varandra, använda uteslutningsmetoden, eller försöka tänka från ett annat perspektiv. Förhoppningsvis är det något alternativ som känns bättre än de andra (oavsett om det är magkänslan eller en kvalificerad gissning) och då är det ju den som ska vara högst upp på rangordningslistan!

Det här inlägget skrev jag med inspiration från Ingmar Andersson som är studievägledare. Han har skrivit böcker och det finns inspelade seminarier med honom på Youtube som jag verkligen kan rekommendera. På måndag kommer en till studentintervju som inspiration, sen är det bara för mig att önska er lycka till! 

/Adam

Från KTH till Rymden

Visste du att ansökningsperioden för den som vill bli Europas nästa rymdfarare är igång. Tusentals kommer att söka men bara en handfull blir uttagna till grundutbildningen.

Anna, som läser sitt fjärde år på Civilingenjörsprogrammet Teknisk Fysik på KTH, har alltid varit fascinerad av rymden. Trots att hon inte är klar med sin utbildning, har hon hunnit med att göra massvis med coola rymdgrejer. Hon gick på Rymdgymnasiet i Kiruna och genomförde därefter Tekniksprånget med praktik på rymdbasen Esrange utanför Jukkasjärvi, hon har bland annat sommarjobbat på det svenska solteleskopet på La Palma och hon har varit vice ordförande i organisationen Astronomisk ungdom. Nu är hon även lärarassistent för kursen ”Bemannad rymdfart” som hålls av Christer Fuglesang, KTH-professor och en av bara två svenska rymdfarare. Hon säger: ”Själv blev jag inspirerad av Christer Fuglesang och fick tidigt upp ögonen för civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik på KTH. Det är en bred utbildning som gav mig möjligheten att fortsätta utbilda mig inom rymdområdet”

bild på Anna framför arkitekturhuset
Anna (Fotograf: Erik Cronberg)

Även om hon denna ansökningsperiod inte är behörig för att söka astronautprogrammet, vill hon göra det om sisådär 10 år. Så här säger Anna om rymden: ”Rymden är ju, förutom världshaven, den sista stora outforskade platsen som vi har kvar idag. Och när vi kan förena de stora frågorna om universum, med detaljerade tekniska frågor om hur vi kan få en satellit att överleva i rymden. Alltså då får vi en oslagbar kombination som är både utmanande och nervkittlande.”

Hela intervjun med Anna kan du läsa här och vill du läsa mer om rymden rekommenderar jag denna frågelåda där KTHs Rymdcenter har svarat på några frågor om allt möjligt som har med rymden att göra. Här finns även några frågor och svar med Christer Fuglesang. Tycker du som Anna att rymden verkar intressant? Sök Civilingenjörsprogrammet i Teknisk Fysik, Maskinteknik eller Farkostteknik på KTH senast 15 april! Kramar /Aleks

Vilka tankar hade jag gällande att mitt program låg i Kista?

När jag valde de program på KTH som jag var intresserad av, var själva studieplatsen inte något jag riktigt lade så mycket tanke kring i början. Men som ni kanske vet har KTH fem olika campus som de olika programmen är utspridda över.

Det var inte förrän jag bestämt mig för att jag skulle lägga IT som mitt första val som jag började reflektera över att programmet låg i Kista. Jag tycker verkligen om Stockholm och tanken av att få plugga i Stockholms innerstad var en av de grejerna som lockade mig till att börja på KTH. Så när jag trots detta valt ett program som inte låg på campus Valhallavägen, hur gick mina tankar då?

Först och främst kände jag att själva programmet var viktigare än placeringen av det. Sedan tänkte jag att jag skulle gå in med en öppen inställning. Nu i efterhand skulle jag säga att just Kista som campus var en bra övergång från gymnasiet. Det var inte jättestort men inte heller för litet utan helt lagom om man tänker på storlek samt antalet studenter som pluggar där.

I och med att jag ändå läst ett antal kurser inne i stan och dessutom vill välja ett masterprogram som håller till på campus Valhallavägen kommer jag ha fått uppleva två olika campus under min studietid. Nu blev det ju i och för sig inte riktigt tre hela år inne i Kista på grund av distansundervisningen men jag har ändå haft en bra tid där.

Är det så att du är intresserad av en utbildning som inte är förlagd på KTH:s campus på Valhallavägen, så innebär inte det att programmet i fråga skulle vara sämre. Det finns en bakomliggande tanke till programmens placeringar. De programmen som är placerade i Kista till exempel, är alla inom IT-området och är förlagda där just på grund av att Kista är Sveriges IT-centrum.

/Maha

Jobb efter KTH

Om ungefär två (!!!) månader är jag klar med min utbildning på KTH vilket innebär nästa steg i mitt liv. Jag ska börja jobba!

Jag började söka jobb redan i januari och sökte 23 olika jobb som främst var olika traineeprogram. Under ett traineeprogram, som oftast är 1-2 år, får man lära känna en organisation och oftast testa på olika roller på olika avdelningar. Oftast är traineeprogramen på större bolag som Telia, Siemens, Arla, Tele2, Unilever, Vattenfall och Cisco.  Jag sökte de roller då de passa mig och min breda utbildning. Däremot sökte jag även andra jobb som data analyst, affärsutvecklare, junior produktägare och junior projektledare. Även de roller är ju ganska breda men har ändå mer konkreta rollbeskrivningar och var oftast anpassade till kunskap inom inte endast industriell ekonomi, men även data. Jag hittade de flesta jobben på LinkedIn eller Traineeguiden.

Så jag skrev massvis med olika ansökningar och gjorde tester, intervjuer och caseintervjuer vilket resulterade att jag faktiskt fick ett jobb! För visste du att 50% av KTH-studenter får jobb innan sin examen och sammanlagt får 97% KTH-studenter får jobb innan eller efter sin examen (källa, 2018).

Jag fick ett jobb på Affingo som är ett litet bolag på strax över 20 anställda. Jag ska jobba som Business Intelligence (BI) Developer vilket innebär i detta fall att jag kommer att jobba som konsult, mer specifikt affärsutvecklare inom beslutstöd. Som BI Utvecklare kommer jag att få jobba med olika mjukvaror och med hjälp av massvis med data ta fram relevant information för företag som genomgår en förändring och behöver underlag baserad på fakta. Kanske låter det flummigt men jag kommer helt enkelt jobba med de två sakerna min utbildning har gjort mig redo för, nämligen verksamhetsledning och datateknik. Jag är därför supertaggad på detta och jobbstarten i augusti!

bild på Aleks med krona, pengar och ballonger
Jag når jag fick jobb haha

Glada Kramar /Aleks