KTH och jämställdhet

Medieteknik har sedan flera år tillbaka haft en fördelning på runt 50% mellan kvinnor och män men detsamma kan tyvärr inte sägas om varje ingenjörsutbildning runt om i landet. Ingenjörsyrket har länge varit präglat av män men trendlinjen visar att antalet kvinnor som söker sig till ingenjörsutbildningar växer (35% utexaminerade ingenjörer från KTH är kvinnor, kontra 29% tio år sedan). Dock så går utvecklingen alldeles för långsamt. Det är uppenbart att det finns ett skrikande behov av ännu fler initiativ som lockar kvinnor och icke-binära till STEM för att bl.a. stärka kvinnors roll i arbetslivet. Dessutom så har en yrkesgrupp med mer mångfald gång på gång visat sig vara mer effektiv och bättre på att komma på lösningar än en heterogen grupp. Alla gynnas av en arbetsplats med mångfald och jämställdhet. Samtidigt så måste det också finnas initiativ som tar vara på och säkerställer att kvinnors inflytande på ingenjörslinjer, och ute i arbetslivet, också växer.

Malvina är ett exempel på ett sådant initiativ. I korthet är Malvina ett nätverk på KTH för kvinnor och icke-binära med runt 2000 medlemmar som genom två event i månaden vill stärka bandet mellan studenter och näringslivet. Men viktigare än det är ändå att Malvina ger sina medlemmar en röst att visa att de finns och är en betydande del av den moderna ingenjörskåren. Min flickvän är en av två ordförande för Malvina i år och tack vare det har jag kunnat se på nära håll hur viktigt initiativet är. Tekla är ett annat initiativ som anordnas av KTH och Robyn vars huvudsyfte är att inspirera unga tjejer till att söka sig till teknikens värld. Båda initiativen gör mig stolt att plugga på KTH.

// Oscar

SEC-T Community Night

Denna vecka hölls en av Sveriges mest omtalade säkerhetskonferenser — SEC-T! Till skillnad från andra större konferenser är målet att göra den tillgänglig för de personer som kanske inte har den största plånboken (för det är inte ovanligt att konferenser kan kosta mellan $300-$2800 + flygbiljetter och hotellrum). Det var över 700 sålda biljetter i år och 14 olika talks under två dagar.

Jag besökte deras Community Night som hölls kvällen innan själva konferensen började. Tillsammans med min klasskompis Mike lyssnade vi på tre olika föreläsningar och fick se ett live hacker battle! Detta event var öppet och helt gratis för alla, även för de som inte hade biljett till resten av dagarna. Perfekt för oss studenter att besöka och få ta del av atmosfären. Något som är roligt på event och konferenser är att man oftast hittar några från KTH som delar samma intresse och också lyckats ta sig dit. Vi träffade bland annat två andra KTH-studenter på plats.

Talen vi lyssnade på var följande:

  • Game boy hacking – Calle Svensson
  • How to bug hotel rooms – Dan Tentler
  • Baldr vs The World – Albert Zsigovits

Vi fick lära oss om pwn challenges, hur du förbättrar din säkerhet på hotell och se en analys av ett malware vid namn Baldr.

Vilken tur jag hade att det sammanföll med mitt besök till Stockholm. Till nästa år ska jag se till att skaffa biljett till konferensdagarna, eftersom deras Community Night var både underhållande och lärorik.

//Madde

Gästar i Stockholm

I lördags landade jag i Sverige och jag kommer att befinna mig här i två veckor! Men vänta lite, du var ju på utbyte i Madrid? Det stämmer, däremot så har jag inga kurser för tillfället på UPM, de börjar först i oktober igen.

Det i kombination med att jag fick erbjudandet om att göra ett tvåveckors internship på IT-säkerhetsavdelningen på Handelsbanken, gjorde att jag beslutade mig för att dra hem till Sverige. Efteråt beger jag mig tillbaka till Madrid och får en vecka på plats innan kurserna börjar.

Passerade Centralstationen idag på väg hem från jobbet, självklart med en podcast i hörlurarna!

Ett plus i kanten är att jag även får lite mer tid att hänga med mina vänner och familj, eftersom sommaren i Stockholm blev så kort för mig.

//Madde

Anmälan till vårens program är öppen!

Många av KTH:s program börjar på hösten och man kan därför tro att det inte är några nya studenter som börjar på KTH under våren. Ack, så fel man kan ha! För, man kan nämligen söka vissa högskoleingenjörsutbildningar samt tekniskt basår/termin redan nu för att påbörja plugget i vår.

Högskoleingenjör: Det är en utbildning som till skillnad från civilingenjörsutbildningen är tre år istället för fem och vars fokus är på dagens teknik. Med andra ord kan man säga att högskoleingenjörer utbildas för att vara redo för nuvarande tekniska lösningar medan civilingenjörer utbildas för att ta fram framtidens teknik. Madde skrev ett grymt inlägg för två år sedan om skillnaden mellan civil- och högskoleingenjörer och hur båda utbildningarna är grymma val!

Tekniskt basår/termin: Kompletteringsstudier för dig som inte har behörighet (än) att påbörja en ingenjörsutbildning. Kan handla om att man gått ett program på gymnasiet som inte innefattade t.ex. alla kurser som krävs för att läsa på KTH eller att man vill läsa upp sina betyg inom kemi/fysik/matematik och samtidigt få en garantiplats på KTH.

Om du är sugen på att söka men har några funderingar, maila mig på wiigh@kth.se, eller använd dig av KTH:s fråga en student!

// Oscar

Cykla mellan Värmdö och Stockholm

Ni vet när några kompisar ger ett riktigt dålig förslag som man ändå på något sätt svara ja till? Så var det när jag gick med på att cykla 3 mil från Värmdö till Stockholm. I söndags mötes vi upp på förmiddagen för att trampa i motvind på dåligt pumpade cyklar i två timmar. Även om detta kanske låter fruktansvärt så var det faktiskt ganska härligt med en fysisk utmaning. Det var också intressant att se hur bra det gick att cykla mellan Värmdö och Stockholm.

Hittade också lite intressant info om cykling i Stockholm, så som att 7% av alla resor inom Stockholms län görs med cykel. Det finns dock en cykelplan för Stockholm där målet är att 20% av alla resor ska göras med cykel år 2030. Mål värderas till drygt 6 miljarder kronor per år, baserad på att antalet förtidiga dödsfall skulle minska. Detta eftersom att motion i form av till exempel cykling innebär minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2 och vissa typer av cancer. Jag vet inte om jag cyklar mellan Värmdö och Stockholm igen men jag ska definitivt börja cykla i Stockholm.

//Malin

Laga mat som en ingenjör

Jag tycker om att laga mat/baka för den avslappning det ger mig och under sommaren när jag hade extra mycket tid så passade jag på att göra massa olika bröd och bakverk. Dock så har jag alltid känt att matlagning skulle kunna göras smidigare och inte lika tidskrävande.

Därför fullkomligt älskar jag när någon kommer på idén att kombinera sin ingenjörsutbildning med matlagning för att göra hela processen mindre mystiskt, mer effektiv och enklare 🙂 En fransman vid namn Alex har fullständigt omfamnat den här idén. Kolla in hans bästa videos nedan och bli inspirerad (och hungrig).

// Oscar

En i mängden

När jag började på KTH var jag en av 180 stundeter som var antagna till CINEK. Vi 180 studenter gick igenom mottagningen tillsamman, vi hade föreläsningar tillsammans och vi engagerade oss i sektionen tillsammans. Anonymiteten som det innebär att vara en av de där 180 studenterna är något som skiljer sig från gymnasiet. Men är man verkligen bara en i mängden när man går på KTH?

I början var ingen föreläsare som hade en aning om huruvida jag skull varar på deras kursen eller inte. Jag uppskattade friheten att kunna komma och gå som jag ville och verkligen bara var en av de 180 studenter. Den inställningen gjorde jag kanske gjorde det lite svårare än nödvändigt för mig själv.

Senare in i utbildningen väljer man inriktning och så småningom väljs även en master och individuella kurser. Detta innebär att de 180 CINEK studenterna grupperas och idag kan vi ibland vara cirka 20 personer på en föreläsning. Då vi ofta göra längre arbeten med mycket input/feedback från föreläsarna har jag en helt annan kontakt med professorerna. 

Det är lätt att tänka att man bara kommer vara en i mängden under sin tid på KTH men så är det inte riktigt. Jag tyckte om anonymiteten men vissa andra sökte mer aktivt kontakt med professorerna/föreläsarna och engagerade sig i sektionen för att hitta tillhörighet. Senare i utbildningen förändras dynamiken och jag har upplevt att jag nu har en närmre kontakt både med andra studenter och professorerna/föreläsarna.    

//Malin

Nyinflyttad

Precis som många av er har jag flyttat till en ny stad för att studera. Ett obligatoriskt besök i början är att åka till IKEA! Självklart inte enbart för den billiga korven i slutet av kassorna, utan framförallt för att införskaffa förvaringsutrymmen för en billig peng.

Jag har alltid gillat att ha möbler från IKEA när jag pluggat utomlands. Det har gjort att jag kännt mig lite mer hemma. Helt förståeligt om ni vill testa en annan butik om ni flyttat inom Sverige. Gillar dock att kunna köpa med mig lite svensk mat från butiken. När jag var i Singapore köpte jag kanelbullar och passade på att fira kanelbullens dag (4 oktober, kommer upp snart igen).

Räknas detta som en selfie?

Med mig hem fick jag bland annat en liten spegel, överkast till sängen, bokhylla som ska sättas upp, havrekakor, köttbullar och en förvaringshylla för badrummet. Jag har nämligen ett underligt litet ”hål i väggen” i mitt badrum där jag precis får plats att stå i. Sprang runt med måttbandet på IKEA och tillslut hittade jag något som skulle få plats.

Det udda utrymmet är nu uppfyllt av fyra små hyllplan

//Madde

Första tentan: check!

Nu är intensivkursen i spanska över efter 2,5 veckor fyllda med lektioner, läxor och utflykter. Snacka om att den var intensiv, eftersom vi spenderade alla helgdagar utom en tillsammans med klassen på kulturella upplevelser.

Nivån på språkkursen var B1.1

Tentan hölls i förrgår och det var otroligt skönt att få den kursen avklarad. Nu väntar jag bara resultatet om jag har fått godkänt eller inte. Oavsett hur det går tycker jag att kursen har varit givande och att min spanska har utvecklats massor på denna lilla tid. Jag funderar fortfarande på om jag ska anmäla mig till fortsättningskursen eller ej. Troligtvis kommer jag göra det, för även om jag pratar spanska med mina rumskompisar känns det viktigt att träna på grammatiken och få lära sig spanska fraser (så att man inte dirketöversätter meningar från svenska till spanska).

Satt och tentapluggade med de andra svenskarna i min språkkurs på ett mysigt café.

Är du intresserad av att plugga språk på KTH? Läs mer om kurserna här!

//Madde

KTH:s Fyrverkerikonsert

Efter fem år på KTH har fyrverkerikonsert på Borggården blivit ett tydligt hösttecken för mig. I år bjöd kvällen på musik av bland andra KTH:s Akademiska Kapell och Kongliga Teknologkören. Astronauten och KTH professorn Christer Fuglesang intervjuades om KTHs rektorn Sigbritt Karlsson höll tal. 

Foto av Adrià Cruz

//Malin