Spring Break på KTH?

Denna vecka har jag Spring Break på mitt universitet i USA. Jag och mina två rumskompisar beslöt oss för att besöka 3 storstäder istället för en strand i Mexiko (som är populärt här). I fredags åkte vi till Chicago och spenderade helgen med att fira St Patrick’s day tillsammans med våra vänner som bor där.
I söndags flög vi till Boston för att bo hos vår vän som pluggar till läkare. På torsdag bär det av till New York för att träffa ännu ett gäng vänner!

OK, alla har hört talas om att i USA ger universiteten ett Spring Break till sina studenter, men hur ser det ut på KTH? Får vi som studenter ett vårlov? Det finns två möjligheter till att få ett lov under vårterminen:

 • Under tentaveckan som ges i period 3 i mars kan du ha tur att få upp till en vecka ledigt. Om din tenta ligger i början av tentaveckan har du resten av dagarna fria utan några nya kurser.
 • Omtentaveckan är lagd i april och innebär en hel vecka fri från föreläsningar! Om du inte har några omtentor kan du passa på att slappna av och ta ditt egna vårlov.

Låter det inte toppen?!

//Madde

Armada smygstartar!

För de av er som inte vet så var jag webbutvecklare för Armada 2018 och lärde mig sjukt mycket av att jobba i ett IT-team med massa duktiga människor. Jag tyckte att hela förra hösten var såpass rolig att jag sökte till att bli Head of Web Development för Armada 2019 🙂 Nu är det så att ansökan för IT-teamet i Armada precis har öppnat och om du är intresserad av att antingen vara backendutvecklare eller webbutvecklare i IT-teamet så kan du söka redan nu!

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Vad är Armada?

Armada är KTH:s karriärmässa som anordnas varje år av KTH-studenter. Förutom att arbetsmarknadsmässan är KTH:s största så är den även Skandinaviens största! Mässan lockade förra året över 180(!) företag som både är svenska och internationella. Totalt brukar Armada också locka över 12 000 studenter. Mässan äger i år rum den 19-20 november.

Varför ska man söka till IT-teamet?

För att Armada ger dig möjligheten att få värdefull praktisk erfarenhet som utvecklare, ha sjukt roligt med 200+ andra engagerade studenter i Armada, och möjligheten att lära sig av andra och knyta kontakter i ett tajt team. Dessutom är min upplevelse att min erfarenhet från Armada som webbutvecklare har t.ex. gjort mig mer intressant för rekryterare.

Hur söker man till IT-teamet då?

Det är superenkelt. Surfa in på armada.nu/recruitment, läs mer om rollerna, och ansök senast den 31 mars!

IT-teamet Armada 2018

P.S Har ni några frågor är det bara att skicka ett mail till wiigh@kth.se

// Oscar

Sök till Studentprogrammet

Ska du söka till KTH och vill ha ett extrajobb vid sidan om? Gör som jag gjorde och sök till Handelsbankens Studentprogram! Jag fick först höra om programmet under mitt första år på KTH och började där under hösten 2015. Varje år har jag fått testa på en ny avdelning inom IT att arbeta hos, och jag har fått en handledare som har hjälpt mig på plats.

Det är en otrolig chans att få ett försprång i karriären eftersom du får arbeta med relevanta uppgifter för den utbildning du studerar. Om du dessutom är sugen på att arbeta utomlands finns möjligheten där. Jag arbetade sommaren mellan årskurs 3 och 4 i London hos Handelsbanken.

I min kull av Studentprogrammet går vi Civilingenjörsprogrammen IT, Datateknik, Industriell ekonomi och Design & Produktframtagning på KTH.

Ansökan hittar du här!

Deadline är den 15 april.

//Madde

Öppet Hus i Flemingsberg och Södertälje

Är du intresserad av att plugga någon av följande utbildningar?

Flemingsberg:

Södertälje:

Trots att Öppet Hus inne på Campus är över för i år, kan du fortfarande ta chansen att besöka två andra Öppet Hus hos KTH! Du kan ställa frågor till studenter, lärare och studievägledare där. De hålls nästa måndag och tisdag eftermiddag.

KTH Flemingsberg – 25 mars kl.16-18

KTH Södertälje – 26 mars kl.16-18

Om du vill ha mer information kan du läsa mer här om KTH Flemingsberg och här om KTH Södertälje.

//Madde

A day in the life

Ibland kan arbetslivet kännas långt borta när man tänker på att man går en femårig utbildning och ens existens ofta går ut på övningsuppgifter och tentor. Dessutom kan det också vara svårt att få en inblick i hur det faktiska arbetet på t.ex. ett IT-relaterat jobb går till och hur en vanlig vardag ser ut för en anställd.

Jag har haft lyxen i och med min utbildning att kunna gå på massa studiebesök och fråga anställda hur deras dagar ser ut vilket gjort mig mer säker på mitt val av utbildning. Dessutom finns det en uppsjö av videos på nätet där anställda på företag, inom t.ex. IT-branchen, vloggar om deras dagar. Här nedan har jag därför samlat några intressanta videos där anställda berättar, i detalj, om deras dagar 😀

Första exemplet handlar om en software engineer som jobbar på Dropbox och som exakt beskriver hur hans dag ser ut. Det som förvånade mig mest var hans sena start på morgonen och hans sena slut på kvällen + den lyxiga maten som serveras varje dag.

Nästa video beskriver hur det är att jobba som UX-designer på ett medelstort företag i San Fransisco. Det som är så bra med just den här videon är hon ger tips på vad framtida UX:are ska tänka på samtidigt som hon visar en genuin passion för sitt jobb.

Om man istället vill kolla på hur det går till att till exempel få jobb som utvecklare på Google kan ni här titta på en kodintervju. Observera dock att detta bara är ett av de första stegen i rekryteringsprocessen.

// Oscar

Jämför KTH:s utbildningar

Missa inte KTH:s nya jämförelseverktyg som är en guldgruva om man står och väger mellan flera utbildningar som man vill söka till. Det här är en funktion som jag hade älskat att ha tillgång till när jag väl sökte till KTH.

En av de vanligaste frågorna jag får av intresserade studenter är: ”Vad är det för skillnad på Medieteknik och Datateknik egentligen?”. Tidigare har jag behövt komma med längre resonemang och börjat rita bilder men nu har jag ett enkelt hjälpmedel som jag kan hänvisa till! Kika hur det går till i klippet nedan 🙂

Notera att man kan se exakt hur mycket t.ex. fysik Medieteknik innehåller jämfört med Datateknik och att man dessutom kan se vilka masterutbildningar man kan välja senare i utbildningen. Extra nytt är man också kan se vilka centrala hållbarhetsmål som är kopplade till varje utbildning. Så in och jämför nu så att du snabbare kan hitta din drömutbildning!

// Oscar

Mina sabbatsår: År 2

Jag ville till Storbritannien! Efter ett år på advokatbyrån var jag helt säker, jag ville tillbaka till det landet som jag blivit kär i. Under gymnasiet hade jag tillbringat en termin på Canterbury Collage och då fastnat för pubhänget, den utbredda sarkasmen/ironin, testunderna och artigheten (etc.). Nu hade det gått två år sedan Canterbury och jag hade känt Englandsabstinensen länge. Jag sökte en engelskakurs via ett svenskt universitet som skulle hållas på University of Sussex i Brighton. Innan jag hann känna efter för mycket satt jag på ett flyg på väg till England men en resväska som enda sällskap.

Jag har aldrig varit så rädd som under min första tid i Brighton. Jag var ensam i en helt ny stad i ett land som egentligen inte visste så jättemycket om. Under gymnasiet hade jag bott hos en värdfamilj och mitt gymnasium hade guidade oss kring allt det praktiska. Nu skulle jag fixa allt själv. Hur tar man sig till universitetet? Vad gör jag om jag blir sjuk? Tänk om jag inte hittar någon att hänga med? 

Det tog en lite stund för oron att försvinna helt, men redan första dagen förstod jag att jag hade missuppfattat en sak. Jag behövde inte fixa allt själv, mina kursare var minst lika förvirrade som jag men vi kunde klura ut allt tillsammans. Vi lärde oss vilka biljetter man skulle köpa när man åkte till London, hur man briljerar på universitets pubquizar, var man åt den bästa Sunday roasten, var universitetets klättringsklubb håller hus och vilken som var den bästa strandplatsen.

Det var i Brighton som jag till slut bestämde mig för att jag ville läsa till civilingenjör inom industriell ekonomi på KTH. För mig var det en utdragen och ångestfylld process att välja utbildning. Jag fundera mycket över vad jag hade saknat hittills under mina sabbats år. Jag kom fram till det lite luddiga svaret att jag hade saknat problemlösning. Tove på Women Engineer skriver ”att vara ingenjör är som att vara en pusselmästare” och det var mycket det jag fastnade för – att få använda tekniska och ekonomiska pusselbitar för att lösa problem. 

Efter lite mer googlande var jag tillslut säker, det skulle på CINEK på KTH (läs mer om varför här och här). Det fanns bara en sak att gör – jag behövde läsa ett tekniskt basår.

//Malin

Fem snabba råd

När jag skulle söka till KTH var det många frågar som snurrade i mitt huvud och främst av allt önskade jag att jag kunde få en liten guidebok med tips från KTH:are som hade kommit långt i sin utbildning. En guidebok har jag inte hunnit skriva men däremot så kan jag bidra med ett antal tips som är riktade till just er som är sugna på att söka till KTH. För att göra inlägget ännu mer intressant frågade jag några av mina klasskamrater vad de skulle ge för råd till sig själva, om de kunde, precis innan de började KTH. Här nedan har ni svaren!

Jag skulle säga till mig själv 2015 att inte oroa sig när det är många deadlines, det löser sig alltid på något sätt. Och om de inte löser sig så är det ingen big deal.

Till mig själv 2015: det är en jämn nivå, på de nyantagna på KTH; det finns ingen anledning att anta att du är sämre än någon annan.

Köp färre kursböcker. Tänk på att du behöver vara ledig emellanåt. Man dör inte av ett F.

En tenta blir faktiskt lättare på andra försöket, för då har man tentapluggat två gånger till den. Ingen kuggad kurs är omöjlig att ta igen. #tog30hpförstaåret

Gör det som du lär dig bäst av. För mig: sitt hellre 2 timmar och kötta övningsuppgifter än att lyssna (läs somna) på en föreläsning.

Var inte orolig för om du är smart nog. Försök alltid att ligga i fas och våga alltid fråga om hjälp av kompisar. Trots att någonting kan verka omöjligt vid första anblicken så är det sällan det. Ha kul också, fem år går fort!

// Oscar

30 frågor inför öppet hus på KTH

Nu på lördag (16 mars) har KTH öppet hus! Mellan kl. 11-15 kommer det att hänga många härliga studenter i KTH Biblioteket som vill prata studier med er. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var lite nervöst att gå på öppna hus, det kändes liksom som att jag undrade allt och ingenting på samma gång. Vad ska man prata med studenterna om? Men ni har tur, ni behöver inte fundera över det, för här kommer tips på lite frågor som ni kan utgå ifrån när ni pratar med studenterna.

Bild från Pronova

Studier:

 • Hur ser en vanlig dag ut för dig?
 • Varför valde du din utbildning?
 • Vilka utbildningar valde du emellan?
 • Hur gjorde du när du valde utbildning?
 • Vilken har varit den roligaste kursen?
 • Vad har varit svårast under dina studier?
 • Vem tror du passar på utbildningen?
 • Vilken typ av kunskap har man mest nytta av från gymnasiet?
 • Hur mycket tid lägger du på studier? 
 • Vad lägger du mest tid på när det gäller studier?
 • Vad finns det för utlandsmöjligheter?
 • Var KTH som du förväntade dig?
 • Hur är det att skriva tentor?
 • Är det svårt att klara tentorna?
 • Spelar betyg en stor roll på KTH?
 • Har ni många valbara kurser?
 • Vad jobbar man inom om man läst din utbildning?
 • Vad vill du göra efter studierna?

Studentliv:

 • Vad är skillnaden mellan kåren och sektionen?
 • Har du engagerat dig i något inom kåren?
 • Har du engagerat dig i något inom sektionen?
 • Måste man vara med i kåren eller sektionen?
 • Hur är det att gå på gasque/sittning?
 • Hur skulle du beskriva eran sektion?
 • Var sitter du oftast och pluggar?
 • Vad är ditt bästa tips för att skaffa kompisar på KTH?
 • Hur har du lärt känna människor på KTH?
 • Hinner man arbeta extra vid sidan av studierna?
 • Hur skulle du beskriva mottagningen av nya studenter på KTH?’

Boende:

 • Hur bor du nu? Bor du i korridor/lägenhet/kollektiv?
 • Hur fick du tag i boende när du började på KTH?
 • Har du några tips angående att skaffa bostad i Stockholm?
 • Hur lång tid tar det för dig att ta dig in till KTH?

//Malin