Luke, I’m your hacker!

Visste ni att man som KTH-student kan åka iväg på sommarkurser utomlands? Det är väldigt få som känner till det, och framförallt hur billigt det är!

Just nu befinner jag mig på en sommarkurs i Cybersecurity i Madrid. Kursen arrangeras av organisationen BEST som finns i hela Europa (till och med på KTH).
Varje sommar arrangeras det cirka ett 40-tal sommarkurser runt om på universiteten i Europa, som du som student kan söka till. Kurserna är subventionerade av EU, vilket innebär att du bara betalar 500kr för att få boende, mat och hela kursen. Kurserna är i snitt 10 dagar långa och fyllda med aktiviteter utanför föreläsningarna.

Förra året var jag i Gliwice (Polen) och gick en kurs i spelprogrammering. Mer om vad vi hittade på i den kursen kan ni läsa här!

Tillbaka till kursen jag är på nu!

Universitetet som arrangerar min kurs är Universidad Politécnica de Madrid. Temat, alltså inte läroämnet, är Star Wars. Där av namnet på kursen Luke, I’m your hacker. Schemat för kursen får vi deltagare tillgång till i förväg (det är lördag när jag skriver detta inlägg, sittandes på Madrids flygplats).

Schemat för sommarkursen i Madrid!

Det blir spännande att se var resan under nästa helg kommer att ha för destination. Det har varit hemligt hittills. Det enda vi har fått reda på är att vi skulle packa ner en sovsäck! Sagt och gjort. Därför är mitt bagage så stort. Väderprognosen för hela vistelsen är satt till 32 grader. Jag hoppas nu i retroperspektiv att jag uppskattade vattenkriget som var under första söndagen.

¡Adíos!

 

Från storstad till småstad

Från Frankrike och vidare till Vårgårda. Varför åker man till denna lilla stad i södra delen av Sverige med ca. 12 000 invånare? Jo, för att jag en gång bodde här och för att halva min släkt fortfarande bor här.

Vi flyttade från Vårgårda när jag strax skulle fylla sju år men jag minns ganska mycket från den flytten. Att lämna allt det jag kände till med vårat hus, mina kompisar, min skola för att flytta till den diffusa staden som kallades ”huvudstaden”. Jag minns att jag som nyinflyttade ställde mig utanför vårat nya hus och kollade längs gata, jag hade ingen aning om vad som fanns efter gatans slut. Min värld gick från att inkludera större delarna av Vårgårda till att bara bestå av ett hus och en liten bit gata någon stans i ”huvudstaden”.

Här har vi då Vårgårdacentrum. Visst ser det idylliskt ut?

Jag kan undra ibland hur det hade varit om jag stannat i Vårgårda och vuxit upp i en lite mindre stad. Det finns något härligt i det bekanta men också närheten till allt som blir i en lite mindre stad. I Stockholm finns allt (verkligen allt!) men på avstånd och även i innerstan får man räkna med en restid på en halvtimme med olika tunnelbanebyten osv. Som stockholmare kan jag också avundas det bekanta och att alla har koll lite koll på varandra. Jag kan höra min mormor och moster diskutera om den där personen som precis fått ett nytt jobb eller den där som precis fått barn. Sen förstår jag att man såklart kan tröttna på det där och söka sig till anonymiteten i Stockholm. Det kanske är så att man mår bäst om man kan få smaka lite på båda världarna och ibland ta en tur tillbaka till en liten stad i södra delen av Sverige.

Fyndade en matta på secondhand som sen fick hålla mig sällskap på tåget tillbaka till Stockholm

//Malin

 

Tips för att hitta boende i Stockholm

Dags att leta boende till Stockholm? Det finns många olika tillvägagångssätt för att hitta boende. Vad alla har gemensamt är att det är bra att vara ute i god tid.
Jag har tidigare under vårterminen gjort två korta guider på tips för att söka boende. Ni hittar dem båda här nedan:

Tips del 1
Tips del 2

// Madde

Ställ frågor till studenter på ditt program

Inför Uppropet den 13/8 kan det vara många frågor som uppkommer. Vissa av dem kan vara specifika för just ditt program. Till exempel hur är det att plugga på KTH Flemingsberg?
För att du ska kunna få svar på dem finns det studenter från de olika utbildningarna tillgängliga för att svara på dina frågor.

Klicka dig in här för att ställa frågor till KTH-studenter!

Här är några utav alla studenter du kan höra av dig till 🙂

// Madde

Ett äventyr väntar!

Som Madde skrev här nedan så har antagningsbeskedet för hösten äntligen kommit! Glöm inte att göra som jag gjorde i juli 2015 då jag kom in på Medietekniksprogrammet. Tacka ja till platsen såklart!

Jag vet att jag var galet nervös veckorna efter att jag tackat ja till min plats. Jag funderade över om jag hade tagit rätt beslut, om jag var ”rätt” typ av person för KTH och helt enkelt om jag skulle klara av det. Nu såhär tre år in i utbildningen så kan jag ge följande råd: Ni som är nervösa inför den kommande tiden, inse att nervositeten bara är ett tecken på att du står inför något stort! Det är ett stort steg att påbörja en utbildning på KTH men det är också bland det mest utvecklande och roliga man kan ge sig in på 🙂

Lite läsning för att lätta på nervositeten

// Oscar

Grattis till antagningsbeskedet!

Grattis allihopa till antagningsbeskedet!

Viktigt att tänka på nu är att tacka ja till din plats. Sista dag för att tacka ja är den 27 juli kl.24.00.

Om ni har frågor finner ni många svar på www.kth.se/nypakth.
Självklart kan ni ställa frågor till oss!

//Madde

Batteribyte 101

Min mobils skärm har glappat längre än nödvändigt, men det för först på vägen hem från Liseberg som skärmen verkligen släppte loss (pun intended). En hypotes för vad som orsakade att skärmen poppat ut var att batteriet svällt. Vilket visade sig stämma! Och hur kan jag veta det? Jo, jag öppnade upp min telefon.

Maddes korta guide till hur man byter batteri

 1. Införskaffa nytt batteri, verktyg och lim.
  Viktigt att tänka på är att se till att köpa ett originalbatteri (eller om du gillar att leva farligt köper du ett från ebay) och att det är rätt modell på batteriet. Till exempel fungerar inte ett iPhone 5 batteri till en iPhone 5s mobil. Jag köpte från hemsidan BilligTeknik.
  Vet du inte vilken iPhone du har (jag vet, det är svårt) så kan du kolla denna länk.
  Verktygen jag använde hette P2, PH00, spatel och sugpropp (antar att du kan ta en från badrummet) och går att beställa som kit från alla möjliga sidor.
 2. Skruva loss de två bottenskruvarna och separera skärmen från mobilen.
  Enklaste steget. Du kan alltid tänka righty tighty, lefty lousy för att få loss skruvarna på första försöket.
  Var försiktigt när du drar upp skärmen med sugproppen! Det sitter en sladd till hemknappen, öppna inte mer än 2 cm uppåt.  
 3. Koppla av
  Nä, nu får du inte ta en paus! Se istället till att koppla bort hemknappen och de tre kablarna till touchskärmen. Här ingår det även att skruva loss en metallplåt för att komma åt kablarna.
 4. Ingen power här inte
  Bort med en till metallplåt och pilla sedan av batteriets koppling till hårdvaran.
 5. Nu flyger batteriet
  Längst ner på batteriet finns det en ögla som du ska få synlig. Därefter klippa det svarta bandet på mitten och vips så har du två tuggummiliknande klisterremsor som du försiktigt ska dra loss längst med batteriet.
  Jag misslyckades totalt på detta steg och missade att jag skulle hålla klisterremsorna platta hela tiden. Så mina gick av. Därefter fick jag pilla med spateln, försiktigt, för att få loss batteriet. Tre minuter senare så var det av!

 6. I med det nya batteriet…
  …och om du misslyckas som jag på steget innan så kan du återanvända klisterremsorna som så fint sitter på plats 😉 Det var ju helt med avsikt som jag gjorde så. Koppla i batteriet och på med metallplattan.
 7. Upprepa steg 3, 2 och 1.
  Och glöm inte att ta bilder för att ha bildbevis på att du självmant bytte ut din mobils batteri! Om din skärm glappar som min gjorde, kleta på lite superlim i hörnen (!!) på skärmen.

Före:

Enorm glipa, släkt med den spricka som ekorren i Ice Age gör i varje avsnitt.

Efter:

Inga glipor <3

Ni ser här skillnaden på det gamla och det nya batteriet. Det gamla är uppsvällt och gav ifrån sig ett klickljud när man tyckte på det (som ett metallock till en syltburk).

Gamla batteriet till vänster, nya batteriet till höger.

Detta skulle jag aldrig ha fått för mig att göra innan jag började på KTH. Då var teknik otroligt främmande för mig. Nu är jag betydligt mer bekväm efter att ha tagit kontrollen över tekniken. Och bara sådär en måndagskväll, har jag alltså genomfört mitt hårdvaruprojekt för sommaren! Det var ju löjligt enkelt.

Tekniken bakom fotbolls-VM

Det kan knappast ha undgått någon att Sverige, trots en rejäl kämparanda, åkte ut ur VM igår. Nu återstår endast fyra lag kvar som ska slåss om VM-bucklan likt andra lag gjort i tjugo tidigare världsmästerskap. Men två saker skiljer sig från tidigare år: Bollen och VAR.

Forskare på KTH har nämligen undersökt årets VM-bolls strömningsmekanik och konstaterat att den har ett större luftmotstånd än föregående års bollar och således flyger 10% kortare, när man sparkar den hårt, än tidigare år. Varför det är så och hur man tagit reda på detta kan man läsa mer om här!

Foto: Дмитрий Садовников – soccer.ru

Sedan har vi ju det mycket omtalade och komplexa videogranskningssystemet VAR som är tänkt att hjälpa domaren att ta korrekta beslut. Något som jag var förvånad över var att själva videogranskarna inte sitter på arenan där matchen spelas utan snarare i ett kontrollrum i Moskva. Vill man en väldigt noggrann genomgång av hur det fungerar så man man kika på klippet nedan!

// Oscar

Hitta mig på Instagram i juli

Är bloggen inte tillräcklig? Vill du få reda på mer om livet som KTH-student? 

På KTHs egna instagramkonto är det alltid full fart. Varje månad är det en ny KTH-student som bjuder in dig till sin vardag. Stort fokus på tips till dig som vill plugga till ingenjör.

Nu i juli hittar ni mig på kontot!

Konto: kthstudent

//Madde