Hoppa till innehåll

Lär känna mig lite bättre: Maha

Hej alla!

Jag heter Maha och är den andra bloggaren i denna bloggduo 🙂 Som några av er kanske vet bloggade jag även förra läsåret. Det ska bli kul att fortsätta dela med mig av livet som student på KTH och förhoppningsvis kunna inspirera er till att också välja en teknisk utbildning. Men först lite kort om mig!

på bilden ser man mig och bakom mig är havet och himlen med solen som håller på att gå ned.

Jag är från Stockholm och började plugga direkt efter gymnasiet där valet föll på civilingenjör inom informationsteknik. Nu är jag inne på mitt fjärde år och läser första året på masterprogrammet industriell ekonomi eller ”industrial management”, som det heter på engelska.

Mode är något som ligger mig varmt om hjärtat och när jag inte pluggar håller jag gärna på med det på olika sätt. Jag älskar också, precis som Evelina skrev om sig själv i förr igår, att fynda second-hand och vintage! Förutom detta, spenderar jag min lediga tid med nära och kära.

Man brukar ju säga att bilder säger mer än tusen ord hehe så här kommer fyra bilder som på något sätt visar några av mina intressen eller vad jag gillar!

/Maha

Ny studentbloggare: Evelina

Hej gänget!

Mitt namn är Evelina och jag är en del av årets studentbloggarduo, vissa av er kanske känner igen mig från @kthstudent instagram där jag varit dom senaste två åren! Jag läser nu mitt femte år på KTH och inriktar mig i en master inom kemiteknik för energi och miljö. Innan mastern läste jag högskoleingenjör i kemiteknik, så rent tekniskt är jag redan ingenjör! Men eftersom jag kände att jag ville inrikta mig mot energi och miljö så valde jag att lägga till två år.

När jag tar examen kommer jag vara redo att tackla problem som finns idag kring energiomställningen, till exempel hur vi ska jobba med alternativa energibärare och dess tekniska lösningar för att ersätta fossila alternativ! Några av mina favoritkurser under min tid på KTH är b.la inom elektrokemiska energiomvandlare, koldioxidneutrala transport- och energisystem, miljösystemanalys och miljömanagement. 

När jag inte pluggar gillar jag att spana efter secondhandfynd (ääälskar inredning), träna, hänga med vänner och att äta god mat! Kaffe, sushi och brunch ligger mig varmt om hjärtat. På somrarna gillar jag att hänga med min familj i Dalarna (jag är uppvuxen i Borlänge), vandra och att vara i stallet! Jag gillar helt enkelt att vara i naturen, men trots det älskar jag att bo i storstaden. Fun fact:  jag var i London som au pair innan jag började plugga på KTH!

Ni kommer att få följa med mig på mitt sista år här på KTH med allt vad det innebär! Jag kommer därför dela med mig av mina bästa tips jag ha att ge till framtida studenter gällande plugg, bostad och val av program. Och såklart ge en inblick i hur mina dagar som en ingenjörsstudent i en storstad ser ut. Tankar kring framtiden och även vad som händer på KTH, det händer så otroligt mycket coola saker på campus inom både studentliv men även forskning.

Det var lite om mig, i nästa inlägg kommer ni att få lära känna mig ännu mer. Ses snart igen!

KRAMAR 

Evelina 

Nytt läsår och nya bloggare

Till vänster på bilden ser man Maha som bär en rosa tröja och har utsläppt hår och till höger ser man Evelina som bär en beige tröja och har utsläppt hår.

Hej alla läsare, både gamla och nya!

Det är vi två som kommer att sköta Studentbloggen detta läsår. Jag, Maha (till vänster i bild) bloggade förra läsåret och Evelina (till höger i bild) har som vissa av er kanske känner igen varit en av @kthstudent:s instagrammare.

Hoppas ni vill följa oss för att få en inblick i livet som student på KTH, så syns vi snart med fler inlägg!

/Maha & Evelina

Utexaminerade KTH-studenter är anställningsattraktiva

Adam skrev för några veckor sedan ett inlägg om ranking och hur man ska ta till sig den informationen. Ni hittar det inlägget här. Även om en ranking egentligen bara är en sida av hur saker och ting uppfattas och ser ut kan den ändå ge en indikation på hur universitet mäter sig gentemot andra.

Nyligen publicerade QS universitetsvärldsrankningen en ranking gällande ”Graduate Employability”, alltså hur anställningsbar man är som examinerad student från olika universitet. KTH placerar sig på en 18:e plats av alla Europeiska universitet och på en 70:e plats i världen!

Rankingen görs utifrån fem indikatorer där sysselsättningsgraden är en av dem och där visar det sig att strax över 80% av utexaminerade KTH-studenter har jobb inom ett år. Med dessa siffror i åtanke känns det faktiskt extra bra att få plugga på KTH, men också tryggt för framtiden!

på bilden står det "World university rankings" och "Graduate employability rankings, 2022".
Här hittar ni den nyligen publicerade rankningen.

/Maha

Utflykt till Gamla stan

Perfekta pausen från plugget – promenera i Gamla stan. 

Gamla stan är en ö placerad mitt i Stockholm och det är en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor.

Här finns mycket att se och göra. Bara kullerstensgatorna tillsammans med alla färgglada hus är en del av upplevelsen, sedan finns det alltifrån mysiga restauranger och caféer, till små butiker och museer.

Under juletider får man inte heller missa att gå dit, för då äger deras årliga julmarknad rum!

Jag vet inte varför jag inte åker till Gamla stan oftare, men det kommer jag absolut göra i fortsättningen!

/Maha

Pluggställen på Campus

Nu när samhället börjar öppnas upp igen kommer man så småningom börja spendera lite mer tid i skolan. Ibland kan det vara svårt att hitta platser att sitta och plugga på på Campus så här kommer mina tips:

  • Biblioteket på Campus har grupprum: Efter att jag upptäckt att det fanns grupprum där så har jag använt de relativt flitigt ändå. Dessa måste dock bokas i förväg (när du loggat in på KTH, gå in på Tjänster och sedan Grupprum i biblioteket)
  • Salar: Ibland kan man även ha tur med lediga salar och det kan man antingen ta reda på genom att söka vilka salar som är lediga HÄR, men också genom att skanna en QR-kod som finns utanför varje sal.
  • Kårhuset Nymble: Även om man kanske framförallt går dit för att värma matlåda och äta lunch, kan man även sätta sig där för att plugga.
  • Studieplatser i KTH:s alla byggnader: Det går oftast att hitta lediga studieytor i de olika byggnaderna. Lyckas man inte hitta något i ett av husen så är det bara att traska vidare till nästa 🙂

/Maha

Hej då Studentbloggen!

Jag kanske ska börja med att skriva ”Hej då restriktioner!”, för igår släppte ju regeringen på de flesta restriktionerna. För mig har plugget redan varit på plats en del, men nu kommer det säkert bli ännu mer närvaro på campus. Igår satt jag i biblioteket och pluggade för första gången på över ett år och det kändes verkligen konstigt, men jag kommer inte direkt sakna distans-plugget heller så jag vänjer mig gärna vid campusundervisning igen.

Extra kul för ettan och årets mottagare också, för igår ägde äntligen n0llepubrundan rum på campus Valhallavägen! Alla sektioner har en egen eller delad sektionslokal och på en pubrunda så öppnar alla klubbmästerier upp sina dörrar för andra studenter så att man kan gå runt och dricka drinkar och samla märken. Det blir en del köande, men det är väldigt roligt att hälsa på de andra sektionerna och det är också ett bra sätt för ettan att lära känna campus.

En bild på mig i schmeck (likt en studentmössa fast för teknologer).
Här är jag under vår n0llegasque när n0llan lyckades upphöja sig till ettan. Tack vare de lättade restriktionerna kunde vi ha lite sittningar under mottagningen, men nu när de är borta helt kommer vi kunna umgås ännu mer igen!

Det var lite roliga nyheter, för en tråkig nyhet är att det här blir mitt sista inlägg på Studentbloggen. Jag kommer fortsätta vara studentambassadör, men jobba bakom kulisserna på vår Youtube-kanal istället. Det har varit kul att visa upp KTH för er och jag hoppas ni fått lite olika perspektiv på livet under och efter KTH. Fortsätt att kolla in på bloggen då och då för Maha kommer hålla ställningarna här och även på de andra sociala medierna dit det är lite nya ambassadörer på ingång. Lycka till med studentlivet och glöm inte att göra er studietid så minnesvärd som möjligt!

/Adam

Lärdomar från gästföreläsare

Under veckan fick vi lyssna till en gästföreläsare som jag personligen tyckte var otroligt inspirerande. Gästföreläsaren hette Petter Hallman och är en KTH alumn från Indek. Han berättade om sin karriär och hans ständiga strävan efter att få göra skillnad och påverka på ett eller annat sätt.

Dessa var några av de saker jag tog med mig från föreläsningen:

Bestäm dig för något och gå sedan ”all in”!

 

Om du sätter upp ett mål du vill uppnå ökar det sannolikheten till att kunna påverka!

 

Det viktigaste är att våga göra något, även fast det inte går hela vägen, så är det bättre än att hela tiden försöka uppfylla och anpassa sig till vissa krav.

 

Att misslyckas är viktigt!

 

Hoppas ni tar med er något av dessa ord!

/Maha

En regnig dag på KTH

Det är ju typiskt att regnet ska ösa ner när man väl ska åka in till skolan. Så fort man tagit skydd från regnet är det dock rätt mysigt ändå :). Idag hade jag nämligen ett seminarium i en av kurserna jag läser, där min grupp skulle presentera feedback till en annan grupps arbete och vice versa.

Salen där seminariet höll till var där Kemi håller till. Jag hade inte varit i den här delen av Campus tidigare och det är alltid kul att vistas i nya miljöer, så länge man också lyckas hitta rätt vilket jag ibland har svårt att göra…

/Maha

Återigen dags för Forskarfredag!

Det har redan gått drygt ett år sen jag började skriva på Studentbloggen! Vissa dagar går tiden långsamt, men när jag zoomar ut och tittar på året som gått har det verkligen gått fort. Det är nämligen lätt att komma ihåg när det gått ett år, eftersom slutet av september alltid innebär Forskarfredag! Förra året var det lite senare på hösten eftersom corona var relativt nytt, men det brukar vara sista fredagen i september. Därför kommer här lite tips på vilka digitala föreläsningar från KTH som går att inspireras av:

  • Data, resurser, prylar och ytor – Jonas från KTH Live-in-Lab pratar om att påskynda processen från idé till marknadsföring när det kommer till teknik inom samhällsbyggnadssektorn. KTH Live-in-Lab är en testmiljö där olika projekt görs för att utveckla teknik i den verkliga boendemiljön.
  • How does spaceflight affect astronaut’s bodies? – Stefania Giacomello jobbar på SciLifeLab som är ett centrum för biovetenskap, medicin och miljö där KTH är med och forskar. Hon ska berätta om utforskandet av rymden och teknik för att förstå hur rymdresor påverkar kroppen. 
  • Unite! For Sustainable Energy – “Unite!” är ett nätverk för att koppla samman teknikvetenskap med andra områden i samhället. Där ingår både studenter och forskare och temat är några avstamp i energiforskningen, bland annat det senaste inom smarta elnät, bränsleceller och energilagring. 

Forskning (eller plugg) i alla ära, men ibland måste man få koppla av också. Här är Stockholm sett från Söder Mälarstrand och det är en väldigt fin utsikt (trots det dåliga vädret)!

  • Vad kan avloppsvatten avslöja om pandemier? – Cecilia Williams jobbar också på SciLifeLab, men med något helt annat. Hon har nämligen tittat på avloppsvatten under pandemin och analyserat virusmängder i Stockholmsområdet och frågan är om det är mer tids- och kostnadseffektivt? 
  • Organ på chip – På tal om pandemier jobbar Anna Herland med mikro- och nanoteknik på KTH. Hon kommer prata om hur mänskliga celler kan användas för att skapa miniatyrflödessystem som kan användas för att förstå biologiska mekanismer.
  • Fakta vs åsikt – Ett pass av debatt-karaktär där KTH är representerade. Här kommer det diskuteras vad som är fakta, vad som är åsikter och hur de ligger till grund för olika beslut (exempelvis i en pandemi). Detta är också kopplat till det informationssamhälle vi nu lever i.

Föreläsningarna är alltså på fredag mellan 09 och 15 men de flesta passen är bara 30 minuter. Här kan ni anmäla er och njuta av all fantastisk forskning: www.kth.se/form/anmalan-ff21

/Adam