Hur smart behöver man vara för att klara KTH?

Vi är mitt uppe i antagningsperioden och jag tänkte besvara en av de vanligaste frågorna jag får från studenter som är nyfikna på KTH. Hur smart behöver man vara för att klara KTH?

Som jag skrivit tidigare så var jag ärligt talat rädd för att bli mött av genier som löste mattetal med vänsterhanden på KTH medan de parallellt pluggade 100% på Handels. Varför jag hade den här bilden är jag inte säker på, men det jag är säker på idag är att den inte stämmer. Visst så finns det studenter som pluggar flera utbildningar samtidigt men precis som oss alla andra studenter så lägger de ner mycket hårt arbete och tid för att klara av det. Det jag märkte snabbt på KTH var att det precis som ute i det verkliga livet fanns alla möjliga nivåer av intelligens här, smartare som ”dummare”. Det viktigaste att förstå är att har man väl kommit in på KTH så är man ”smart nog”.

Image result for intense study gif illustration

Min utbildning, Medieteknik, har jag upplevt som väldigt prestigelös och studenter har kommit in på utbildningen med alla möjliga typer av förkunskaper och bakgrund. Det finns en stor kamratskap på Medieteknik, som jag upplevt, där man hjälper varandra om någon ber om hjälp och delar med sig av lösningar om någon kört fast.

Det kan låta klyschigt, men är värt att repetera: Olika människor förstår olika saker olika snabbt. Så enkelt är det bara. Det kommer alltid att finnas människor på KTH, och ute i arbetslivet, som förstår specifika problem mycket snabbare än dig men det i sig är faktiskt inte ett problem. Dessutom är generell problemlösning någonting som övas upp under åren på KTH; man är ju faktiskt här för att lära sig!

// Oscar

Hur har man bra möten på distans?

Precis som Madde så exjobbar jag också hemifrån just nu! Det är en ny utmaning eftersom det kräver disciplin att fortsätta med arbetet hemifrån och samtidigt krävs det lite nytänkande eftersom fokusgrupper och användartester får göras på distans 🙂 Lyckligtvis så går mitt exjobb hos Mentimeter att göra på distans och igår hade jag just en fokusgrupp för att få feedback och bolla idéer. Fokusgruppen gick bra och jag vill därför dela med mig av några lärdomar som jag fått av att sitta i och hålla virtuella möten den senaste tiden!

Så här kommer mina snabba tips för hur man kan göra virtuella möten bättre!

 • Sätt på din video i gruppsamtal (annars blir det för anonymt)
 • Ha en tydlig struktur med planerade tider för varje moment och håll dig till dessa tider. Ofta är det bra med en person som är ansvarig för agendan.
Såhär såg min plan ut för gårdagens fokusgrupp!
 • Spela in mötet vid behov så att du kan titta på det i efterhand (fråga självklart innan).
 • Dela upp ett möte i mindre videosamtalsgrupper för bättre diskussioner (kan t.ex. göras i Zoom)
 • Håll koll på diskussioner så att de håller sig till det ämne som bör diskuteras och inte slösar andras tid.
 • Skärmdela en Mentimeter-presentation om du vill att mötesdeltagarna ska interagera mer under mötet 🙂 (jag är självklart partisk men tycker att det fungerar riktigt bra)
Word Cloud

// Oscar

Var ligger KTH?

KTH har hela 5 olika campus utspridda i Stockholmsområdet. Varje campus är strategiskt placerad för att komma nära industrin som utbildningarna riktar sig in mot. Vi har:

KTH Campus (som är huvudcampus)
KTH Kista (där bland annat min utbildning har sina tre första år)
KTH Södertälje
KTH Flemingsberg
KTH Solna

KTHs internationella instagramkonto har gjort studiebesök hos campusen under de senaste veckorna. Där kan du se bilder och videos från besöken. Här är deras konto @kthuniversity!

En av frågorna som dök upp under F&Q förra veckan var:

Hur funkar det att ha kurser på två campus? Krockar kurserna?

Svar: Det fungerar utmärkt! Jag hade majoriteten av mina kurser i Kista under mina tre första år. Under år två hade vi en period av kurser inne på KTH Campus, då såg schemaläggarna till att alla kurser den perioden hölls på samma campus. När man sedan kommer högre upp i kurserna och får välja valbara kurser är det ens egna ansvar att kontrollera så att kurserna inte krockar med varandra.

//Madde

5 korta frågor

Jag tog lite inspiration från den Q&A som hölls på KTH-students instagramkonto i torsdags och tänkte att även jag kunde svara på några korta frågor. Gå in här för att se fler frågor och svar.

Hur stora är klasserna på KTH?

Det där är olika för olika program. När jag började civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi (CINEK) så var vi cirka 150 studenter. Som ni kanske vet så väljer vi på CINEK en teknikinriktningen, därför blir vi som mindre grupper inom klassen. Jag och ungefär 40 andra personer valde att inrikta oss på energisystem och hållbar utveckling, och det är de personerna som jag har haft majoritet av mina kurser tillsammans med. Så det där med klasser är kanske är lite luddigare på universitet än vad det är i gymnasiet. Vilka man kommer tillbringa mest tid tillsammans med beror lite på vilken eller vilka kurser/inriktning/master man väljer.

Hur lång brukar en schemalagd dag vara?

Jag har upplevt att det varierat mycket från period till period. Vissa perioden har jag nästan haft schemalagt mellan 8-17 varje dag och andra perioder har jag haft upp till två helt schemafria dagar i veckan. Vi har dock haft ganska få obligatoriska moment, så även om man är schemalagd 8-17 betyder inte det att man måste vara där dessa tider. Oftast är det såklart bättre för betygen att gå på föreningarna/övningarna.

Hur många timmar pluggar du per dag?

Hmm… jag tänker att jag nog ändå snittar på 8 timmar om dagen om man inkluderar den schemalagd KTH-tid. Det innebär att jag stundvis nästan sover på KTH eller enbart åker hem och sover för att sen åka tillbaka tidigt på morgonen och fortsätta plugga. Andra gånger väljer jag att ta ledigt någon dag för att få lite pausa i pluggande. Jag tror att man kan fördela det jämnare än vad jag har gjort och se till att verkligen hålla sig till 8 timmar om dagen om man föredrar det. 

Har ni föreläsningar/tentor på svenska eller engelska?

Civilingenjörsutbildningen är uppdelat i två delar, de första tre åren som representerar kandidaten och de sista två är mastern. Vi läste de första tre på svenska, då var majoriteten av föreläsningar och alla tentor på svenska. Därefter har resten av utbildningen varit på engelska. Redan under de fösta åren läser man mycket litteratur på engelska så att byta till engelska under master var mindre konstigt än vad jag föreställt mig.

Hur ofta har ni tentor?

Varje år på KTH är uppdelat i två terminer och varje termin är uppdelad i två perioder. Efter varje period har vi tentor så därför skulle man kunna tänka sig att vi har fyra tentaperioder. Det är nästan sant, förutom det att vi även har omtentaperioder. Det är lika många omtentaperioder som tentaperioder alltså har vi tentor åtta gånger per år.

//Malin

EXjobba i coronatider

De senaste veckorna har jag suttit mycket på kontoret hos Nixu för att skriva mitt EXjobb (examensarbete), men med covid-19 härjandes blir det att arbeta hemifrån. Hur har jag löst det?

 1. Tagit med mig alla IoT enheter hem,
 2. Plockat på mig övrigt material från kontoret som kan komma till användning,
 3. Satt upp en studieplats med bra ljus,
 4. Jag har en rutin för hur jag börjar mitt arbete,
 5. Fortsätter att vara tillgänglig genom videomöten.

Med ljuset ser jag till att ha skrivbordet vid fönstret för att utnyttja det naturliga ljuset. När det blir mörkt på kvällen har jag en bordslampa som ljuskälla.

Min rutin för när jag börjar mitt arbete hjälper mig att faktiskt starta dagens uppgifter, och inte fastna med att läsa mejl, blogga eller scrolla genom sociala medier. Rutinen är att vakna kl 07, äta frukost och läsa ett kapitel (just nu läser jag en deckare i serien Jack Reacher), gå till min väns instagramkonto och göra dagens självporträtt (sätta på en valfri låt i 3 minuter, rita mig själv enligt dagens tema, färglägga lite snabbt), kolla slack om det är något nytt som berör EXjobbet och slutligen börja där arbetet avslutades dagen innan!

Temat igår var ”me on a ranch och dagens tema är ”me as an animal”. Jag valde låtarna Rodeo – Lil Nas X ft Cardi B och Money – Leikeli47. Vi brukade göra dessa snabba ritningar i min serietecknarkurs jag läste förra året i USA. Ett bra sätt att komma igång med kreativiteten!

Självklart är det inte helt smärtfritt att arbeta hemifrån. De tre största utmaningarna är:

a) att jag ska kunna röra på mig tillräckligt varje dag,
b) att jag inte ska få ont i ryggen på grund av att jag saknar ergonomisk utrustning för att sitta vid datorn,
c) att jag orkar hålla arbetsmoralen uppe.

Att ha uppsatta mål för EXjobbet hjälper till med arbetsmoralen. Ett annat tips är att videochatta med klasskompisar som gör samma kurs eller som också skriver sitt EXjobb, och dela med sig av vad man har gjort och om man har fastnat med ett problem.

För att röra på mig tillräckligt går det att träna hemma med kroppsvikten, ut och springa eller göra yoga. Däremot har jag känt mig ganska lat och inte gjort något av detta. Har instruktörsledd träning en gång i veckan som jag går på, får se hur länge till de har öppet.

Jag har ingen supergamer-stol som jag kan sitta bekvämt i. Istället försöker jag flytta mig till soffan om jag gör något från mobilen, så blir det lite variation för ryggen.

Hoppas ni har lyckats hitta studiero hemma!

//Madde

Q&A på Instagram imorgon

Få svar på dina frågor imorgon på Instagram. Eller bara lyssna på svaren från andra personers frågor. Evelina kör imorgon (torsdag) en frågestund och du kan ställa både stora frågor och små frågor.

Kika in under dagen imorgon för att delta i frågestunden!

Konto: @KTHstudent

//Madde

Öppet Hus på KTH är helt inställt

Hej igen! Här kommer den senaste uppdateringen angående Öppet Hus på KTH. Tyvärr blir samtliga Öppna Hus inklusive ersättande digitala evenemang inställda. Orsaken är de nya restriktionerna som finns kring smittspridning av covid-19. Det betyder att det digitala evenemanget som skulle ha skett nu på lördag samt det i Kista blir inställda. Som tur är finns vi KTH-studenter tillgängliga online!

Var kan jag komma i kontakt med KTH-studenter?

Som Oscar skrev i sitt inlägg tidigare i veckan kan du ställa frågor till studenter på KTH online! De kan svara på allt om kursinnehåll, studentliv, boende, deras drömjobb med mera. Du hittar dem här.

Skriv en kommentar här på Studentbloggen eller på KTHs Instagramkonto @KTHstudent.

Jag har frågor om behörighet eller val av utbildning, vem kan jag höra av mig till?

Behöver du komma i kontakt med studievägledningen på KTH? De kan svara på frågor om val av utbildning och vägarna dit. Hör av dig här!

Om du däremot undrar över behörighet, anmälan eller urvalet kan du vända dig till Antagningsgruppen på KTH. Du når dem via info@kth.se eller telefon.

Tel: 08-790 9440
Måndag kl 13.00 – 14.00
Tisdag-torsdag kl. 10.00 – 11.00
Fredag stängt

Om jag inte själv har några frågor, hur kan jag få information om KTH från studenter?

Minns ni de webinarier som spelades in nu i mars med de olika skolorna på KTH? Med skolor menas de olika utbildningsblocken/kategorier som finns. Dessa webinarier finns inspelade och tillgängliga att titta på nu i efterhand. Följ denna länk för att titta på dem!

Du kan lyssna på KTHs podcast! Där får du höra Amanda och Celine berätta om olika vägar in till KTH, hur det är att plugga till arkitekt, bostadstips etc. I det senaste avsnittet diskuterar de vilken utbildning som är rätt och om de själva valde rätt utbildning. In och lyssna här!

Eller varför inte spana in KTHs youtubekanal? Michaela visar hur du kan filterar KTHs utbildningar, vilka resurser som finns på högskolan och ger svar på den vanligaste frågorna. Kolla på vloggen här!

//Madde

Att besegra en kurs

För 1098 dagar sedan skrev jag Flervariabelsanalysen för första gången. Då pluggade jag vårterminen i årskurs 2 och hade klarat av två mattekurser innan. Men flervarren var annorlunda. Här behövdes god kunskap från alla tidigare mattekurser samt benkoll på gymnasiematten. När resultatet väl kom så överensstämde det med min magkänsla: F. Då skrev jag ett inlägg om ”misslyckandet”.

Sedan försökte jag halvhjärtat igen i juni och sedan igen i augusti. Alla tre försök gav mig lika många poäng och jag kom inte närmare ett godkänt resultat trots att det var på gränsen. Efter tredje gången så la jag matteboken på hyllan och tänkte att mitt framtida jag fick fixa det medan jag fokuserade på att klara resten av utbildningen.

Sagt och gjort så lät jag åren passera och jag klarade av alla andra kurser. Nu kunde jag ställa in siktet på min sista period på KTH. Här fanns en chans till revansch. Genom att plugga mer strukturerat, kontinuerligt och motiverat i mina mattestudier än någonsin tidigare så jag gick för en vecka sedan in i tentasalen med ett gott självförtroende och en känsla av att matte är roligt. Igår kväll fick jag resultatet efter två månaders slit parallellt med extrajobb och exjobb. Det hade lönat sig. Jag var äntligen godkänd på den kurs som så länge i min hjärna hade stämplats som ”det omöjliga”.

Image result for illustrated achievement gif

Moralkakan i mitt inlägg är följande: Det är okej att ge upp för stunden och det gör dig inte till en sämre person. Men ge aldrig upp för evigt. Med disciplin och små steg i taget så kan man klara av det mesta.

// Oscar

Idag öppnar antagningen!

Idag, den 16:e mars, öppnar antagningen för höstens kurser och program på KTH! Nu i Coronatider där många evenemang, såsom KTH Öppet Hus, flyttas till digitala plattformar så är det viktigt att känna till vilka resurser som finns på KTH för information kring valet av utbildning!

Fråga en student

Ibland så vill man ju få svar på frågor som man hade tänkt ställa under Öppet Hus eller som inte är lätta att googla. Då är det ett perfekt tillfälle att prata direkt med studenter som går den utbildning man är intresserad av! Innan jag började på KTH så skickade jag iväg en massa frågor till en Medietekniker som gjorde att jag kände mig lugn inför mitt val 🙂

Utbildningskatalogen

Kolla igenom utbildningskatalogen (alla teknik och naturstudenter på gymnasiet får den automatiskt hemskickad). Det var faktiskt så som jag fick upp ögonen för Medieteknik och i slutändan var det bara det programmet som jag sökte 🙂

Här kan ni läsa om min resa till KTH och varför jag valde Medieteknik

Jämför utbildningar

Vad är egentligen skillnaden på Datateknik och Medieteknik, hur mycket matte läser Industriell Ekonomi, och hur många valfria poäng har varje program? Alla dessa frågor kan besvaras med hjälp av KTH:s grymma jämförelseverktyg som i detalj berättar vad programmen innehåller och hur de skiljer sig åt från andra program.

Använd dessa resurser så blir nog beslutet kring din utbildning glasklart. Glöm inte att anmälan stänger om en månad (15:e april)!

En exjobbs-vecka

Det är med att skiva exjobb är något hel annat än det plugg på KTH som jag hunnit vänja mig vid. Såhär såg denna veckan ut, på ett ungefär. 

Jag och min exjobbspartner har som mål att börja veckan med ett litet planeringsmöte då vi går igenom vad vi vill få ut av veckan. Eftersom vi sitter tillsamman och arbetar större delar av veckan så håller vi oss hela tiden uppdaterade på vad den andra gör med vi har insett att det är bra att sätta upp lite mål och deadlines.

Som en del av exjobbet gör vi en intervjustudie och därför håller vi i intervjuer med olika aktörer på elmarknaden. Vi har försökt att åka och besöka så mänga som möjligt av de olika aktörerna. Dels för att vi upptäckt att blir bättre när man träffas på riktigt och att det är väldigt intressant att få besöka möjliga arbetsplatser. 

Efter varje intervju sätter vi oss tillsammans och pratar insikter och intryck vi fått under intervjun. Sen transkriberar vi intervjun för att förbereda materialet inför en sammanställning. Sammanställningen ska ge grunden för de rekommendationer som vi hoppas kunna ge de som läser vår uppsats.

Annars arbetar vi mycket med att skriva på det vi kallar bakrund, alltså all den bakgrundsinformation som man som läsare behöver för att ta till sig vår studie och dess resultat. Det innebär att vi skriver om elnätet i Sverige, om elmarknaden och trender så som fler elbilar i systemet, en ökande andel förnyelsebar energi. 

Denna vecka har vi på grund av alla intervjuer missat flera av de väldigt viktiga fikatillfällena, men vi hann iallafall med kontorets gemensamma fredags-frukost.

//Malin