Ultimata guiden till antagningsbeskedet

Nu i veckorna mellan urval 1 och 2 kan det vara många frågor som uppkommer. Här finns svaret på några av dem samlat i ett inlägg. Hoppas det är till hjälp!

Jag fick en plats, vad behöver jag göra?

Oavsett om du blev antagen eller står som reserv så måste du tacka JA till din utbildning för att få den platsen. Sista dagen att tacka ja är den 26 juli.

Jag är reserv, ska jag tacka ja?

Om du står som reserv till en utbildning (kallar den utb A) och har blivit antagen till en annan utbildning (kallar den utb B), kan du både tacka ja till reservplatsen (utb A) OCH till den antagna utbildningen (utb B). Vad som sker om du blir antagen till den utbildning du var reserv till (utb A), är att du automatiskt blir stryken från den utbildning du redan hade fått en plats på (utb B).

Läs mer här: FAQ hos antagning.se

När börjar skolan?

Den 12 augusti är det ett obligatorisk upprop på KTH, som du måste delta i för att få behålla din studieplats. Vilken tid på dagen det är hittar du för varje program här (tid för upprop).

Om du mot förmodan inte kan delta ska du kontakta utbildningshandläggarna på KTH i god tid innan för att söka om dispans. För att söka dispans går du in på denna länk (sök dispans) och väljer din utbildning. I en grå box står det hur du ska gå tillväga. Alternativen ser olika ut för olika utbildningar, antingen ska du mejla studievägledarna för din utbildning (kontaktinfo finns på samma sida längre ner) eller fylla i ett formulär.

Vad händer om jag fortfarande är reserv efter urval 2 i augusti?

Det finns fortfarande en chans att du kan bli antagen. Om du fortfarande har en reservplats och det blir aktuellt för dig med reservantagning kommer program­studie­väg­ledningen/kursadministrationen att kontakta dig.

För frågor om reservantagningen vänd dig till studievägledarna på respektive program. Du hittar kontaktinfo här (frågor om reservplats).

Jag är reserv efter urval 2 till Tekniskt basår (och termin), vad ska jag göra?

För dig som fortfarande är reserv till Tekniskt basår eller Tekniskt basår termin 2 efter urval 2 i augusti, kan delta i reservuppropet som är bara för de två utbildningarna. Det hålls den 14 augusti. Läs mer om reservuppropet för Tekniskt basår och Tekniskt basår termin 2 här (reservupprop).

Vad är Mottagningen och när börjar den?

Mottagningen är namnet på introveckorna som hålls på KTH för alla nyantagna studenter. Det är där du lär känna dina nya klasskompisar, får chansen att läsa introkurser i tex matte och du har massor av kul! Det börjar direkt efter det obligatoriska uppropet den 12 augusti. Varje program på KTH har sin egna Mottagning, och ibland har vissa program som ingår i samma Sektion sina Mottagningar tillsammans. The more the merrier!

Du behöver helt enkelt bara se till att dyka upp till det obligatoriska uppropet (med legitimation) och sedan kommer det att finnas ansvariga på plats som kommer att kicka igång Mottagningen för dig.

Finns det introkurser att läsa under Mottagningen?

Ja det finns det. Nästan alla program erbjuder en introkurs i matematik. Som finns till för att fräscha upp mattekunskaperna från gymnasiet. På vissa utbildningar erbjuds det även introkurs i datateknik. När du är på plats för det obligatoriska uppropet kommer du att få information om hur du anmäler dig. Det är alltså inget du kan göra i förväg.

Hur ser schemat ut för Mottagningen, jag hade tänkt sommarjobba?

Varje utbildning har olika scheman för sin Mottagning (även kallad introduktionsveckor). Du kan se det preliminära schemat under varje enskild utbildning här (schema). Där kan du även hitta en mejladress till Studentsektionen. Kontakta dem om du har några frågor om Mottagningen.

Hur anmäler jag mig till mottagningsceremonin i Blå Hallen?

Det kommer att vara 2 identiska ceremonier den 25 augusti. Alla nyantagna studenter är välkomna att delta! Du kan läsa mer här och skicka in din anmälan till eventet (ceremoni i Blå Hallen).

Var hämtar jag ut min tygkasse från KTH?

KTH delar ut en tygkasse till alla nyantagna studenter så länge laget räcker. Du kan hämta den på respektive campus. Mer information om var du kan hämta ut din tygkasse hittar du här (tygkasse)!

Vem kontaktar jag om jag har frågor om utbildning, studier och arbetsmarknad?

Hör av dig till studievägledarna (studievägledning). Telefon: 08-790 67 30.

Jag har frågor om antagningsbeskedet, vem hör jag av mig till?

Kontakta antagningsgruppen på KTH:

Telefontid: Mån kl. 13.00–14.00,
tis–tor 10.00–11.00
Telefon: 08-790 94 40
E-post: info@kth.se

Vem ska jag kontakta om jag har en fråga om studentlivet, boende, specifika kurser?

Hör av dig till en av studenterna på KTH (fråga en KTH-student). Du kan även ställa andra relaterade frågor till dem.

Hur hittar jag boende i Stockholm?

Här är tips från tidigare inlägg (hitta boende) och från KTHs hemsida (lista).

Blev din fråga inte besvarad? Skriv en kommentar!

//Madde

Grattis till antagningen!

Välkommen till KTH-familjen! Wohoo! Äntligen kom beskedet. Vi finns här för er om ni har några frågor. All information om upprop, reservplats och Mottagningen hittar ni här (länk) under tiden.

Viktigt är att du tackar ja till din utbildningsplats, oavsett om du blev antagen eller står som reserv innan den 26 juli.

//Madde, Oscar och Malin

Ett ordentligt sommarlov

I’m back! Efter en hektisk vår blev det äntligen sommarlov och jag tog en paus från allt, inklusive bloggen(!), och åkte till Paris med syskonen, såg min kusin gifta sig och tog en tripp till Öland. Mitt i allt det hann jag också baka lite surdegsbröd, planera in en USA-resa, fira midsommar och strax beger jag mig till västkusten för mer härlig avkoppling! Här kommer lite bilder från den senaste månaden!

”Det är inte så många trappor” – Oscar 2019
Surdegsbröd är nu en stor del av mitt liv
Tack Aleks @kthstudent för den midsomriga bilden 🙂
Öland var inte dåligt

Vi syns i nästa inlägg där vi snackar om första antagningsbeskedet!

/ Oscar

Mitt sommarjobb 2019

Första veckan på jobbet är avklarad! Skönt med helg, men jag är lika peppad att vara på plats på måndag igen. Så vad jobbar jag med?

Sedan år 2 på KTH har jag varit en del av Handelsbankens Studentprogram. Det har inneburit att jag arbetat cirka 1 gg/veckan under skolterminerna och heltid under sommarloven. Varje år har jag fått testa på en ny avdelning inom IT. Mer om mina tidigare uppdrag kan ni läsa om här.

I år jobbar jag hos säkerhetsavdelningen som har hand om både IT-säkerhet (malware, pentestning, etc) och informationssäkerhet (policy & ramverk för säkerhet, riskanalys, etc). Mitt uppdrag är att titta på de risker som har identifierats och mappa dem till NIST cybersecurity framework. Slutligen ska riskerna kunna presenteras till anställda, som inte är tillräckligt insatta i säkerhet, för att kunna sprida förståelse och bidra till mer effektiva riskprioriteringar.

Dessutom får jag ta del av internutbildningar. Nästa vecka ska jag få delta i en kurs inom molnutveckling (cloud development).

Vi lär oss mycket teori och implementation om IT-säkerhet i de kurer jag läst på KTH, men inte hur företag faktiskt applicerar säkerhet inom företaget. Därför är det spännande att få se hur ett stort företag arbetar med säkerhet.

//Madde

Viktiga datum i juli

Ojoj, nu börjar det närma sig.

På torsdag publiceras antagningsbeskeden!

Är du redo?

Viktiga datum i juli:

11/7 – antagningsbeskedet från urval 1 släpps på antagning.se med svarskrav

26/7 – sista svarsdag för att tacka JA/nej till din studieplats och/eller reservplats

(1/8 – det andra (och sista) antagningsbeskedet släpps på antagning.se)

//Madde

Hur ser företag på Data vs IT?

Fick en fråga från en student som undrade om skillnaderna mellan Civilingenjör Datateknik och Civilingenjör Informationsteknik på KTH. Det är en återkommande fråga som jag har fått och därför passar jag på att dela med mig av svaret till er!

Fråga:

Jag är väldigt sugen på att börja IT men har några funderingar. 

Jag jämförde kursinnehållen på Datateknik och IT och precis som jag visste sen tidigare så verkar Data ha lite mer mjukvaruinriktade kurser. Jag vet även att IT och Data kan läsa i princip exakt samma masterprogram. Min fråga är då: i och med att Data läser fler mjukvaruinriktade kurser;

(1) kan det vara en nackdel för en jobbsökande från IT som konkurrerar om en plats på ett mjukvaruföretag med en examinerad från Datateknik? Dvs, är data-personen mer eftertraktad på just ett mjukvaruföretag, skulle du säga? 

Min andra fråga:

(2) vilka fördelar tror du att en examinerad från IT har på arbetsmarknaden kontra någon från Datateknik och vice versa?

Svar:

Jag passade på att fråga mina äldre kompisar som gått ut från KTH med en IT-examen. Vi kom fram till följande svar på dina frågor:

1. När du söker jobb har arbetsgivarna inte riktigt koll på vad skillnaden är mellan utbildningarna, och därför spelar det inte någon roll när du söker. De ser att du har pluggat IT/Data på KTH vilket är toppen, men de är mer intresserade av vad du faktiskt har lärt dig än vad för kurser du tagit. Något som de däremot kan titta på är vilken master du har läst. I och med att båda programmen kan läsa nästan exakt samma masterprogram finns det ingen större skillnad på hur populära de två utbildningarna är hos arbetsgivarna.

Till exempel om du söker ett jobb inom maskininlärning ser en master inom maskininlärning bättre ut än en master inom tex inbyggda system.

2. Det var svårt att komma på unika fördelar då det går att se utbildningarna som två olika vägar för att nå samma mål. Att vara examinerad från IT har sina fördelar att du har en bredare kunskap som sträcker sig över både mjukvara och hårdvara. Att vara examinerad från Data ger dig fördelen att du har haft lite mer erfarenhet via skolan i mjukvaruutveckling (tex algoritmer). Utbildningarna flätas samman under mastern då det slutar med att vi kan välja samma masterutbildningar som varandra.

Dessutom har vi valbara kurser under de tre första åren, där vi kan välja kurser som det andra programmet läser.

//Madde

Stockholmstips: Skärgården

Det som gör Stockholm till en så vacker stad är havet som slingrar sig in bland alla husen. I och med att vattnet tar sig hela vägen in till city är det enkelt att bege sig ut till havs och vidare utforska Stockholmsskärgård. Stockholms skärgård består av över 30 00 öar, holmar och skär. Jag tänkte tipsa om tre öar som du kan besöka om du tröttnat på citylivet.

  • Sandhamn: En timme ut från city ligger Sandhamn, en mötesplats för seglare, öbor, turister och stadsbor. På ön finns möjlighet att göra allt från att ta ett glas på en bar till att ta en cykeltur runt ön och stanna till för ett dopp.
  • Grinda: Stockholms stad köpte Grinda för att ge stockholmarna möjligheter till att få en skärgårdssemester.Letar du efter lugn tycker jag att du ska ta med dig en pick-nick korg och bege dig ut till naturreservatet Grinda. På ön kan du tillbringa tiden med att paddla kajak eller ta en promenad längs natur- och kulturstigen. 
  • Fjäderholmarna: För den som inte vill bege sig så långt från city finns Fjäderholmarna bara 25 minuter bort. På ön finns flera matställe, handelsbodar, utställningar och det ordnas kontinureligt olika evenemang (i slutet av augusti dyker till exempel en gastronomifestival upp på ön).

//Malin

En hälsning från Lollapalooza

Jag har nog aldrig tidigare varit i Stockholm en hel sommar, så detta blir min första. Jag passar på att njuta av allt som finns att göra från att ta något att dricka på en uteservering till att gå på festival.

Under helgen förvandlades hela Gärdet till ett enda stort festivalområde. Svenska Dagbladet beskriver träffsäkert Lollapalooza som att festivalen har tagit bästa från spektaklet på Summerburst, instagram-vänligheten från Coachella mixat det med kärlek till dagens populära musik.

Jag var där på festivalens första dag främst för att fangirla över Lana del Rey och Billie Eilish. Men jag passade också på att sola, äta halloumi fries, trycka in mig i ett fotobås och öva på mina mest spektakulära dansmoves.

//Malin

AW på Söder

Finns det ett bättre sätt att hänga med sina gamla klasskompisar än att ta en AW i soliga Stockholm? Inte om du frågar mig. Är precis på väg hem efter att ha återförenats med flera utav mina kompisar från KTH. Några av dem har tagit examen, andra skriver sitt exjobb, en är hemkommen från utbytestermin i Mexico och några ska läsa kurser i höst.

Det är roligt att höra vad som har hänt i allas liv, vilka sommarjobb de har eller vilka inplanerade resor de har. Själv berättade jag om mitt studieår utomlands och hur mina planer ser ut inför hösten. Kvällens bar blev på Medis (Medborgarplatsen i södra Stockholm) med strålande kvällssol och bubbel.

Imorgon är en stor dag för mig: första dagen på sommarjobbet! Berättar mer om det i ett senare inlägg. Behöver förbereda det sista och sedan få en god natts sömn nu när jag äntligen är av med jet laggen.

//Madde

Vad gör en ingenjör?

Efter frågan ”vad gör du?” och man svarat ”jag pluggar till ingenjör” får man nästan alltid frågan – vad gör en ingenjör? Varje gång svarar jag att det är ingen som vet. Riktigt så är det kanske inte riktigt, men frågan är inte helt enkelt. Då titeln ingenjör öppnar upp för många möjligheter innebär det att du kan hitta ingenjörer arbetande med allt från design, till marknadsföring eller produktion. För att få lite inblick i vad en ingenjör kan göra tänkte ge tips på en tv-serie och en podcast som jag tycker är intressanta.

Felix stör en ingenjör

I tv-serien ”Felix stör en ingenjör” reser Felix Herngren runt i världen för att träffar framgångsrika svenska ingenjörer för att se hur de arbetar. Felix träffar till exempel Niclas som är i full gång med att bygga upp mobilnätet i Karibien och Sara som bor i Nederländerna och arbetar på European Space Agency.

Foto

Mitt liv som ingenjör

Ett annat tips är podcasten ”Mitt liv som ingenjör” där Andreas Börjesson utforskar verksamma ingenjörers karriärer. Här kan vi lyssna på hur ingenjörskulturen i Silicon Vally ser ut, hur det är att arbeta på en investmentbank eller hur man ska tänka när det kommer till karriären.

Foto

//Malin