Favoritkurser på KTH

Sedan starten 2014 har jag hunnit läsa 33 kurser på KTH och 15 kurser utomlands. Det är en hel del tentor, labbar och programmeringsuppgifter som jag lärt mig utav under de senaste åren. Med inspiration från Aleks och Evelina på instagramkontot har jag här kompilerat ihop en lista med mina favoritkurser från KTH.

Från en av labbarna under första året

År 1: Digital Design | 7.5 hp | IE1204
Det var vår första kurs på programmet, och jag trodde den skulle handla om att designa hemsidor. Tänk så fel jag kunde ha! Vi fick istället lära oss om logiken i datorer, hur ettor och nollor transporteras och hur man kodar i språket VHDL. Det var blandade åsikter i klassen om man gillade ämnet eller ej, men jag tyckte det var en häftig kurs.

År 2: Networks and Communication | 7.5 hp | IK1203
Svårt val, för vi fick även lära oss funktionell programmering detta läsår, dock föll valet på kursen inom nätverk och kommunikation. Vi fick lära oss hur Internet fungerar! Och hur alla våra prylar som mobiler och datorer kan koppla upp sig till WiFi eller via en ethernetkabel för att prata med andra enheter. För mig var det en riktig wow-känsla att gå från hokuspokus-trådlösa nätverk, till att förstå vad som sker bakom kulisserna.

År 3: Concurrent Programming | 7.5 hp | ID1217
Parallellprogrammering var en valbar kurs där vi lärde oss att få datorn att två eller fler saker samtidigt. En labb som var lite extra rolig var ”den gröna hissen”. Vi skulle programmera en hiss så att den prioriterade rätt person på rätt våning, och den skulle vara energisnål (därav grön). Dåligt programmerade hissar kan orsaka mycket frustration hos väntande människor!

Från ett projektarbete där vi skulle bidra till open source-projekt

År 4: Operating Systems | 7.5 hp | ID2206
Denna kurs skulle jag ha läst året innan, men då befann jag mig på utbytesstudier i Singapore, därav att jag lästen den i årskurs 4. Här fick vi lära oss hur operativsystemet Linux fungerar och massor därtill! I slutet av kursen hade vi implementerat grunderna till ett operativsystem skrivet i språket Rust.

År ”5”: Making Comics
Detta år befann jag mig på utlandsstudier i USA och läste spridda skurar av kurser. Min absoluta favorit var serietecknarkursen! Där lärde jag mitt att hitta min egna tecknarstil, att släppa prestationsångesten och att våga testa nya saker. Än idag tecknar jag, men istället för att lämna in läxor gör jag det för egen avkoppling.

År 6: Ethical Hacking | 7.5 hp | EN2720
Trots att jag gjorde ett utbyte till Madrid i höstas, lyckades jag ändå klämma in en KTH-kurs på distans. Kursen inom etisk hackning hade jag länge haft ögonen på och äntligen fick jag lära mig om hur man hittar sårbarheter i hemsidor och datorsystem. Kursen var uppbyggd som en cyber range, där du ska hitta ett flertal gömda flaggor för att klara av kursen. Den kursen inspirerade mig till mitt val av EXjobb under vårterminen!

//Madde

Kandidatuppsats i Kiruna

Axel läser till högskoleingenjör inom elektroteknik på KTH i Flemingsberg. Denna termin har han skrivit sin kandidatexamensuppsats på LKAB i Kiruna. LKAB är en högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens järnmalm för den globala stålmarknaden. Nedan berättar Axel om hur det var att skriva kandidatuppsatsen för LKAB i Kiruna


Inför kexet så googlade runt på olika företag som jag kunde tänka mig skriva en uppsats för, bland annat LKAB. Jag ringde till LKAB och kom tillslut i kontakt med en ingenjör där som pitchade en idé för en uppsats. I sin strävan att uppnå koldioxidfri järnmalmsproduktion har LKAB planer på att öka elektrifieringsgraden på sin fordonsflotta och mobila produktionsmaskiner. De vill alltså ersätta dieselfordon med batteridrivna fordon och  är intresserade av att veta hur det skulle påverka elkvalitén i elkraftnätet i deras gruva. Vi kom fram till att jag kunde titta på hur bytet till laddbara gruvmaskiner skulle påverka elkvalitén.

LKAB har sin gruva i Kiruna så jag åkte upp dit för att skriva uppsatsen. Genom att sitta på deras kontor fick jag tillgång till databaser och interna system vilket gjorde jobbet väldigt mycket enklare. Det var ett äventyr att åka upp till Kiruna. Det är en fin stad med en skidbacke mitt i stan. Sen ligger även rymdbasen Esrange utanför Kiruna, som årligen skickar upp flera raketer. Det finns mycket att göra men jag hade lite dålig tajming, nu i Corona-tider var det mesta stängt. Jag funderar på att åka dit upp igen för att bestiga Kebnekaise. 


//Malin

Backyard session med Catharina

Jag och min exjobbspartner satt djupt in i uppsatsskrivande när musik plötsligt började spela. Nedanför fönstret i studentboenden står Catharina från musikhögskolan och sjunger som en del av en konsert anordnad av SSSB. Tanken är att ge lite extra energi till studenter som pluggar hemifrån nu under corona-tider genom att bjuda på en konsert. Det funkade, jag blev supperpepp och taggad på att lyssna på lite ny musik. Hoppas även ni kan tycka det är härligt med lite musik från Catharina.

//Malin

Instagram-tips

Jag gjorde en gång ett inlägg där jag tipsade er om mina bästa poddar (läs här), men något som jag tycker är minst lika roligt att få hör andras tips kring är Instagram-konton. Det både härliga och stundvis lite farliga med sociala medier är ju det att man på ett sätt väljer sitt flöde av input. Jag vill känna mig inspirerad av mina sociala medier och därför blir det viktigt att ibland städa mina sociala medier för att fylla på med sådant som motiverar och ta bort sådant som egentligen mest skadar mig. Jag tänker att jag nu ska dela med mig av några av de kontona som jag har uppskattat lite extra mycket på senaste tiden. 

 • Ekotipset: På detta konto så tipsar Ellinor Sirén om hur man får en mer giftfri oh miljövänlig vardag. Du få reda på från hur du gör fröbomber för bina eller hur gör din egen växtdryck, men du kan också få lite eko husmårstips. Visste du till exempel att ättika fungerar bra som sköljmedel? 
 • Papperochpenna: Detta är kort och gott ett konto där musikern Julia Ivansson skriver ner sina texter på papper med penna. 
 • Sheldricktrust:  Det är här kontot för Sheldrick Wildlife Trust, som bland annat driver det elefantbarnhemmet som jag besökte när jag var i Kenya och skrev min kandidatuppsats. Via kontot kan man lära känna alla de elefanter som bor och har bott på elefantbarnhemmet.

//Malin

2 metoder för dig som pluggar hemifrån!

Att känna frustration över ens egen förmåga att koncentrera sig på plugget tror jag vi alla har upplevt denna termin. Vissa dagar funkar det helt enkelt inte! Du läser om samma sida tio gånger och slutligen stänger du boken, för det är ändå inget som sjunker in. Suck!

Jag känner samma frustration som dig, speciellt i början av att sitta hemma. Malin och Oscar har givit grymma tips på hur du får en bra studiemiljö samt hur din mentala hälsa kan stöttas under denna hemmasittande termin. Men vad kan du göra för att optimera din förmåga att fokusera?

Jo, efter att ha testat två populära metoder separat har jag kommit fram till att kombinationen av dem är nyckeln till produktivitet. Metoderna är Pomodorotekniken och Att-göra-listan. Det viktiga är att förstå när man ska använda vilken!

Det finns två typer av pluggdagar: de dagar du vet vad du ska göra, och de dagar du inte har en aning om var du borde börja. Till exempel att jag vet att jag ska räkna uppgifterna för kapitel 10 i matteboken, eller att jag måste skriva min uppsats till svenskan men jag vet inte vad den ska handla om.

På min studieplats har jag mitt anteckningsblock nära till hands för att slänga ihop en Att-göra-lista!

Dagar du vet vad du ska plugga: Att-göra-listan

Starta med att skriva ner de grejer du behöver plugga i en Att-göra-lista. Om det är stora uppgifter, bryt ner dem i mindre uppgifter. För varje uppgift du gör klart tar du en lite längre paus (15-30 min), beroende på hur länge du satt med uppgiften. Lämna din pluggplats och se till att dricka tex vatten i pausen. Kryssa av uppgiften från din lista! Med denna metod kommer du att kunna arbeta ostört med en och samma uppgift tills du känner dig färdig med den.

Passar bra när du:

 • Räknar mattetal,
 • Har mindre delar av en uppsats att skriva (tex avgränsningar eller en subsubrubrik),
 • Ska göra tester som du vet hur du ska gå tillväga med,
 • Träna glosor,
 • Öva på en presentation.

Dagar du inte vet var du ska börja: Pomodorotekniken

Starta med att sätta en timer på 25 min. Nu börjar du lista vad du känner till sedan innan och vad som du inte vet för att kunna slutföra uppgiften. Tex om du skriver en uppsats kan du behöva ta reda på information om ditt valda ämne, sedan skriva en inledande beskrivning av problemet, ta upp 2-3 argument och slutligen sammanfatta med din slutsats.

Spendera 25 minuter på den del som tilltalar dig mest, därefter ta en paus på 5-10 min. Sätt igång timern igen och fortsätt där du var innan pausen. Repetera detta tills din pluggdag är avklarad och du kan ”gå hem från skolan”. Att ta arbetet i kortare sprintar kan hjälpa till att inte känna sig överväldigad av sitt arbete. I slutet av din pluggdag kommer du inse att du har lyckats ta dig framåt!

Passar bra när du:

 • Ska börja skriva en uppsats,
 • Behöver läsa på om ett nytt ämne/metod/teknik,
 • Skriva och göra en powerpoint till en presentation,
 • Saknar motivation till den läxa du har.

Kombination

Vissa dagar är det enkelt att veta vad du ska göra, välj Att-göra-listan, medan andra dagar känns det oklart, välj Pomodorotekniken. Att variera mellan dessa metoder fick mig att inse när jag borde använda dem. Testa dig fram att använda dem. Kanske gör du en lista på förmiddagen, och efter lunch sätter du en timer.

Lycka till!

//Madde

Testa på att vara ingenjör: Tekniksprånget

Är du inte helt säker på att du är redo att plugga i höst? Kanske vill du veta mer om ingenjörsyrket? Eller så vill du ha en plan B inför hösten?

I så fall är Tekniksprånget för dig. Under hösten får du en praktikplats hos ett av alla företag som anställer ingenjörer i Sverige. Där får du under fyra månader arbeta med ingenjörer och testa om detta yrke faller dig i smaken!

Vad som är extra bra är att praktiken finns runtom i Sverige, den är betald och du får en handledare. Lönen ligger på minst 15 500 kr/mån, och handledaren från företaget hjälper dig under din praktik med allt som är nytt för dig.

Här är ett exempel på några utav de 200 företag som erbjuder praktikplats:

Vem kan söka?
Du behöver ha gått NA eller TE på gymnasiet och är under 21 år.

Sista ansökningsdag är nu på lördag. Läs mer om Tekniksprånget här! Där hittar du även portalen för att ansöka.

//Madde

Kommer jag känna mig äldre än mina kursare?

Första dagen på KTH inleddes med att vi alla samlades i en av föreläsningssalarna för upprop. Många av oss var nervösa när vi försökte bekanta oss med varandra genom lite småprat i pauserna. Vi frågade varandra om vad vi hittat på innan vi hamnat på KTH. Jag fick en fråga som snabbt fick mig att inse att mina tre sabbatsår visst särskilde mig från vissa av mina kursare. En kursare frågade mig ”Vad gjorde du för gymnasiearbete?”.

Jag hade inte tänkt på det där gymnasiearbete på tre år, jag blev ställd. Tre år är verkligen inte så lång tid, och åldersskillnad mellan mig och mina kursare var inte så stor men det handlade egentligen aldrig det. Istället handlar det om de erfarenheterna jag hade hunnit ha – jag hade flyttat hemifrån, jag hade hunnit få distans till den hets jag upplevde i gymnasiet och jag hade till och med testat på att plugga på universitet tidigare. Det innebar att jag ibland kände att jag klickade sämre med vissa av de kursarna och istället drog mig till kursare med lite liknande erfarenheter som jag. För även om många kom direkt från gymnasiet så fanns det de som liksom jag tagit ett eller fler sabbatsår. 

Idag består min umgängeskrets på KTH nästan mest av personer som faktiskt kom direkt från gymnasiet. Under de fem år som vi tillbringat på KTH har vi på ett sätt vuxit upp tillsammans och jag känner mig inte längre äldre än mina kursare. Ibland kan jag känna att vissa av mina KTH-kompisar hunnit skaffa fler vuxenpoäng än mig men de kommer jag aldrig erkänna för dem. Jag lever ändå på att jag är äldst och därför såklart mest vuxen/klokast/visast i mitt KTH-kompisgäng.

//Malin

6 tips för säkrare lösenord

Här kommer uppföljningen från Password Day med hur du kan förbättra dina lösenord.

 1. Ha unika lösenord för dina tjänster.
  Alltså återanvänd inte ett lösenord på flera olika hemsidor. Om ditt konto skulle bli hackat eller att databasen läcks, kan inte en angripare logga in på dina andra konton med samma lösenord.
 2. Använd lösenord av minst 12 tecken.
  En angripare behöver inte veta vad ditt lösenord är, utan kan istället gissa sig till det via en brute force attack. Ju längre lösenord du har, desto längre tid tar det för angriparen att gissa lösenordet.
 3. Vid en dataläcka, byt lösenord.
  Om den hemsida du har konto hos har blivit hackad bör du byta ditt lösenord. Annars finns det risk att en angripare kan logga in på ditt konto. Du kan kontrollera om en hemsida har fått sina lösenord läckta via Have I Been Pwned, där du söker på den mejladress som du har och den matchas mot den läckta datan.
 4. Undvik ord från ordlistor.
  Om du siktar på att ha minst 12 tecken, kanske du inte använder dig utav ett enda långt ord — bra! Ordlistor kan precis som läckta lösenordslistor, användas för att gissa sig fram till ditt lösenord. Att kombinera flera ord är bättre än att bara ha ett enda ord.
 5. Byt alltid default-lösenord.
  Här tittar jag främst på er med hemmet fyllt av routrar, smarta kylskåp, smarta TV-apparater, smarta dammsugare, smarta pennvässare, you-name-it! Se till att skapa ditt egna lösenord, för det finns även listor med produktspecifika default-lösenord ute på Internet som angripare kan använda. Alltså, byt Wi-Fi lösenordet så att du inte använder det som står på baksidan av din router.
 6. Använd tvåfaktorsautentisering (2FA)
  Om detta känns omständigt att slå på 2FA för alla dina konton, kan det vara värt att göra det för dina viktiga konton. Till exempel för din bank, portal för aktie-/fondhandel eller din mejl.

Det blev många tips! Följer du redan dem? Bra jobbat! Med dessa åtgärder kommer dina konton att ha en stark säkerhet mot attacker som utnyttjar lösenord. Om du upplever det som onödiga åtgärder för just dig, vill jag uppmana dig till att följa åtminstone en av dem.

Ett bonustips som hjälper till med att göra hanteringen av lösenord smidigt är att skaffa en lösenordshanterare. Den kan generera unika lösenord, med den längd och komplexitet du vill ha, och du slipper minnas sjuttioelva olika lösenord. De flesta lösenordshanterare fungerar både på din dator och i din mobil. Du behöver bara minnas ett lösenord (som du gör säkert) för att göra så att resten av lösenorden automatiskt fylls i när du vill logga in på en hemsida. Smidigt!

//Madde

Min dag i bilder

I sådana här konstiga tider så ser ju vardagen ganska annorlunda ut. Jag tänkte att ni kunde få se hur en ganska vanlig dag ser ut för mig nu.

Jag och min exjobbspartner bor så pass nära att vi kan gå till varandra. Jag började därför morgonen men en promenad genom Stockholm. Wow, va vackert Stockholm är så här års!

Efter flera veckor på varit håll sitter vi nu tillsammans och skriver på uppsatsen. Vi hoppas att det kommer göra att vi känner oss mer motiverade. Det börjar närma sig slutet på vårt exjobb och vi har så mycket kvar att få ihop, hur ska det gå?!?

På lunchen gick vi en sväng förbi Mahalo och jag plockade upp en smoothie bowl (och sötpotatispommes men dem var jag för hungrig för att hinna fota). Vi satte oss i Vanadislunden där man ser ut över Vasastan. När jag bodde i Roslagstull brukade jag gå hit hela tiden. Det är ett bra tips till saker att göra en sommar, att packa ner en picknick och ta sig till Vanadisparken för att hänga.

När vi tillslut fått nog av allt uppsatsskrivande gick jag hem igen. Jag bakade lite vegansk chokladbollar, satte på en ansiktsmask och slog mig ner framför lite Netfilx. Jag är lite mittemellan serier, så mitt Netflixtittande blir alltid lite tafatt.

//Malin

Bli nästa digitala studentambassadör!

Även detta inlägg är riktat till dig som redan är student på KTH.

Vill du bli nästa digitala studentambassadör för KTH? Som ni har märkt är det flera utav oss som tar examen i år, och vi behöver nya ansikten som kan fortsätta inspirera framtida studenter. Låter det intressant?

De digitala kanaler som du kan söka till är följande:

Vi digitala studentambassadörer under ett av våra redaktionsmöten! Känner du igen alla?

Jag rekommenderar starkt att söka om du känner att detta låter som ett lockande extrajobb utöver studierna. Oscar, Malin och jag har bloggat i hela tre år nu, och det har varit både roligt och givande hela vägen!

Sista ansökningsdagen är den 8 juni. Läs mer om uppdragen och hur du ansöker här.

//Madde