Anmälan öppnar för högskoleprovet!

Det är dags ännu en gång att anmäla sig till vårens högskoleprov.

Så varför ska man skriva högskoleprovet då? Det räcker väl gott och väl med vanliga gymnasiebetyg?

Svaret på den frågan är att det kan räcka med ”vanliga” betyg men att högskoleprovet ger studenter en extra chans att komma in på den utbildning man vill. Jag skrev själv högskoleprovet flera gånger under gymnasiet och vet många som kom in på sina drömutbildningar tack vare HP. Antagningspoäng kan ändras från år till år och vad man själv vill plugga likaså. Därför kan det vara skönt att i alla fall ha en okej HP-poäng i bagaget (även om man har bra betyg i övrigt). Den stora lyxen med provet är att man får skriva det precis så många gånger man vill och att det endast kan löna sig och aldrig straffa dig!

Under gymnasietiden kan det dock kännas som en djungel att navigera runt bland intagningspoäng och behörighetskrav. Vad krävs egentligen för att komma in på en utbildning och vad finns det för olika intagningspoäng? Svaren finns härligt nog på dessa två länkar:

Viktiga datum och tider: Anmälningsperioden är 15 januari kl. 08:00 – 3 februari 2020 kl. 24:00. Själva provdagen är lördagen den 4 april 2020.

// Oscar

Sista terminen på KTH!

Jullovet avslutades för mig med skidor i Åre och nu känner jag mig full av energi för de två sista perioderna på KTH 🙂 Så vad händer härnäst för mig då under min sista termin? Jo, jag kommer nämligen att skriva mitt exjobb hos Mentimeter nu under våren (mer info vad jag ska skriva om får ni snart). Dessutom kommer jag att tenta av flervarren och fortsätta skriva den här bloggen såklart! Så förutom att få allmäna inlägg om mitt liv och KTH så kommer ni också att se min exjobbsprocess på nära håll 🙂

Såhär nöjd var jag med jullovet och såhär taggad är jag inför exjobbet!

// Oscar

Vad säger antagningsstatistiken

Något som jag studerade noggrant inför att jag skulle söka utbildning var alla siffror på Universitets- och högskolerådets hemsida för antagningsstatistik (http://statistik.uhr.se). Antagningsstatistiken kan ge en indikation på var du kommer hamna baserat på de resultat du har men också vilka vägar du kan ta för att komma in på den där utbildningen du drömmer om.

Jag tänkte att vi kunde kolla lite på tre av de mest populär utbildningarna på KTH. Civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi, Civilingenjörsutbildning i datateknik och arkitektutbildning är bland de program som haft har flest antal sökande under de senaste åren. 

Även om antagningsgränserna varierar lite för varje nivå så går det ändå att få en uppfattning om vilka resultat som kräv för att komma in på de olika programmen.

Ni kanske redan var medvetna om att majoriteten kommer in på civilingenjörsprogrammen via betyg, men via statistiken blir det tydligt att även högskoleprovet och tekniskt basår är ett vanligt sätt att ta sig in? På arkitekt är det såklart även många som tar sig in via arkitektprovet.

//Malin

Måste man vara smart för att plugga på KTH?

Ibland när jag nämner att jag läser till civilingenjör på KTH kan jag få som svar “jaha, då är du en sådan där smart människa”. Det finns en uppfattning om att man måste vara smart för att plugga på KTH. Men stämmer det?

Det där med smarthet är svårt att diskutera eftersom man kan vara smart på så många olika sätt. 

Om vi tänker smarthet som i att ha höga betyg, så är svaret till viss del ja. Vissa utbildningar på KTH har högre intagningskrav än andra. Men som Oscar diskuterat (här) så finns det olika vägar för att ta sig in på utbildningarna på KTH, och dessa vägar har olika betygskrav. 

Om vi istället tänker smarthet som att typ lösa avancerade matteuppgifter i sömnen blir frågan en annan. Då blir svaret nej, man måste inte ha en naturlig fallenhet till exempel matte för att läsa på KTH. För min del har det handlar om att ha drivet och viljan att ta mig igenom mina år på KTH. I vissa kurser har jag känt att jag inte förstått någonting (du vet när läraren frågar om det är något man undrar över och man är så förvirrad att man inte ens vet var man ska börja, där har jag varit). Men efter att ha lagt ner timmar på att förstå de där elektromagnetiska vågorna så har jag tillslut lyckas med tentan.

På KTH finns såklart personer som har en naturlig fallenhet och därför kan anses väldigt smarta, typ de som tycker att flervariabelsanalys är det självklaraste som finns. Men vi hjälper också varandra väldigt mycket och tar oss igenom utbildningen tillsammans. Det finns kurser jag klarat helt och hållet på grund av att jag fått hjälp av kursare som till exempel delat med sig av lösningsförslag på räkneuppgifter.

Alltså, nja du behöver inte vara smart för att plugga på KTH. Jag hade nog hellre valt att uttrycka det att du blir smart för att du pluggar på KTH. Du blir smart för att för att du lägger ner tid och energi på att skapa en förståelse för teknik.

//Malin

Är det enkelt att få studera utomlands?

Jag hade som mål redan innan jag började på KTH att jag skulle studera utomlands en termin. Därför påverkades mitt val av universitet av möjligheten att kunna göra ett utbyte via universitetet. Med ett utbyte får man åka iväg till ett av KTHs utbytesuniversitet helt gratis, det vill säga du behöver inte betala någon studieavgift (precis som i Sverige). Du har även möjligheten att söka stipendier från organisationer utanför KTH och du får CSN för de kurser du läser utomlands.

Med tanken på hur mycket du får ut utav ett utbyte är det löjligt lätt att ansöka till det. Det enda du behöver göra är att:

 • välja vilka universitet du helst skulle vilja bli nominerad till,
 • se till att ha ett betygssnitt från KTH som låter dig bli antagen hos värduniversitetet,
 • skicka in ansökan efter att du har blivit nominerad från KTH,
 • söka boende och eventuellt visum,
 • göra ditt val av kurser och
 • boka flygbiljetter.

KTH skickar varje år flera hundra studenter utomlands, och därför finns det anställda och studenter (som tidigare har studerat vid värduniversitetet) som kan hjälpa dig i processen. Dessutom skriver de tidigare studenterna varsin reseberättelse som publiceras på KTHs hemsida. Reseberättelserna innehåller information om val av kurser, svårighetsgrad, hur man hittar boende, budget, transport, vilket språk som användes etc. Otroligt bra hjälp!

Ett utdrag från min reseberättelse efter min termin i Singapore.

Ansökan till att göra en utbytestermin eller ett utbytesår sker under höstterminen året innan du vill åka. Som student kan du tidigast åka på ett utbyte i årskurs 3, vilket betyder att du kan tidigast ansöka om ditt utbyte hösten i årskurs 2. Betygssnittet som räknas med är endast de kurser du har läst i årskurs 1 + de kurser från period 1 i årskurs 2.

Mina två favoritdelar av processen är att välja universitet och att välja kurser. Utbudet är väldigt stort, större än antal universitet du kan välja på i Sverige. Som tur är känns valet av utbytesuniversitet betydligt lättare än att välja universitet i Sverige. Du kanske har ett fritidsintresse du vill plocka upp igen (vindsurfing, skidåkning, dykning, bergsklättring), ett språk du vill lära dig, en världsdel att upptäcka eller en matkultur att testa. Med dessa inputs brukar valet av land (åtminstone) bli enkelt! Med några år på nacken på KTH kommer du även veta vilka kurser som du skulle vilja läsa utomlands.

Ett tips är att besöka den årliga mässan för att studera utomlands som KTH arrangerar under höstterminen. Där får du träffa de olika universiteten och höra tips från tidigare studenter som studerat utomlands!

//Madde

3 utbildningar du inte visste fanns på KTH

Civilingenjör Öppen Ingång

Du vet med dig att du vill bli ingenjör, men du har inte en susning om vilken typ av inriktning du vill gå. Detta är utbildningen för dig! Här får du ett år på dig med gemensamma kurser för alla ingenjörsutbildningar, och därefter får du söka med betygen från detta första år till en inriktning du vill läsa. Du hoppar på årskurs 2 (alltså förlänger du inte din studietid med ett år), med hjälp av studievägledaren som ger dig en studieplan för att ta ikapp/byta ut kurser som du redan har läst/inte har läst.

Det är ett bra alternativ att ha som sitt andrahandsval ifall du inte skulle komma in den utbildning du absolut vill läsa.

Läs mer på KTHs hemsida, Q&A med Rui på instagram, Aleks inlägg på instagram, du kan även skicka dina frågor till de två studentambassadörerna som har studerat på Öppen Ingång.

Tekniskt basår/bastermin

Saknar du behörighet till att studera på högskolan? Ingen fara, KTH erbjuder två alternativ som även ger dig en garanterad plats på en av ingenjörsutbildningarna efteråt. En bastermin (som innehåller Matematik 4 och Fysik 2) och ett basår (som innehåller Matematik 3 och 4, Kemi 1 samt Fysik 1 och 2). Det är ett enkelt och roligt sätt att läsa upp sin berhörighet med mål om att studera på KTH. Flera utav mina klasskompisar gick läste detta och förblev sedan klasskompisar när de började Civilingenjör Informationsteknik.

Läs mer om dessa två utbildningar på KTHs hemsida, i Malins inlägg, eller Aleks inlägg på instagram.

Civilingenjör Teknisk Matematik

En helt ny utbildning som börjar i höst! Den är framtagen för att dagens samhälle är i behov av ingenjörer som kan analysera, modellera och beräkna med hjälp av programmering baserad på matematik. En perfekt utbildning för dig som vill fördjupa sig inom matematik och kombinera det med programmering. Till årskurs 4 och 5 får du välja ett av följande masterprogram:

 • Matematik
 • Tillämpad matematik och beräkningsmatematik
 • Datalogi (detta läser jag!)
 • Maskininlärning
 • Systemteknik och robotik
 • Teknisk mekanik

Läs mer om utbildningen på KTHs hemsida, i Oscars inlägg, Aleks inlägg på instagram, se listan med kurser, eller jämför utbildningen med en annan från KTH.

//Madde

Viktiga datum 2020

Ett nytt år har rullat igång, och det är dags att ta reda på vilka viktiga deadlines som finns framöver. Som tur är har jag samlat ihop en hel drös med viktiga datum att hålla reda på framöver åt er. Ta en skärmdump eller lägg in en kalendernotis från denna lista:

15 januari – anmälan till Högskoleprovet öppnar
3 februari – anmälan stänger för Högskoleprovet
20 februari – anmälan till sommarkurs öppnar
16 mars – anmälan till KTH öppnar för HT2020! (samt sista dagen för anmälan till sommarkurser)
21 mars – Öppet Hus hos KTH (alla är välkomna!)
4 april – Högskoleprovet (lycka till!)
15 april – sista dagen att anmäla sig till KTH för HT2020
juni – dags att ta studenten!
9 juli – första antagningsbeskedet med svarskrav för HT2020
24 juli – sista svarsdag för antagningsbeskedet HT2020
30 juli – andra antagingsbeskedet för HT2020
10 augusti – upprop för antagna hos KTH (mottagningen börjar)
14 augusti – anmälan öppnar till Högskoleprovet
24 augusti – första lektionerna börjar på KTH!
1 september – sista anmälningsdag till Högskoleprovet under höstterminen
15-16, 19-23 oktober – första tentaperioden
18 oktober – Högskoleprovet
19 december – jullov

//Madde

Inspirationsbesök hos KTH

Är du nyfiken på vilka utbildningar KTH har att erbjuda? Kom till KTHs inspirationsdag och få chansen att träffa och ställa frågor till studenter! Du får två timmar tillsammans med studenterna och efteråt hålls en rundvandring kring campus inne på Valhallavägen.

Besöket kommer bland annat ta upp följande:

 • Varför valde jag KTH?
 • Vilka typer av utbildningar finns på KTH?
 • Vad kan jag jobba med efter KTH?
 • Hur ser arbetsgivarna på dig som har en KTH-examen?
 • Hur svåra är studierna på KTH? 
 • Hur är det att bo och plugga i Stockholm och varför välja Stockholm som studentstad? 
 • Vad är skillnaden på att plugga på KTH jämfört med gymnasiet? 
 • Hur är vardagen som KTH-student?

Det kommer att arrangeras inspirationsbesök vid tre olika datum under terminen. Den första är redan nu den 30 januari kl. 16-18. Om du inte kan vid första tillfället hålls de andra två den 25 februari och den 1 april.

Anmäl dig för att delta här!

Utanför biblioteket på Campus

//Madde

Sen julhälsning från Spanien!

Här kommer en julhälsning från ytterligare ett land bortom Sverige! Först passade jag på att åka hem för att fira julen i Stockholm med min familj. Dock inte långt där efter reste jag tillbaka till Spanien för att ta semester och äntligen få se mer av Spanien än Madrid. Under de fem dagarna innan nyår bilade jag i södra Spaniens Andalusien. Besökte bland annat Sevilla, Granada, Almeria, Malaga och Gibraltar (som tillhör Storbritannien).

Mina tentor är i slutet av januari, istället för i början av januari (som det är på KTH). Det ger mig mer tid till att koppla av under jullovet och faktiskt ha tid till att återhämta mig från en hel termin av studier. Dessutom tar jag chansen att njuta av utbytet innan det är dags för mig att åka hem till Sverige och skriva mitt exjobb.

Cabo de Gata (passade på att bada i havet), Sevilla där de spelade in en scen med Anakin och Queen Amidala från Star Wars, utsikt från Granada, besökte ett uppträdande från den Spanska Ridskolan och slutligen jag (ganska rädd för det var en stor spricka i glasgolvet bredvid mig) uppe på ”the Skywalk” (invigd av ingen mindre än Mark Hamill) i Gibraltar.

//Madde

Mitt 2019

Jag fortsätter se tillbaka på 2019. Även om jag tagit alldeles för få bilder under 2019 har jag ändå lyckats få ihop denna lilla samling av bilder som representerar mitt år.

Våren: Jag tycker alltid att våren går så fort, vilket beror på att det ofta är mycket fokus på studier.  Det är en tid som präglas mycket av tentaperioder (eftersom vi hinner med tre tentaperioder under vinter/våren – en i januari, en i mars och en i maj/juni). I våras välkomnade vi den lilla kattungen Elvira till vår familj.

Sommaren: Jag jobbade hela sommaren, verkligen hela sommaren. Däremot njöt jag av ledigheterna på helgerna genom att till exempel besöka Lollapalooza eller åka på en weekend till Barcelona. Då och då tvingade jag vänner och familj att komma förbi mig på jobbet och äta lunch med mig.

Hösten: Hösten måste väl ändå vara den bästa tiden på året. Denna hösten har handlar mycket om att planera inför exjobbet som vi ska göra nästa termin. En sak jag hann göra i höstas som jag tycker va lite coolt var att cykla från mina föräldrar ute på Värmdö in till stan

Vintern: Det är nu till vintern som jag märker av att jag jobbade hela sommaren, jag har varit i stort behov av ledighet. Jag har försökt att koppla bort KTH så mycket som möjligt under julen, men det är lättare sagt än gjort när man har tentor väntar i början av januari.  Under hösten och vintern har jag verkligen uppskattat att vara på KTH Campus och hänga med mina kursare. Det känns lite tungt att KTH börjar närma sig ett slut, samtidigt som det såklart känns väldigt spännande.

//Malin