Hantera stress med Kry

Idag var jag på en helt fullsatt lunchföreläsning. Varför går vi frivilligt till ytterligare en föreläsning under lunchen? Jo, först och främst – det bjöds på sushi! Men det var inte vilka som helst som bjöd på denna sushi utan det var Kry som kom och ville prata stress med oss. Det är så lätt att fastna i stressträsket så att nu ska jag dela med mig av lite som Kry sa till oss.

Några av typiska stressbeteenden är att man:

 • Hoppar över frukosten
 • Tackar nej till socialt umgänge
 • Tänker på det om stressar en hela tiden
 • Har svårt att lyssna på var andra säger
 • Gör flera saker på samma gång
 • Gör skare snabbt
 • Småäter ofta

Vad är då hemligheten? Hur hanterar man stress?
Stress behöver inte vara något dåligt utan kan tvärtom förbereda oss infor att prestera. Däremot är det jätteviktigt med återhämtning så att stressen inte konstant byggs på. Vilken återhämtning som behövs beror på vilken typ av trötthet du upplever. Under din återhämtning ska du göra nästan det motsatsen till det som gör dig trött/stressad.

Fysisk trötthet: Läs en bok, scrolla på Instagram, fyll i målabok osv.
Mental trötthet: Ta en promenad eller kör ett träningspass
Emotionell trötthet: Ta dig själv på en dejt – kanske ordna en egen picknick eller gå på bio

Som en stillasittande student bör man alltså inte vila genom att kolla en serie eller pilla på mobilen utan istället göra något fysiskt som att laga mat eller gå på ett spinningpass. Det här tar jag med mig, jag måste ta pausa bättre och inte hamna med mobilen framför Candy Crush.

//Malin

Testa programmering i gymnasiet?

Hello World är en organisation i Sverige som vill sprida intresset för programmering till ungdomar innan de börjar på universitetet. De arrangerar sommarläger i kombination med till exempel ridning eller golf. Under terminerna håller de event och det senaste som dök upp är deras meetups som hålls på söndagar.

Jag har två kompisar som har jobbat på Hello World med att undervisa för deltagarna. De säger att du inte behöver någon erfarenhet innan, utan du kommer att få den hjälp du behöver på plats. De finns på plats i Stockholm, Göteborg och Växsjö.

Ta med dig dina vänner och testa att programmera en söndag innan du gör ditt universitetsval i vår!

Du hittar dem på www.helloworld.se.

//Madde

Mina topp 3 poddar

Är du som jag som också gillar att ha ljud igång i bakgrunden när du pluggar? Eller vill du göra din resa till skolan/jobbet mer meningsfull? Att dra igång en podd istället för musik är en skön omväxling, och förhoppningsvis lär du dig något på köpet.

Jag har hittills inte testat att lyssna på en podd medan jag programmerar. Jag tror det beror på att jag behöver fritt utrymme för att kunna tänka, och kommer därför inte att kunna lyssna på någon som pratar. Däremot passar poddar utmärkt när jag åker till och från skolan, eller under lunchrasten på sommarjobbet. Min resväg till KTH är cirka 40 minuter, vilket gör att jag hinner med en episod per sträcka.

Igår satt jag och arbetade med min läxa i Making Comics kursen. Jag skulle göra en serie på tre sidor med dialog och ifylld med vattenfärg och bläck. Det tog mig totalt 9 timmar att göra färdigt den läxan (om det är någonting jag har lärt mig denna termin så är det att teckna serier tar x3 den tid du tänkt dig att det ska ta). Hur som helst behöver min hjärna inte beräkna några mattetal under tiden, istället är detta utmärkt tid för att lyssna på poddar!

Finally, här kommer mina topp 3 tips på poddar att lyssna på:

 1. Mordpodden
  Återberättar historiska och nutida mord som skett i Sverige. Det är två journalister som driver podden, och de berättar morden som om det vore en bok du lyssnar på. I ”pauserna” diskuterar de intressant fakta och frågor från lyssnarna. Vill dock varna att man mår ganska dåligt efter X antal avsnitt i rad, det är trots allt riktiga händelser. Varva därför upp med några avsnitt från följande poddar.
 2. En podd om teknik
  Tre personer med lite olika bakgrund (en är utvecklare, en annan jobbar med musik etc) diskuterar teknik i alla dess former. De har gjort över 150 avsnitt och jag gillar starkt de senare avsnitten för de har utvecklats i hur de klipper materialet och deras gruppdynamik är härlig. De håller inte alltid med varandra, så du lär garanterat få höra olika åsikter i podden!
 3. TEDTalks Technology
  En ”podd” (den finns i Apples Podcaster) som spelar upp TEDTalks inom teknologi. Utöver ljud får du även se den tillhörande videon (vilket arbetar lite emot att det är en podd). Här har du en bank av kunskap där du kan lära dig något nytt på 10 minuter.

Här är ett avsnitt jag lyssnade på igår:

3 ways to make better decisions — by thinking like a computer

//Madde

Häng med en student – David

Vi fortsätter att se hur några en dag kan se ut hos några av de andra 13 320 helårsstudenter här på KTH.


En dag med David

David läser fjärde året på CINEK med teknikinriktning energisystem och hållbar utveckling, han har nu valt att läsa en master inom hållbar kraftproduktion. Jag och David har alltså valt samma väg här på KTH och är en av de personerna som jag läser flest kurser tillsammans med. Förra året var David i Singapore på utbytestermin, visst vill vi höra mer om det?!?

På förmiddagen var jag hemma och pluggade. Många fönster uppe.

Efter lunch hade jag en presentation på Telias nya huvudkontor i Solna inom kursen energisystem och hållbar utveckling. Väldigt spaceat kontor med många underliga konstellationer.

På kvällen var vi på Orionteatern och såg Julius Caesar. Här sitter vi bakom scenen och väntar på att vi ska få gå in och sätta oss. Den var lite seg i början men blev bättre mot slutet.

Efter teatern hade jag väldigt mycket julstämming så bestämde mig för att handla lite julmust och pepparkakor.


//Malin

Komma in på KTH – inte lika svårt som man kan tro

Såhär på en lördagskväll kan det vara härligt för de av er som är nyfikna på KTH att läsa något upplyftande! Att komma in på KTH är enklare än vad många tror! Antagningsprocessen kan lätt förknippas med osäkerhet eller ångest över betygshets på gymnasiet. En vanlig fördom är att man måste få 2.0 på högskoleprovet eller A i nästan alla ämnen för att komma in på KTH. Så är såklart inte fallet! Det finns absolut program med höga antagningspoäng p.g.a ett högt söktryck men de är absolut inte omöjliga att komma in på. De flesta program har faktiskt helt ”rimliga” gränser 🙂

Nedan visar jag min, Malins och Maddes utbildningar och fokuserar bara på gymnasiebetyg respektive högskoleprovsresultat. Alla antagningsgränser är från förra året och visar urvalsgrupp 2. Man ser t.ex. att Industriell Ekonomi har en hög antagningspoäng när det kommer till betyg men desto lägre när det kommer till högskolepoäng. Man ser också att Medieteknik och Informationsteknik är lika i gymnasiebetyg men ganska olika i högskolepoäng. Bottom line är att gränserna inte är ouppnåeliga och att det finns flera olika vägar in på ett program. Har man t.ex. inte alla behörigheter som krävs för att komma in på ett program så kan man gå ett tekniskt basår eller teknisk termin på KTH också 🙂

Missa absolut inte att surfa in på UHR – Antagningsstatistik där all denna infon (och mycket mer) finns! Observera att man inte garanterat kan säga att betygsgränserna kommer att ligga på samma nivå år efter år, men vanligtvis brukar de inte förändras särskilt mycket.

// Oscar

Skillnaden mellan kandidaten och mastern

Man brukar prata om civilingenjörsprogrammet som ett enda långt program men egentligen är det uppdelat i två olika examen, nämligen en kandidatexamen och en masterexamen. I vanliga fall söker man först till ett kandidatprogram för att sedan eventuellt söka vidare till ett masterprogram men vi som läser till civilingenjör söker på ett sätt till båda programmen vid ett tillfälle. Nu börjar jag närma mig slutet på den fösta terminen på min master och tänkte dela med mig om vad jag anser vara de största skillnaderna.

Först en förklaring på vad de olika typerna av examen innebär.Efter avslutade studier om sammanlagt 180 högskolepoäng kan man ta ut en kandidatexamen. Detta motsvara heltidsstudier på grundnivå under 3 års tid. Masterexamen uppnås efter avslutade kurser på avancerad nivå om sammanlagt 120 högskolepoäng, alltså 2 års heltidsstudier.

Kandidaten

Mastern

Gemensamma grundkurser: De flesta civilingenjörsprogram består i grunden av samma eller liknande kurser – de flesta av oss läser till exempel kurser som envaribelanalys. Valbara kurser:Under master har vi fått möjlighet att välja kurser helt fritt. Jag har valt kurser inom entreprenörskap då det är ett område som inspirerar och intresserar mig.
Studerar med studenter i samma program: I och med att grundkurserna är gemensamma känner lär man i början känna de flesta som går samma program. Senare i utbildningar väljer man olika teknikinriktningar vilket gör att man inte längre ses lika mycket. Ett tydligare fokus: Eftersom vi först valt teknikinriktning, sedan master och även väljer vissa kurser har man verkligen haft möjlighet att anpassa och fokusera sin utbildning på det område som man finner intressant.
Mer schemalagt tid: Under det fösta året här på KTH bestod mitt schema av olika föreläsningar/övningar/seminarier mellan kl. 8-17 varje vardag. Nu under mastern har jag ibland enbart en inplanerad föreläsningen under en dag och tillbringar istället större delar av dagen med självstudier. Internationell miljö: Då undervisningsspråket under mastern är engelska så stöter man på betydligt fler utbytesstudenter. Det är väldigt intressant att få in nya perspektiv och kunna jämföra situationen i Sverige med den ute i välden på ett mer konkret sätt.

//Malin

Gör ditt Armadabesök smidigt!

Med mindre än fem dagar kvar till Armada så har vi i IT-teamet gått in i crunch-mode för att göra alla hemsidor, appar och system så bra som möjligt! Vi i webb-teamet la ut mycket av det vi jobbat med under hösten på hemsidan redan igår 🙂 Det jag verkligen tyckt om med att jobba Armada och armada.nu i synnerhet är att jag/vi skapat funktioner som jag vet kommer att förbättra folks upplevelse av mässan. Dessutom kommer jag själv att använda hemsidan för att den nu innehåller funktioner som är jättepraktiska. Här kommer därför en helt opartisk lista av vad man borde spana in på den uppdaterade hemsidan!

Exhibitors

Med denna smidiga sökfunktion så kan man hitta företag som kommer att finnas på mässan. Man kan filtrera på namn, branch, jobb och land vilket gör det extra enkelt att hitta precis de företag man letar efter 🙂

Matching

Vill man istället att Armada ska hitta det perfekta företaget åt en så använder man lämpligen den nya matchningsfunktionen! Här matar man in vad man själv tycker är viktigt och så gör en algoritm från Armadas data scientists resten 🙂 Kommer även att innehålla exakt hur bra matchningen blev.

Maps

Inte ute än men kommer snart så att man kan se var alla företag finns på mässan!

// Oscar

Häng med en student – Emma

På KTH finns 13 323 helårsstudenter däribland hittar du oss student bloggare, men tänk hur mycket annat kul som pågår där ute bland alla andra studenter. För att ni ska få ta del av lite mer studentliv har jag bjudit in några av mina KTH-vänner hit till bloggen. De ska alla få dela med sig av sin dag till oss.


En dag med Emma

Först ut har vi Emma som läser fjärde året på CINEK med teknikinriktning produktframtagning, hon har precis påbörjat en master inom integrerad produktion.

Jag började dagen på Café Open med att förbereda mig inför ett grupparbete. Malin var med 🙂

Åt en orange lunch i form av soppa och clementin.

Jag mötte upp min labbpartner för en datorlabb efter lunch. Här gjorde vi en maskinsimulering i CAM. Sedan förflyttade jag mig till en annan datorsal och skrev på en hemtenta.

Efter en hel dag på KTH möte jag upp min familj för en fördrink på Himlen.

Därefter begav vi oss till Göta lejon för att se Magnus Ugglas show ”Varning på stan nu mår kungen i baren illa igen”. Det var en helt okej föreställning, ingen höjdare men jag var klart bland de yngsta i publiken och resten av publiken verkade förtjusta.


//Malin

Projektutställning i Physical Interaction Design

Inom mitt masterprogram Interactive Media Technology så finns det flera olika spår att gå. Fysisk interaktionsdesign (FID), Ljud, tal och musik (LTM) och Visuella medier (VLM). Just nu håller jag på att söka kurser inför våren och jag lutar mest mot visuella medier eftersom man får möjligheten att studera informationsvisualisering, avancerad grafik och interaktion och mycket mer.

Det kan dock vara lite svårt att veta vad de olika spåren innebär så jag blev glatt överraskad när jag såg att KTH gjort ett litet reportage om kursen Physical Interaction Design som ingår i spåret med samma namn. Temat för kursen var Shape Shifting och uppgiften gick ut på att ta fram objekt som ändrar form på något sätt.

Foto: Fredrik Persson

Här är ett av projekten som kursdeltagarna tog fram! Jag tyckte att det var det coolaste just eftersom designen var så snygg och funktionaliteten var nyskapande. Crimson Fox kallas den och varnar om man suttit och arbetat för länge genom att börja andas högljutt. Om man klappar räven så återgår andningen till ett normalt läge. Motiveringen bakom projektet är ”En människa bör ju ta en paus efter en timmes jobb, men de flesta är inte medvetna om det. Med den här räven vill vi öka medvetenheten om det” – Rein Lucassen som är utbytesstudent från Eindhoven University of Technology i Nederländerna.

Foto: Fredrik Persson

Om ni vill läsa hela artikeln så hittar ni den här!

Hur klara man av att plugga i fem år!?!

Jag blev väldigt inspirerad av instagramarna på @kthstudent när de funderad över hur man klara av en femårig utbildning. Jag hade helt glömt bort hur mycket jag funderade över det där i början av utbildningen. När jag fick mitt antagningsbesked hoppade jag först runt i fem minuter av ren lycka men sedan kom paniken. Jag minns att jag ifrågasatte vad gett mig in på, hur skulle jag orka plugga i FEM hela år!?!

Efter gymnasiet så for jag runt – jag jobbade i Stockholm, reste runt i Europa, flyttade till England och pluggade i Uppsala. För mig var det både en frihet och trygghet att flytta runt. Jag hade friheten att kunna agera helt utifrån mina drömmar och jag hade tryggheten i att jag alltid kunde dra vidare om jag inte lägre trivdes. Att byta det livet mot fem år i olika föreläsningssalar kändes superläskigt. Jag tog antagningsbeskedet som ett besked om hur mitt liv skulle se ut under de fem kommande åren.

På ett sätt var det ju så, nu fyra åker jag fortfarande in för att gå på föreläsningar på KTH. Däremot var det inte det där långsamma och förutsägbara livet som jag tänkte mig. Att plugga på KTH innebär på ett sätt att leva i konstant förändring. I början är ska man förstå sig på allt det där med att studera på universitet, sedan valdes det teknikinriktningar, vi begav vi oss ut i världen och skrev kandidatarbeten och nu pågår mastern med utbyten och väldigt mycket mer valfrihet. Känslan av frihet och trygghet förändrades men finns kvar, jag känner idag frihet i de möjligheter som utbildningen ger och trygghet i att veta vart jag är på väg.

Så hur orkar man plugga i FEM hela år? Man orkar för att man tar ett år i taget. Då varje år innebär nya utmaningar, människor och lärdomar (så lame!) så blir det aldrig långtråkigt.

//Malin