Hoppa till innehåll

Hej då!

Precis som Evelina, är det även dags för mig att lämna bloggen. Det har varit väldigt kul att få dela med sig av sin vardag som student och jag hoppas att ni kunnat ta med er något från de inlägg jag publicerat.

Tyvärr kommer inte bloggen att finnas kvar MEN misströsta ej för KTHstudent finns på andra kanaler; på Instagram, TikTok, YouTube samt där poddar finns.

på bilden ser man ingången till borgården på KTH:s campus

Om du vill fortsätta följa mig kan du följa mig på instagram eller connecta med mig på LinkedIn. 🙂

/Maha

Hejdå KTH och bloggen!

Nu har tiden kommit för mig att säga hejdå till KTH och bloggen! Vid det här laget är jag redan i full färd i min nya resa som Project Manager Trainee på Schneider Electric. Jag har sagt det många gånger, men jag är så otroligt glad att min resa till att bli ingenjör började just på KTH! Alla fina minnen, nya vänner och erfarenheter jag fått under den här tiden är ovärderligt.

Jag gick in på KTH med en helt annan ambition och syn på min framtida karriär än vad jag har idag. Därför vill jag förmedla detta en sista gång: du behöver inte veta vad du vill med ditt liv innan du börjat på KTH. Du har all möjlighet att ändra dig och hitta nya intressen under tiden! Det absolut viktigaste jag bär med mig är att man kommer långt med en stark vilja, nyfikenhet och lite envishet 🙂

Evelina står i borggården, tegelbyggnader i bakgrunden, träd

Vill du följa min nya resa som trainee så finns jag här på LinkedIn 🙂 Tack för allt!

/Evelina

Sista året på KTH

Kursstart närmar sig och därmed sätter läsåret 22/23 igång. För min del innebär det också mitt sista och femte år på KTH. Vilket, nu när jag skriver det känns väldigt skumt. 😮

Jag ser faktiskt fram emot att sätta igång med plugget igen och att ta mig an kurserna som väntar. Dessutom ska det bli kul att få vara fullt ut på Campus. Under vårterminen väntar examensarbetet. Något som känns både spännande och nervöst.

Jag är naturligtvis förväntansfull på det som komma skall och jag både tror och hoppas att jag under detta läsår kommer få en ännu tydligare bild av det jag vill göra i framtiden.

på bilden ser man kth:s främre byggnad på campus

/Maha

Hitta din studieteknik

Studieteknik är viktigt. Inte minst när det gäller universitetsstudier. Men att hitta den teknik som passar än bäst är inte den lättaste uppgiften. Det krävs oftast en del trial and error.

För mig tog det några kurser innan jag började förstå hur jag pluggade allra bäst. Sedan är det så att man för varje kurs som man läser får en ny erfarenhet som man kan bära vidare till kommande kurser. Ibland kan det också vara så att något som fungerade bra i en kurs eller för ett visst moment kanske inte fungerar lika bra i en annan kurs eller för ett annat moment.

Jag gillar främst att anteckna när jag pluggar. Det kan både vara för hand eller på datorn. När jag antecknat klart blir det att repetera, repetera och repetera :). När det kommer till matte eller annat som kräver beräkningar och problemlösning, då blir det en kombination av att både anteckna och lösa uppgifter, med betoning på att just lösa uppgifter.

Kom ihåg att meningen inte är att du ska veta redan från start vad den bästa studietekniken är utan det är något du kommer lista ut under tidens gång!

Sist skulle jag vilja tipsa om lunchseminarier som KTH anordnar där just studieteknik står i fokus. HÄR hittar ni mer om det.

/Maha

Ny i Stockholm, mina bästa tips

Stockholm är en fantastisk studentstad! Efter fem år i staden finns det fortfarande nya saker att upptäcka. För den som är ny i staden så har jag några tips på ställen att besöka och saker att göra utanför skolan 😀

Ta med dig några vänner (eller ensam) på en långpromenad! En sak jag gjorde för att lära känna staden var att ta promenader på olika ställen, en stadsdel i taget 🙂 Du kommer garanterat hitta nya favoritställen, kanske något mysigt café eller någon sevärdhet du inte tänkt på innan! Dessutom finns det fantastisk fin arkitektur runtom i staden, och massor med historia till den 🙂

Besök skinnarviksberget på Södermalm: magisk plats för att hänga med dina vänner en sommarkväll (eller dagtid). Utsikt över stadshuset och Stockholm, man kan faktiskt se skymten av vissa byggnader från KTH campus därifrån! Ett annat härligt ställe är fredhällsklipporna på Kungsholmen 🙂

Sommartips för dagsutflykt: Ta båten i skärgården! Passa på att göra en utflykt via någon av SL båtarna, t.ex till Vaxholm 🙂 Där finns det mysiga gator och trevliga cafeér, ett tips är Vaxholms hembygdsgårdscafé!

Är du en foodie? Gör en restaurang-bucketlist! Även om jag lever på studentbudget med CSN så försöker jag unna mig att gå ut och äta middag eller brunch någon gång ibland när det är möjligt. Det finns så många fantastiska restauranger att upptäcka!

Om vi fortsätter på mat spåret… ladda ner maträddarappar som Karma och TooGoodToGo! Där kan du få tag i samma goda mat för en bråkdel av priset, och undvika att mat slängs bort 😀 Garanterat studentvänligt!

Turista på museér! Finns flera museér som är gratis att gå in på, ett av dom är naturhistoriska riksmuseét! Likaså delar av moderna museéts utställningar är kostnadsfritt 🙂 Exempel på andra museér som har gratis inträde är sjöhistoriska , livrustkammaren, medelhavsmuseét och Nationalmuseum. Här hittar du en lista på massor med museér i Stockholm med gratis inträde!

/Evelina

 

Throwback till mitt upprop och mottagningen

När jag började på KTH hade jag inga vänner som pluggade på KTH, eller som bodde i Sthlm. Eftersom det var ett helt nytt sammanhang fanns en liten oro att det skulle vara svårt att hitta nya vänner och passa in på universitetet. Jag vet att många nya studenter kände exakt samma sak, och nu i efterhand hade jag inte behövt oroa mig alls!

Jag minns verkligen första dagen på uppropet, jag satte mig på andra bänken näst längst fram i sal K51 i kemibyggnaden. Det var en speciell känsla att sitta där i salen med alla studenter som också började ett nytt kapitel i sitt liv! Efter uppropet började mottagningen, och vi blev indelade i gruppen som vi skulle ha under mottagningen. Första aktiviteten var att vi skulle presentera personen som stod bredvid oss, och på det sättet träffade jag en av mina idag bästa vänner!

Likaså fortsatte mottagningen att vara ett sätt att lära känna nya personer både från min klass men även andra program. Jag var själv inte med på exakt alla saker som anordnades i mottagningen.  Eftersom mottagningen är helt frivilligt så väljer du själv exakt hur mycket som du vill delta i! Men av egen erfarenhet så rekommenderar jag verkligen att delta i så mycket saker som möjligt, då det är ett toppen sätt att lära känna dina klasskompisar 😀 Utöver det så läste vi introduktionskurser i matte och kemi, vilket jag verkligen hade nytta av efter mina två sabbatsår!

studenter i gul keps sitter i sal
Våran nøllesymbol (som visade att vi tillhörde kemisektionen) var en gul keps!

Imorgon (15 augusti) sker uppropet för dig som är ny student på KTH, och jag rekommenderar verkligen dig att delta i mottagningen därefter. Likaså att delta i eventuella introduktionskurser och dylikt för att mjukstarta inför höstens plugg. Du har två super-roliga veckor framför dig, med möjligheten att lära känna dina klasskompisar och skapa nya minnen! 🙂

/Evelina

Tips och trix inför skolstart

Här kommer lite tips och rekommendationer inför KTH och studierna som väntar.

  • Skaffa en almanacka/kalender – En fysisk och/eller digital. Tips – du kan exportera schemat till din digitala kalender.
  • Matlåda. Jag gillar de som är gjorde av glas eftersom de är lättare att rengöra.
  • Ett mappsystem för dina kurser. Jag rekommenderar Google Drive eller OneDrive. Det som är smidigt med dessa är att de funkar perfekt till grupparbeten i och med att det går att dela dokument med varandra.
  • Ladda ned Canvas till mobiltelefonen. Här kommer du kunna hålla koll på kurser, inlämningar, resultat och mycket mer via mobilen. Glöm inte att aktivera notiser.
  • Kulspetspennor med raderbart bläck. För er som gillar att anteckna för hand är dessa pennor att rekommendera 😁

på bilden ser man ett kollage av sådant som symboliserar det jag tog upp, tex. en matlåda, penna osv.

/Maha

Svar på frågor inför skolstart

När sker uppropet?

Uppropet sker den 15 augusti och är obligatoriskt! Här kan du kolla vad som gäller för just ditt program.

Behöver man ha med sig något till uppropet?

Giltig legitimation är det viktigaste.

När börjar mottagningen och måste man delta?

Mottagningen börjar samma dag som uppropet och pågår innan kurserna startar. Du bestämmer själv hur mycket eller lite du vill delta. Men kom ihåg att mottagningsveckorna är det perfekta tillfället att lära känna dina nya klasskamrater 😁

Behöver jag införskaffa kurslitteratur redan nu?

Mitt tips är att ha lite is i magen och invänta kursstart. Jag har ibland varit för snabb med att köpa kurslitteratur för att någon vecka senare få reda på att litteraturen finns tillgänglig gratis digitalt.

Hur stora är klasserna?

Detta varierar naturligtvis från program till program men det kan vara alltifrån 40 till 150 personer.

På KTH students instagram finns en Q&A sparad som en händelsehöjdpunkt där både Amanda och Stina besvarat några av era frågor inför skolstart. Den rekommenderar jag er att kika på 🙂

/Maha

Att flytta hemifrån: tips och trix

För många innebär universitetsstudier även att ta steget att flytta hemifrån! För min egen del så hann jag precis flytta in i mitt första boende i Borlänge innan jag fick antagningsbeskedet, som innebar att jag snabbt fick flytta ut ifrån för att istället flytta till Sthlm. Jag minns verkligen känslan när jag fick mina första egna nycklar, så kul men samtidigt lite läskigt!

Att flytta hemifrån på en studentbudget kan ju kännas lite trixigt om du inte redan nu har införskaffat dig allt som behövs till hemmet. Jag har några tips till dig som jag själv hade velat höra om jag flyttade hemifrån idag:

  • För att hålla ner matpriserna och tips och inspiration till billig mat så är portionen under tian guld! Kolla in HÄR eller på instagram.
  • För städtips så finns ekotipset som finns HÄR eller på instagram, där kan du hitta superbra städtips och vad som är nödvändigt att ha hemma i städskåpet. En kommer väldigt långt med såpa och ättika!
  • Handla inte möbler innan du flyttat in, jag blev lite för överentusiastisk och gjorde den missen och det var inte smart hehe. Bättre att ta en sak i taget och känna in vad du verkligen behöver och inte. Vilket leder till nästa tips…
  • Handla second hand! Majoriteten av mina möbler, glas och dylikt är inhandlat på secondhand, antingen via marketplace, loppisar eller secondhand butiker. Här kan du spara massor med pengar och även göra miljön en tjänst! 🙂 Framförallt dricksglas finns i överflöd på secondhand för inga pengar alls, totalt onödigt att köpa nytt. Ett tips på möbel som är smidig att ha i ett studentboende är hyllserien OMAR från IKEA som kan byggas på och anpassas beroende på ändamålet. Jag har köpt några delar till hyllan secondhand och byggt på eftersom.
  • Om du ska investera i en dammsugare: köp en robotdammsugare! Den tar upp liten plats och du sparar så mycket tid som du kan lägga på annat, den är en lifesaver i stressigare tentaperioder hehe. Dock kostar dom lite mer än en budgetdammsugare, men värt att spara till enligt mig om möjligheten finns.

För fler tips att leva på studentbudget så kan du kolla in inlägget jag skrev i våras, det hittar du HÄR 🙂

/Evelina

Godbitar

I det här inlägget delar jag med mig av några sommar-godbitar från de senaste dagarna 🌞

/Maha