Mina kurser P3 VT19

ME2312 Avancerade studier inom industriell ekonomi och organisation (Genus, organisation och ledning)

Kursen övergripande mål är att ge fördjupad förståelse för olika delar av ämnesområdet industriell ekonomi och organisation. Vi har fått välja bland tre olika spår vilka är Business creation, Technology Management och Gender, Organization and Leadership. Jag valde den sistnämnda. Första delen av kursen ska vi läsa kurslitteratur och diskutera denna i bokcirklar för att sedan skriva en hemtenta. Så här se vår litteraturlista ut:Ö

 • Ökad medvetenhet men långsam förändring – om kvinnor och män på ledande positioner I svenskt näringsliv (2014) av Anna Wahl, Charlotte Holgersson, Sophie Linghag & Klara Regnö
 • Män har varit här längst. Jämställdhet och förnyelse i industriella organisationer (2013) av Anna Wahl & Sophie Linghag
 • Det ordnar sig. Teorier om organisation och kön (2011) Anna Wahl, Charlotte Holgersson, Pia Höök & Sophie Linghag
 • Det ordnar sig alltid. Arbetsbok kring frågor om organisation och kön (2013) av AnnaWahl, & Charlotte Holgersson
 • Det osynliggjorda ledarskapet. Kvinnliga chefer i majoritet (2013) av Klara Regnö

Andra delen av kursen är mer traditionellt upplagd i och med att vi har vanliga föreläsningstillfällen och examineras genom två skriftliga uppgifter.

MJ2141 Energisystem, modeller och scenarier

Tyngdpunkten i den här kursen ligger på modellering, där problemformulering, avgränsningar, tidsupplösning och metodval är centrala frågor. Vi använder ett modelleringsverktyg som heter Stella Architect som enligt våran föreläsare ska göra programmering kul även för de som inte tycker om programmering.

Vi arbetar främst i grupper och får olika uppgifter som där vi ska skapa förenklade modeller av komplexa system. Där där kanske låter väldigt stelt och tråkigt men just nu sitter vi och klurar ut en modell för sannolikheten att det finns en ledig matplats på det olika populära matplatserna på KTH.

LS1465 Retorik – tala och skriva med genomslagskraft

Som valfri grus har jag valt en kurs inom retorik. Syftet är att utveckla sina retoriska förmågor genom att inspireras av andra talare men också att få en djupare inblick i det engelska språket. Så ja, den här kursen hålls helt och hållet på engelska.

I denna kurs ses vi en gång i veckan och inför varje tillfälle har vi fått vissa uppgifter att genomföra. Inför nästa vecka ska jag till exempel lära mig några glosor, titta igenom tal för att bestämma mig för ett som jag vill analysera djupare. Senare ska vi även hålla tal, delta i debatter och skriva argumenterade texter.

//Malin

Flappy Penguin

En stor anledning till att jag går den utbildning som jag går är för att jag är oändligt nyfiken på all teknik som har med appar, hemsidor, spel, filmer att göra. När vi gjorde vårt AR-spel JengAR fick vi arbeta med Unity och känna på hur det är att utveckla spel på en grundläggande nivå.

För att lära mig lite mer om Unity och hur man kan skapa snabba roliga spel så bestämde jag mig för att göra en variant av Flappy Bird som jag istället valt att kalla för Flappy Penguin! Spelet går ut på att navigera pingvinen (som kan flyga i detta universum) i luften så länge som möjligt utan att kollidera med istapparna eller marken. Hastigheten snabbas successivt upp under spelets gång vilket gör det svårare och svårare. Istapparnas ”gap” där pingvinen flyger igenom är slumpartat vilket gör att ingen spelomgång är den andra lik. Förutom det lärorika i att implementera spellogiken var det som vanligt riktigt kul att skapa all grafik!

Spelet in action!

// Oscar

Anmälan till Högskoleprovet är öppen!

Jag har flera gånger tidigare skrivit om de olika vägarna som man kan komma in på KTH. Idag tänkte jag slå ett slag för Högskoleprovet vars anmälan för vårens prov öppnar idag!

Själv skrev jag högskoleprovet tre gånger för att jag inte visste vad jag ville söka efter gymnasiet och ville ha ett ganska bra HP-betyg som möjliggjorde att jag kunde komma in på många olika utbildningar. I slutändan hamnade jag ju på Medieteknik och det var faktiskt just tack vare mitt Högskoleprov som gjorde att jag kunde komma in 🙂 Så om du står i begrepp att söka till din drömutbildning i höst men känner att gymnasiebetygen kanske inte räcker till, anmäl dig till HP, plugga in massa gamla prov och knep så går det nog vägen 🙂

Anmäl dig här till Högskoleprovet!

Antagningsstatistik!

// Oscar

Planerar för nästa termin

De är få saker som jag uppskattar så mycket som att planera. Det är så lätt att känna sig stressad när man inte har koll på sina  kurser. Man vet inte vad man ska börja med när man sätter sig ner och ska plugga vilket gör att man drar sig ännu mer för att ta tag i det. Det första jag gör i en period är därför att lägga upp en plan.


Jag börjar med att skaffa mig en överblick av all kurser. Jag går igenom kurs-PM och skriver in olika deadlines i kalendern. Sedan går jag även igenom vilken kurslitteratur som behövs och var man kan hitta den.

Nästa steg är att lägga upp ett schema. Jag brukar först dela upp det i veckor och sedan i dagar och timmar. Så denna vecka måste detta vara gjort, det innebär att jag behöver göra detta på måndag, jag har tid mellan 10-12 att sitta med det. Jag tycker att det är enklast att gå bakåt från en deadline – om jag måste ha skrivit en inlämningsuppgiften till dess, behöver jag såhär många timmar och det har jag tid för det på dessa dagarna. En jätteviktig del i planeringen är att gör tid för fritid, det är lika viktigt som att planera studierna. 

Sedan handlar det bara om att uppdatera planeringen kontinuerligt, jag tycker om att sitta på söndagar och planera nästa vecka. Jag går igenom hur bra förra veckans planering fungerade och vad som väntar nästa vecka. Den där inlämningsuppgifter kanske tog mer tid än vad jag tänk då lägger jag in mer tid för det.

//Malin

Välkommen till Flemingsberg!

Cirka 20 minuter utanför Stockholms centrum ligger Flemingsberg. Precis som Lappis håller Flemingsberg på att bli en egen liten studentstad. Här finns flera olika universitet, KTH har ett campus här, även KI, Polishögskolan och Södertörns högskola ligger alla här. Dessutom finns det en hel del studentbostäder i Flemingsberg.

Studentbostäderna ligger i anslutning till Flemingsbergs centrum med matbutiker, apotek, frisör osv. Flemingsberg är lite som en småstad i storstaden. 

Viktigt att nämna som en stor fördel med att bo i Flemingsberg är närheten Nya Pulsen. Vad är Nya Pulsen? Jo, det är en matbutiken med väldigt väldigt låga priser – ett studentparadis. Jag passade till exempel på att köpa tre tandborstar för 10 kr.

SSSB har flera typer av studentboende i Flemingsberg. Det finns allra flest studentrum med pentry, men även större lägenheter och några korridorsrum.

Så här kan det se ut i ett student med pentry. På 27 m2 får man plats med ett rum men en liten kokvrå, badrum och ett förvaringssrum/garderob.

Kokvrå innebär i detta fall att det finns en kyl, ugn och spis. Tänk den dagen då man får tillgång till diskmaskin – då vet man att man har lyckats i livet.

Här har vi en väldigt fin vild på badrummet. Badrummen ser verkligen likadana ut i alla SSSBs boende, väldigt basic men funktionellt.

//Malin

2018 i bilder – del 3

Juli

Genomförde den årliga traditionen att hänga med mina gamla kollegor från sommarjobbet jag hade under gymnasiet nere i Hässleholm i Skåne. Vi åkte ring efter båt i Jönköping och bilade sedan ner till Liseberg för att åka alla bergochdalbanor ända tills parken stängde!

Bytte batteriet på min mobil efter att det gamla batteriet svällt och fått skärmen att ”poppa upp” från sin ram. Det blev poppis när jag gästade KTHs instagram (spana in det på @kthstudent).

Jag läste en sommarkurs i Madrid i IT-säkerhet som gick under namnet ”Luke, I’m your hacker”. Det var via organisationen BEST som arrangerar kurser för studenter i Europa! Mötte upp med flera utav dessa personer under resten av året.

Reste till Ukraina och gick på min första fotbollsmatch (DIF mot ett lokalt ukrainskt lag)! Resten av dagarna spenderades på stranden och nere i katakomberna av staden Odessa tillsammans med mina vänner.

Augusti

Augusti innebar flera farväl till mina underbara vänner! Flera utav oss skulle på utlandsstudier under hösten så vi passade på att ta AW på en av Stockholms rooftop bars.

Fick ett fint hej då från mina kollegor på jobbet innan jag tog två veckors ledigt för att förbereda inför USA!

Åkte till Prag för att möta upp med mina spanska vänner. Som bonus kom tre vänner från sommarkursen (Polen x2 och Tjeckien) så vi fick en rejäl reunion tillsammans!

Som ett sista hej då bjöd jag in mina vänner på kräftskiva hemma hos mig! Finns det något mer svensk sätt att ha avslutningsmiddag på än att sjunga snapsvisor och dricka bäska droppar?

Jag flyttade till USA och var otroligt nervös för hur allt skulle gå. Skulle jag få vänner som jag gillade? Skulle jag sakna de vänner jag hade i Europa? Skulle jag trivas med mina två rumskompisar? Skulle jag hitta kurser jag tyckte var intressanta? Hur skulle detta år påverka mina studier på KTH?

Jag kom snabbt till ro och djupdök in i kulturen i Wisconsin. Här ser ni mig med en traditionell cheesehead på huvudet!

Redan första veckan i USA gick jag på mina första amerikanska fotbollsmatch! Med min säsongsbiljett gick jag på 5 utav 7 matcher under höstterminen.

September

Kurserna började och jag valde att läsa: Making Comics, Photography och Topics in Security and Privacy.

I början av skolterminen höll de en mässa med alla studentorganisationer. Jag funderade ett tag på att gå med i Quidditch-laget…

…men hamnade tillslut i Poloklubben på UW-M! Riktigt roligt att få ta upp ridningen igen efter att ha haft uppehåll medan jag pluggat på KTH.

Reste till Denver i Colorado för att campa tillsammans med mina rumskompisar, Laura och Line, och de ”vikingar” (alumner till stipendieorganisationen) som bodde i Denver! I bakgrunden ser ni Rocky Mountains.

//Madde

JengAR i videoform

Som en fortsättning på mitt förra inlägg om att vårt spel JengAR i kursen Multimodal Interactions and Interfaces är klart så kommer här en mer utförlig demovideo som visar hur spelet verkligen fungerar!

// Oscar

Spelet är klart!

Vi är äntligen nästan helt klara med vårt projekt i kursen Multimodal interaction and interfaces. Spelet är en variant av Jenga där målet är att dra bort klossar från ett trätorn tills tornet faller och den andra spelaren vinner. I stora drag byggde vi spelet med hjälp av spelmotorn Unity där vi kombinerade 3D-modeller, spellogik, grafik, ljudeffekter, vibration och AR. Det jag verkligen uppskattar med min utbildning är att vi får möjligheten att genomföra projekt som faktiskt blir häftiga i slutändan 🙂

Slutprodukten blev spelet som ni ser nedan. Vi fokuserade på att inkludera fler modaliteter än enbart det visuella för att göra spelet mer stimulerande. Därför hör man t.ex. ljud när man drar ut varje kloss samt när klossen faller till marken. Dessutom vibrerar telefonen när klossen nuddar marken eller när hela tornet faller för att simulera en faktisk kollision. Spelet detekterar också om hela tornet faller och vinner blir således den spelare som inte orsakade fallet. Det som fungerar riktigt bra med spelet är själva AR-trackingen av ytan man placerar tornet på. Det här innebär att man kan gå runt tornet 360 grader och välja exakt hur man vill dra bort ett specifikt block!

// Oscar

Ett nytt år

Det jag äskar med ett nytt år är all nya idéer man får och planer man sätter upp. Nyårslöften kanske inte är till för att hållas men jag tycker att de ger inspiration. Inför 2019 finns det några saker som jag är lite extra taggad inför:

 • En plastfritt månad: Är det inte läskigt att tänka sig att det kommer finnas mer plast än fisk i haven år 2050 om vi fortsätter skräpa ner så som vi gör nu? För att bli lite mer medveten om all plast som jag använder är jag taggad på att köra en plastfri månad. Jag tänkte därför försöka hänga med på ett event som kallas Plastic Free February. Vad tänker ni? Är ni med? 
Av Justin Hofman
 • Lyssna på ljudböcker: Jag lyssnar på hur många podcasts som helt, däremot har jag aldrig lyssnat på en ljudbok. Nu har jag precis laddat ner en ljudboksapp och tänker dyka ner i djupet av alla de där böcker jag velat läsa men inte haft tid för. Först ut är Hypnotisören av Kepler.
 • Mer begagnat, mindre nytt: Jag har satt upp ett litet mål för mig själv att försöka köpa så lite nytt som möjligt och istället söka mig till andra alternativ så som att låna eller köpa begagnat. Det är klar att det är lite mindre bekvämt att handla begagnat men hur kul är det inte när man fyndar en cool matta på ena loppis eller en snygg tröja på second-hand?!?!

//Malin

Jag är så skoltrött

Just nu är jag så skoltrött att jag vet knappt vart jag ska ta vägen! Jag orkar inte plugga mer! Jag läser min drömutbildning och ändå vill jag inget annat än att ge mig ut i välden, få möjlighet att arbeta på någon spännande arbetsplats, träffa nya människor med intressanta historier. 

Eftersom jag snart har pluggat i fyra år så har jag upplevt sådana här perioder tidigare, oftare i väldigt stressiga perioder som nu i allt tentapluggande. Såhär har jag överlevt dessa stunder:

 • Hitta annat som motiverar: Jag tycker att det hjälper att släppa fokus på studierna lite och istället försöka motiveras av annat i vardagen. Nu i vår är jag tillexempel väldigt taggad på att förbättra mig inom anti-gravity yoga. Tanken på det ger mig driv även att fortsätta den med studierna.
 • Umgås med andra kursare: Den bästa biten med studera är alla de fantastiska människorna man träffar. När jag umgås med mina kursare blir jag påmind om hur kul det kan vara i plugget. De kan också hjälpa till att pusha en lite, ta kontroll när man själv inte klarar av det.
 • Muta dig själv: Jag kommer ihåg att min lillebror sa att “hjärnan är den starkare muskeln”. Ibland måste man därför bara tvinga sig själv att fortsätta. Jag brukar muta mig själv med typ ett mysigt bad eller långfikapaus – “när du läst de här artiklarna, då får du ta ett bad”.

//Malin