Julspexet 2018

Den som tror att KTH inte blir juligt under December kan inte ha mer fel! Det julpyntas i sektionslokaler, man tar julfikor med kompisar och det årliga Luciatåget skrider in i biblioteket! Dessutom skedde det årliga julspexet igår från iSpexet som ALLTID levererar 🙂

I år var föreställningen Jesus – En stjärna är född

// Oscar

Lucka 9: Vad har du för råd till en förstaårsstudent?

Chilla! Alla säger åt dig att allt löser sig och du kommer inte att tro det, mem det är så. Allt behöver inte vara skrivet i sten under första terminen. Ta din tid och var öppen för att saker kommer att förändras, du kommer inte tycka om det du tycker om idag. – Student, CINEK (master inom integrerad produktion)

Alla sitter is samma båt. Var inte rädd för att kugga tentor, andra kuggar också tentor. Din psykiska hälsan kommer alltid först. Vad öppen med dina misslyckanden och hitta personer som kan hjälpa dig. – Student, CINEK (master inom interaktion och visualisering)

Hitta bra platser där du kan plugga. Ett annat tips är att strukturera upp dina anteckningar så att du vet var du har allt. Det blir ofta så att man skriver ner saker överallt, men har man en struktur så att man kan kom tillbaka till anteckningarna och använda dem under kursen och på hemtentorna. – Student, CINEK (master inom datalogi och datateknik)

Lucka 8: Vilken kurs har varit svårast?

Jag skulle nog säga Energisystem. Vi arbetade med flera komplexa case så man fick sitta så många timmar med dem. Det var en bra och lärorik kurs men arbetsbördan var väldigt hög. Jag tycket ändå att kursen gav en bra inblick i energisektorn. – Student, CINEK (master inom hållbar kraftproduktion)

Kursen som heter Elektroteknik eftersom att jag inte tyckte om upplägget på kursen. Jag hade mycket annat på gång når jag läste den kursen så därför var det svårt att prioritera just Elektrotekniken. Jag tyckte att det var svårt att får reda på vad jag förväntades att  lära mig, jag visste inte var jag skulle hitta informationen som behövdes för att jag skulle kunna lära mig. Dessutom är är ett svårt ämne. – Student, CINEK (master inom hållbar kraftproduktion)

Det klassiska CINEK svaret är att ”det beror på”, men det är faktiskt så. Några kurser har varit svåra eftersom de tagit så mycket tid, som till exempel kursen Numeriska metoder. Innehållet i Numeriska metoder var vettigt men jag la så mycket tid på den att jag inte hann plugga mina andra kurser. Sedan finns det kurser som är svåra rent innehållsmässigt eftersom att man tycker att ämnet är svårt. Jag tyckte att kursen Mekanik var svår att förstå. – Student, CINEK (master inom effektiv energianvändning)

Lucka 7: Var finns KTHs bästa kaffe?

Kaffet på Brazilia borta vid M är väldigt gott. Men på de ställena närmre Östra station kan man få havremjölk i kaffet och det är väldigt bra, det kan man inte få på Brazilia. – Student, CINEK (master inom integrerad produktion)

Jag tycker att Stories Café har det bäst kaffe eftersom jag vill ha havremjölk i. Dessutom ligger Stories Café i KTH Bibliotek så det är centralt på campus.  – Student, CINEK (master inom finansiell matematik)

På 7-eleven, det är prisvärt då man får mycket kafé för pengar. De har en app som gör att man kan få typ var 4:e-6:e kaffe gratis – Student, CINEK (master inom integrerad produktion)

Årets spellista

Ni har väl inte missat att spana in ert år i musik? Spotify har (i år igen) hjälpt oss att summera alla timmar av musik som vi lyssnat på. För mig ser mitt resultat inte oväntat ut så här:

Jag lyssnar mycket på indie rock, och under 2018 såg jag två utav mina toppartister live i Stockholm. Imagine Dragons och K.Flay!

Något som gör mig fundersam är att jag kan inte minnas att jag har lyssnat på 2 olika låtar som båda heter Filthy? Den ena låten är helt klart Justin Timberlake. Tyckte det var riktigt coolt när han lät en robot dansa på scenen till låten. Men vilken sång kan den andra vara? Eller är det en liten bugg?

Låten NY är av Weekend Wolves. Det är min to-go-to låt när jag ska fokusera i plugget. Jag sätter denna sång på repeat i flera timmar, och plöjer igenom skoluppgifterna. Kanske är det dags nu igen att kicka igång med den? Har inlämning nästa vecka av mitt slutprojekt i säkerhetskursen, så det passar perfekt.

Klicka här för att see ditt 2018!

//Madde

Lucka 6: Minns du när du fick antagningsbeskedet?

Redan dagen innan antagningsbeskedet skulle komma så tänkte jag på det när jag gick och lade mig. Jag vaknade vid 9 dagen för antagningsbeskedet och var hemma och väntade nervöst på att det skulle komma. Flera av mina kompisar hade sökt till olika civilingenjörsprogram på KTH så vi hade en gemensam gruppchatt där alla skrivit om de kom in. Strax efter jag fått beskedet att jag kommit in gick jag in på Facebook och skrev något i stil med att ”jag kom in på drömutbildningen”. – Student, CINEK (master inom hållbar kraftproduktion)

Jag hade inte tänkt börja plugga direkt. Egentligen hade jag tänkt åka till Kanada och jobba men jag missade en deadline på ansökan. Jag ville inte gå hemma och tänkte att det var värt att testa KTH. Efter att jag kommit in tänkte jag på det ett tag och bestämde mig sedan för att göra det. – Student, CINEK (master inom integrerad produktion)

Jag visste att antagningsbeskedet skulle komma vid 12 på dagen och jag skulle jobba på restaurangen till 14. När jag slutat så misstänkte jag att beskedet redan hade kommit, men jag vågade inte öppna det framför mina kollegor ifall jag inte kommit in och skulle börja gråta. Jag tänkte att jag skulle öppna det när jag kom hem, men när jag stod och väntade på bussen kunde jag inte hålla mig. När jag såg att jag kommit in så började jag dansa. Jag struntade i att åka hem och gick och köpte ett par sandaler istället får att fira att jag kommit in. – Student, CINEK (master inom effektiv energianvändning)

Lucka 5: Hur bor du?

Jag bor i ett korridorsrum via SSSB men jag vill flytta till en etta med kokvrå. Det vore nice att ha ett eget kök att laga mat i, jag tycker om att laga mat. Jag pendlar även hem en del till Uppsala för att träffa min familj och vänner. – Student, CINEK (master inom interaktion och visualisering)

Jag bor i en studentlägenhet i Älvsjö via Stockholms bostadsförmedling. Lägenheten är 29 m3 och där bor jag tillsammans med min sambo och våran hund. Vi fick chansen att hyra lägenheten då det var nyproduktion och släpptes massor av lägenhet samtidigt. – Student, CINEK (master inom finansiell matematik)

Nu hyr jag en lägenhet via släktingar men innan dess bodde jag på Lappis. I början av utbildningen bodde jag inneboende hos några släktingar. – Student, CINEK (master inom effektiv energianvändning)

Lucka 4: Vilken är din favoritkurs?

Automatiseringsteknik, för att det kändes som att den knöt samman många andra kurser. Man kände att man hade nytta av det man läst i både inom industriell ekonomi och teknik. Dessutom var det häftigt att få styra en liten industrirobot. –  Student, CINEK (master inom integrerad produktion)

Språkteknologi, eftersom vi hade en engagerad kursledare och labbarna var roliga. Kursen var mer praktisk tillämpning av programmering. Vi arbetare med sannolikhetsmodeller, till exempel hur datorer kan förstå vanligt språk för att bland annat få reda på vilket ord borde komma efter det här ordet? – Student, CINEK (master inom interaktion och visualisering)

Grundkrusen i finansiell matematik, för att jag fick en förståelse för hur finansmarknaden kopplas till matematiken. Dessutom var den en bra struktur på kursen, vi hade både en kvinnlig föreläsare och examinator vilket är lite ovanligt på KTH. – Student, CINEK (master inom finansiell matematik)

Lucka 3: Vilken KTH-prestation är du stoltast över?

Att jag klarade linjär algebra efter att ha tentat den fyra gånger. Jag pluggade dåligt till de första tre gångerna men ansträngde mig mer inför fjärde och femte gången. Det var kul att se att ansträngningen gav resultat. – Student, CINEK (master inom interaktion och visualisering)

Jag är stolt över att jag gick med i KTH finanssällskap. Det var väldigt lärorikt och jag fick en bra inblick i konsult-världen speciellt under Consulting Days. Jag fick ett större intresse för financing. – Student, CINEK (master inom hållbar kraftproduktion)

När jag assade i kursen differentialekvationer, jag är stolt över att jag vågade göra det. Jag hade fått bra betyg i den kursen och jag kände att jag ville komma över rädslan av att stå och prata inför en grupp. Nu är det inte lika skräckinjagande att hålla presentationer längre. – Student, CINEK (master inom finansiell matematik)

*Att assa (eller vara kursassistent) innebär att man som student hjälper till med utbildningen i en kurs. Man har till exempel uppgiften att hålla i övningar eller rättar inlämningsuppgifter.

Julfeeling

Adventskalendrar som plockas fram, lussebullar som bakas och julkalendern som sänds på TV är alla bra tecken på att vi rör oss mot jul, men för mig märks det tydligast av genom att mina tasks i Trello sakta men säkert börjar bli färre. För de av er som ofta känner att det är svårt att hålla koll på alla deadlines i huvudet samtidigt så kan jag varmt rekommendera Trello. Dessutom är det väldigt tillfredsställande att se över allt det man åstadkommit under perioden och känslan att kunna bocka av saker motiverar verkligen mig.

Ett urval av vad jag har kvar att göra innan jul

För att spä på julfeelingen ytterligare så var jag och brorsan på Alex och Sigges Julpodd på söndagskvällen 🙂

Kom upp på scen i ett segment!