Skillnaden mellan kandidaten och mastern

Man brukar prata om civilingenjörsprogrammet som ett enda långt program men egentligen är det uppdelat i två olika examen, nämligen en kandidatexamen och en masterexamen. I vanliga fall söker man först till ett kandidatprogram för att sedan eventuellt söka vidare till ett masterprogram men vi som läser till civilingenjör söker på ett sätt till båda programmen vid ett tillfälle. Nu börjar jag närma mig slutet på den fösta terminen på min master och tänkte dela med mig om vad jag anser vara de största skillnaderna.

Först en förklaring på vad de olika typerna av examen innebär.Efter avslutade studier om sammanlagt 180 högskolepoäng kan man ta ut en kandidatexamen. Detta motsvara heltidsstudier på grundnivå under 3 års tid. Masterexamen uppnås efter avslutade kurser på avancerad nivå om sammanlagt 120 högskolepoäng, alltså 2 års heltidsstudier.

Kandidaten

Mastern

Gemensamma grundkurser: De flesta civilingenjörsprogram består i grunden av samma eller liknande kurser – de flesta av oss läser till exempel kurser som envaribelanalys. Valbara kurser:Under master har vi fått möjlighet att välja kurser helt fritt. Jag har valt kurser inom entreprenörskap då det är ett område som inspirerar och intresserar mig.
Studerar med studenter i samma program: I och med att grundkurserna är gemensamma känner lär man i början känna de flesta som går samma program. Senare i utbildningar väljer man olika teknikinriktningar vilket gör att man inte längre ses lika mycket. Ett tydligare fokus: Eftersom vi först valt teknikinriktning, sedan master och även väljer vissa kurser har man verkligen haft möjlighet att anpassa och fokusera sin utbildning på det område som man finner intressant.
Mer schemalagt tid: Under det fösta året här på KTH bestod mitt schema av olika föreläsningar/övningar/seminarier mellan kl. 8-17 varje vardag. Nu under mastern har jag ibland enbart en inplanerad föreläsningen under en dag och tillbringar istället större delar av dagen med självstudier. Internationell miljö: Då undervisningsspråket under mastern är engelska så stöter man på betydligt fler utbytesstudenter. Det är väldigt intressant att få in nya perspektiv och kunna jämföra situationen i Sverige med den ute i välden på ett mer konkret sätt.

//Malin

Gör ditt Armadabesök smidigt!

Med mindre än fem dagar kvar till Armada så har vi i IT-teamet gått in i crunch-mode för att göra alla hemsidor, appar och system så bra som möjligt! Vi i webb-teamet la ut mycket av det vi jobbat med under hösten på hemsidan redan igår 🙂 Det jag verkligen tyckt om med att jobba Armada och armada.nu i synnerhet är att jag/vi skapat funktioner som jag vet kommer att förbättra folks upplevelse av mässan. Dessutom kommer jag själv att använda hemsidan för att den nu innehåller funktioner som är jättepraktiska. Här kommer därför en helt opartisk lista av vad man borde spana in på den uppdaterade hemsidan!

Exhibitors

Med denna smidiga sökfunktion så kan man hitta företag som kommer att finnas på mässan. Man kan filtrera på namn, branch, jobb och land vilket gör det extra enkelt att hitta precis de företag man letar efter 🙂

Matching

Vill man istället att Armada ska hitta det perfekta företaget åt en så använder man lämpligen den nya matchningsfunktionen! Här matar man in vad man själv tycker är viktigt och så gör en algoritm från Armadas data scientists resten 🙂 Kommer även att innehålla exakt hur bra matchningen blev.

Maps

Inte ute än men kommer snart så att man kan se var alla företag finns på mässan!

// Oscar

Häng med en student under en dag

På KTH finns 13 323 helårsstudenter däribland hittar du oss student bloggare, men tänk hur mycket annat kul som pågår där ute bland alla andra studenter. För att ni ska få ta del av lite mer studentliv har jag bjudit in några av mina KTH-vänner hit till bloggen. De ska alla få dela med sig av sin dag till oss.


En dag med Emma

Först ut har vi Emma som läser fjärde året på CINEK med teknikinriktning produktframtagning, hon har precis påbörjat en master inom integrerad produktion.

Jag började dagen på Café Open med att förbereda mig inför ett grupparbete. Malin var med 🙂

Åt en orange lunch i form av soppa och clementin.

Jag mötte upp min labbpartner för en datorlabb efter lunch. Här gjorde vi en maskinsimulering i CAM. Sedan förflyttade jag mig till en annan datorsal och skrev på en hemtenta.

Efter en hel dag på KTH möte jag upp min familj för en fördrink på Himlen.

Därefter begav vi oss till Göta lejon för att se Magnus Ugglas show ”Varning på stan nu mår kungen i baren illa igen”. Det var en helt okej föreställning, ingen höjdare men jag var klart bland de yngsta i publiken och resten av publiken verkade förtjusta.


//Malin

Projektutställning i Physical Interaction Design

Inom mitt masterprogram Interactive Media Technology så finns det flera olika spår att gå. Fysisk interaktionsdesign (FID), Ljud, tal och musik (LTM) och Visuella medier (VLM). Just nu håller jag på att söka kurser inför våren och jag lutar mest mot visuella medier eftersom man får möjligheten att studera informationsvisualisering, avancerad grafik och interaktion och mycket mer.

Det kan dock vara lite svårt att veta vad de olika spåren innebär så jag blev glatt överraskad när jag såg att KTH gjort ett litet reportage om kursen Physical Interaction Design som ingår i spåret med samma namn. Temat för kursen var Shape Shifting och uppgiften gick ut på att ta fram objekt som ändrar form på något sätt.

Foto: Fredrik Persson

Här är ett av projekten som kursdeltagarna tog fram! Jag tyckte att det var det coolaste just eftersom designen var så snygg och funktionaliteten var nyskapande. Crimson Fox kallas den och varnar om man suttit och arbetat för länge genom att börja andas högljutt. Om man klappar räven så återgår andningen till ett normalt läge. Motiveringen bakom projektet är ”En människa bör ju ta en paus efter en timmes jobb, men de flesta är inte medvetna om det. Med den här räven vill vi öka medvetenheten om det” – Rein Lucassen som är utbytesstudent från Eindhoven University of Technology i Nederländerna.

Foto: Fredrik Persson

Om ni vill läsa hela artikeln så hittar ni den här!

Hur klara man av att plugga i fem år!?!

Jag blev väldigt inspirerad av instagramarna på @kthstudent när de funderad över hur man klara av en femårig utbildning. Jag hade helt glömt bort hur mycket jag funderade över det där i början av utbildningen. När jag fick mitt antagningsbesked hoppade jag först runt i fem minuter av ren lycka men sedan kom paniken. Jag minns att jag ifrågasatte vad gett mig in på, hur skulle jag orka plugga i FEM hela år!?!

Efter gymnasiet så for jag runt – jag jobbade i Stockholm, reste runt i Europa, flyttade till England och pluggade i Uppsala. För mig var det både en frihet och trygghet att flytta runt. Jag hade friheten att kunna agera helt utifrån mina drömmar och jag hade tryggheten i att jag alltid kunde dra vidare om jag inte lägre trivdes. Att byta det livet mot fem år i olika föreläsningssalar kändes superläskigt. Jag tog antagningsbeskedet som ett besked om hur mitt liv skulle se ut under de fem kommande åren.

På ett sätt var det ju så, nu fyra åker jag fortfarande in för att gå på föreläsningar på KTH. Däremot var det inte det där långsamma och förutsägbara livet som jag tänkte mig. Att plugga på KTH innebär på ett sätt att leva i konstant förändring. I början är ska man förstå sig på allt det där med att studera på universitet, sedan valdes det teknikinriktningar, vi begav vi oss ut i världen och skrev kandidatarbeten och nu pågår mastern med utbyten och väldigt mycket mer valfrihet. Känslan av frihet och trygghet förändrades men finns kvar, jag känner idag frihet i de möjligheter som utbildningen ger och trygghet i att veta vart jag är på väg.

Så hur orkar man plugga i FEM hela år? Man orkar för att man tar ett år i taget. Då varje år innebär nya utmaningar, människor och lärdomar (så lame!) så blir det aldrig långtråkigt.

//Malin

Studenthälsan på KTH

Jag vill slå ett slag för en del av KTH som jag anser inte tas upp tillräckligt ofta: Studenthälsan. Det finns många olika anledningar till varför man kan söka sig till studenthälsan. Det kan vara mindre saker som att man försakat sig själv under en tuff tentaperiod till att man upplever större problem med livslust och motivation till att studera.

Studenthälsan får vi som KTH-studenter stöd och hjälp med studierelaterade svårigheter genom samtal och rådgivning i sociala, existentiella, medicinska och personliga frågor. Studenthälsan består av legitimerade sjuksköterskor, kuratorer och läkare vars fokus är att hjälpa studenter som inte mår bra. Det kan finnas ett stigma mot att söka hjälp kring ens eget mående eftersom ”man bara gör det värre” eller ”problemet inte är stort nog”. Jag vill verkligen avstigmatisera detta och poängtera att Studenthälsan bara finns för att vi ska må bra. De själva beskriver sig såhär:

Vi kan vara ett stöd för dig om du känner att du behöver prata med någon när du inte mår bra. Du kanske inte vet varför men det påverkar dina studier, det kan var fysiskt och/eller psykiskt. Studenthälsan gör en bedömning av din situation men kan inte erbjuda behandling, vi ger dig däremot råd och stöd för att reda upp din situation

Förutom samtal och rådgivning erbjuds det två kurser av Studenthälsan nu under hösten. Den ena ”Att hantera tentastress” har precis tagit slut medan den andra ”Att tala inför andra” började idag. Dessa kurser kan också vara ett bra sätt att ta sig an osäkerheter och problem som rör områden man vill bli förbättras inom.

Vill man kontakta Studenthälsan så gör man det lämpligast via mail:

Leg sjuksköterska

E-post: studenthalsan-skoterska@avonova.se

Kurator

E-post: studenthalsan-kurator@avonova.se

Vill man besöka Studenthälsan så beställer man en tid via mail, telefon eller går till deras reception. Observera att besöket är helt gratis och att de anställda har tystnadsplikt.

Adress & Telefon till Reception
Sergelmottagningen i 5:e Hötorgsskrapan
Sergels Torg 12, plan 2
111 57 Stockholm
Tel: 08-120 125 00

Kreativ i de sista 48 timmarna

Hur kommer det sig att man alltid är som mest kreativ de sista 48 timmarna innan ett skolarbete har sin deadline? På onsdag ska jag hålla denna termins största presentation, och jag har arbetat sedan en vecka tillbaka med den. Det är dock först nu som saker äntligen börjar lossna och arbetet rullar på.

Händer detta bara mig? Eller gäller det alla studenter? (Yes, jag har Bolibompadraken på min laptop)

//Madde

Plugga utomlands i videoformat

Vill du lära dig mer om utlandsmöjligheterna via KTH? Spana in videon KTHs vloggare Alva har gjort om att plugga och arbeta utomlands. Som ni själva ser är jag med och gästar videon.

Alva och jag pluggade samtidigt utomlands under hösten 2016. Efter våra tentor möttes vi upp på Nya Zeeland för att backpacka under julen. Några av höjdpunkterna var när vi hoppade bungy jump och tog en guidad Sagan om Ringen-tur från hästryggen.

Alva och jag är taggade på att göra vårt tredje åk i luge-banan i Queenstown!

//Madde

Det där med att skriva en hemtenta

Hur fantastisk är inte denna bild?!?! Känslan av att ha lämnat in en hemtenta är bland de härligaste som finns. Idag hände det, jag har lyckats formulera fyra sidor om ledarskap. Fyra sidor låter absolut inte mycket och det var själva problemet – det var så svårt att få plats med allt det man ville få sagt på bara fyra sidor. Trots detta tycker jag att hemtentor är en ganska nice typ av tenta.

Här kommer mina bästa tips till att lyckas med hemtentan:

  • Läs igenom tentafrågorna så fort du får tillgång till dem. Ibland har man flera veckor på sig att skriva en hemtenta, även om du inte planerar att börja med hemtentan direkt är det alltid bra att gå in och läsa igenom frågorna ordentligt. På detta sätt bearbetar du frågorna under hela tentaperioden även då du inte arbetar aktivt med dem.
  • Diskutera frågorna med dina kursare. Även om hemtenta skrivs individuellt kan det underlätta att diskutera hur man kan strukturerar tenta, hur man bör tolka tentafrågorna eller om det finns några artikel som kan vara intressanta att läsa.
  • Gå igenom instruktioner och kriterier noggrant. Ibland upplever jag att jag tappar fästet lite när jag är mitt i tentaskrivandet. Då brukar jag gå tillbaka till instruktionerna stryka under verben för att kontrollera att jag är på rätt spår. Sedan brukar jag även kontinuerligt checka kriterierna för att se att jag försöker få med allt det som examinatorn söker efter.
  • Ta pauser. Det fina med hemtentor är att man har möjlighet att ta pauser i skrivandet. Att avbryta skrivandet för lite träning eller bakning och kom tillbaka senare. Under pausen bearbetar du all information som snurrar runt i huvudet och kan komma tillbaka med nya idéer. Dessutom kan du se din redan skrivna text med lite nya ögon.

//Malin

Studera utomlands i ett år vs ett halvår?

För att svara på denna fråga tog jag mina vänner till hjälp. De har alla pluggat minst en gång var utomlands, och hade olika skäl till varför de valde att åka på utbyte i ett halvår respektive ett helår.

Hiking på en glaciär i södra Argentina.

Sofia Johansson, Civilingenjör Informationsteknik, studerade i Argentina HT 2015 och Italien HT 2017, 1 termin + 1 termin

”Jag valde ett halvår eftersom att jag hade mycket i Sverige som jag inte ville vara borta alltför länge ifrån. Ett halvår är en perfekt tid om man vill byta miljö, träffa nya människor och upptäcka nya delar av världen. Om man gör ett byte ett halvår så kanske man hinner med att åka till två olika platser, olika år (jag var i Argentina i årskurs 3 och Italien i årskurs 5 – ett halvår vardera).”

Botaniska trädgården i München.

Adam Hasselberg, Civilingenjör Informationsteknik, studerade i Tyskland HT 2016 + VT 2017, 1 år

”Jag hade alltid velat pröva att bo utomlands, och tänkte att plugga va en bra möjlighet. Ett år kändes bättre då, mer tid att hinna bli hemma i staden. Sen matchar inte terminerna i Tyskland så bra med svenska terminerna, om man läser en termin där så missar man en läsperiod i Sverige, så det kändes självklart för mig att välja ett helt år.”

Snålskjuts i Delft (Sunny fick den hjälp han behövde för att ta sig runt i studentstaden).

Sunny Ahmed, Civilingenjör Design och Produktframtagning, studerade i Nederländerna HT 2016, 1 termin

”Jag körde ett halvår för att det var första gången jag skulle bo själv så jag tänkte att det vore bra med en ”mjukstart”. Om jag gillade det och ingenting gick alltför snett kunde jag köra en termin till efteråt. I mitt fall betydde ”terminen efter” själva exjobbet, och det hade nog varit kul att köra det utomlands. Men i slutändan hittade jag ett så pass bra projekt här att jag skrev exjobbet i Stockholm ändå!”

Bild från fotbollsarenan på University of Illinois at Urbana-Champaign (Jessica till höger).

Jessica Widmark, Master i  Medicinsk Teknik, studerade i USA, HT 2017 + VT 2018, 1 år

“Jag gjorde ett halvår-utbyte som blev ett helt år med mitt ex-jobb. Det passade perfekt för mig då jag kunde använda min utbytestermin för att komma igång med mitt ex-jobb tidigare och lära känna andra studenter genom kurserna.”

En eftermiddag i Singapore, på gångbron ut mot Sentosa Island.

Eveline Haugaard, Civilingenjör Energi och Miljö, studerade i Singapore, VT 2018, 1 termin

”Jag åkte till Singapore i våras då jag gick i 4an. Jag valde att åka dit under ett halvår då det passade bäst in med min master då jag hade många obligatoriska kurser på hösten. Jag hade nog kunnat tänka mig att åka ett helt år om det hade passat in bra med kurserna och så då jag verkligen trivs utomlands och hade velat hinna uppleva ännu mer samt komma in i Singaporelivet ännu bättre! Ett halvår går fortare än man tror.”

På toppen av vulkanen Villarrica i södra Chile.

Anna Larsson, Civilingenjör Teknisk Fysik, studerade i Chile, HT 2017 + VT 2018, 1 år

”När jag valde utbyte ville jag åka både så långt bort som möjligt, men också så länge som möjligt. Valet föll därför på en helårsplats i Chile. Sydamerika är så stort och har så mycket att erbjuda att jag aldrig skulle hunnit göra allt jag velat under en termin. Dessutom utvecklades min spanska rejält under andra terminen.”

//Madde