KTH-studenter berättar om hur de kom in på KTH

Allas vägar in till KTH ser olika ut. Vissa kommer från en annan stad (eller land) medan andra behöver göra valet om att stanna eller lämna Stockholm. En del har gjort ett sabbatsår, en del har tagit flera och vissa började direkt efter gymnasiet. Här får du höra Aleks, Evelinas, Leos, Malins, Oscars och min berättelse om hur vi valde KTH.

Aleks: här
Evelina: här
Leo: här
Malin: del 1, del 2, del 3
Oscar: här
Madde (jag): här

//Madde

Tentaplugg: Expectations vs Reality

Du har följt kursen och tagit användbara anteckningar under föreläsningarna. Alla projekt och labbar är avklarade.

Du börjar två veckor i förväg med att tentaplugga, genom att dela upp innehållet i mindre delar. En del för varje dag inför tentan.

Du sitter bekvämt i ett tyst rum 8-17 och pluggar.

Om det är något du inte förstår frågar du dina klasskompisar eller professorerna.

Efter att du har gått igenom alla föreläsningar och gjort en sammanfattning spenderar du resterande dagar med att repetera och få full förståelse hur de olika delarna hänger ihop.

Du går till tentan med självsäkerhet och kan enkelt svara på frågorna för du har pluggat och LÄRT dig allt!

Du gick på alla föreläsningar, men ditt anteckningsblock innehåller mer klotter än en skateboardpark.

Labbarna? Oj, de måste jag avsluta. Som tur är ligger deadline tre dagar efter tentan. Du kan göra dem efteråt.

Två veckor före tentan befann du dig på annan ort, festande, badande och absolut inte pluggande.

Tre dagar innan första tentan kickar paniken in. Dags att dela upp kursens innehåll! 300 slides att gå igenom per dag. Tid för repetition och få full förståelse lämnas till morgonen innan tentan. Och den andra kursen du har tenta i? Stryk den. Du bestämmer dig för att satsa allt på den första kursen.

Du sitter i din säng, använder öronproppar för det pågår ett bygge i samma byggnad, du lämnar inte lägenheten tills det är dags att skriva tentan.

Du frågar dig själv varför du inte ställde dessa frågor under lektionerna.

Du tröstar dig själv med att ta ”välförtjänta” raster. Men egentligen prokrastinerade du.

Kvällen innan tentan känner du att det här kan faktiskt gå vägen och du funderar på om detta borde bli din nya strategi för tentaplugg.

Samma dag som tentan och det är dags för repetition. För visst har du memorerat allt du har skrivit ner?

Du ger upp och trycker i dig en macka innan du drar till universitetet för att skriva tentan.

Du skriver tentan och tänker på alla ord som du KÄNNER IGEN och som du vet att du har läst om, men som du ”bara inte kan minnas”.

Efter tentan tackar du artigt nej till inbjudan från dina klasskompisar om att ta en öl tillsammans, du behöver ju avsluta labbarna som du lämnat till sist…

//Madde (baserat på en fin balansering av verkliga upplevelser och total fantasi)

Bildkälla: giphy.com

KTH Vloggen: första avsnittet!

Idag släpps första vloggavsnittet tillsammans med Michaela! Hon läser andra året på Civilingenjör Samhällsbyggnad och vi får lära känna henne och vad hon har hittat på mellan gymnasiet och KTH. Under året kommer ni att få se hennes bästa tips för hur du förbereder dig inför antagningen i vår!

In och följ KTH Student på Youtube för att inte missa ett avsnitt: här!

//Madde

Armada Features

Sedan i februari i år så har jag varit Head of Web Development för Nordens största arbetsmarknadsmässa Armada och nu kan jag äntligen visa det som mina utvecklare arbetat med för att underlätta din mässupplevelse! Glöm inte att Armada sker nu på tisdag och onsdag!

Vilka företag är med i Armada?

Med hjälp av det uppdaterade sök- och filtreringsverktyget på Armada Exhibitors så är det enklare än någonsin att hitta alla företag på THS Armada 2019. I verktyget så kan man samtidigt filtrera på jobbtyp, bransch, platser och söka med fritext. Om du t.ex. vill se vilka företag som erbjuder exjobb inom Medieteknik eller UX och som har kontor i Europa så går det att åstadkomma med bara några få knapptryckningar!

Hur hittar man företagen?

Att hitta var ca 200 olika företag står under Armada-dagarna kan vara svårt då de är utspridda i Nymble, KTH Entré och Biblioteket. Lyckligtvis kan man använda sig av det sprillans nya verktyget Armada Maps. Här kan man enkelt söka på företag, lokaler och filtrera på utställare i Green Room och Diversity Room. Funkar bra på mobilen så att du kan hitta företagen även om du är på språng 🙂

Vilka företag ska jag gå till?

Förutom att kunna filtrera och söka på Armada Exhibitors så är det även möjligt att få skräddarsydda föreslag på företag som kan vara intressanta för dig! Med hjälp av årets nya matchningsfunktion, tillgänglig på Armada Matching så kan man få just detta.

Ha nu en grym Armadaupplevelse!

// Oscar

Hållbart Näringsliv

Nu så här det sista året på KTH märker jag att flera börjar ta ett kliv ut i verkligheten. Vi börjar planerar för var vi ska bo när vi inte längre kan bo kvar i våra studentbostäder, vi planerar för att ta ikapp de sista släpkurerna, vi lägger tid på att lära känna företag för att se om de är några som vi vill arbeta för. Därför åkte var jag på frukostseminarium som hålls under Hållbart Näringsliv 2019 för Dagens Industri och Aktuell Hållbarhet. 

Tanken med konferensen Hållbart Näringsliv är att skapa en mötesplats där hållbarhet kan diskuteras ut ett näringslivsperspektiv. Vilka nya innovationer/affärsmodeller med fokus på hållbarhet finns? Hur ser kraven kring hållbarhet ut från investerar och kunder ut? Hur kan hållbarhet stärka konkurrenskraften och lönsamheten för ett företag?

Just det seminarium som jag gick på handlade hölls av Dustin och hade titeln ”Återvinning vs återanvändning – måste vi välja?. Där pratade företagets hållbarhetschef Henrik Lampa om de problem och möjligheter som hållbarhetsarbetet skapar inom IT-branschen. Henrik menade bland annat att en del av lösningen till problemet med utsläpp inom branschen är att ta bättre hand om de produkterna som finns på marknaden idag. Detta kan till exempel handla om att använda produkterna längre, att leasa istället för att köpa eller att återvinna komponenter från en produkt. 

//Malin

Kursen SESR

Min andra kurs jag läser just nu under mitt utbyte. Som jag även har tenta i nu i slutet på veckan. Här är en kort intro till vad den handlar om (och självklart utnyttjar jag detta inlägg till att få en överblick över vilka delar jag borde plugga på till tentan) (två flugor i en smäll!).

SESR – Servicios de Seguridad en Red
3 HP
Detta är en kurs inom nätverkssäkerhet! Nästan hälften av kursen har varit labbar, resten föreläsningar med olika professorer. Idag var sista föreläsningen och vi har fått lära oss om följande:

 • VPN virtuella privata nätverk
 • Säkerhet på länknivå: vad för säkerhet ger WiFi och vad för sårbarheter finns det?
 • Säkerhet i mobila nätverk (hur fungerar 2G, 3G, 4G och 5G egentligen? Varför var de tidigare versionerna sårbara och hur förbättrade de nya versionerna säkerheten?)
 • Säkerhet på nätverksnivå: IPsec (hur du kan skydda dig mot en man-in-the-middle attack)
 • Säkerhet på transportnivå: SSL/TLS (en annan teknik med samma mål att skydda mot att någon obehörig can läsa ens kommunikation)
 • Säkerhet på applikationsnivå: PGP och S/MIME (exempel på hur du kan kryptera dina mejl så att ingen annan kan läsa innehållet), SRTP

Totalt har kursen 4 labbar, och den roligaste labben var när vi fick knäcka WiFi-lösenord! Där fick vi en antenn som vi kopplade till vår dator via USB som gjorde att vi kunde upptäcka två olika WiFi från läraren. Det ena WiFi använde säkerhetsprotokollet WEP och den andra använde den säkrare WPA2. WEP och WPA2 är exempel på protokoll som krypterar kommunikationen mellan tex din mobil och din router hemma. Syftet med labben var att utnyttja sårbarheter i WEP och WPA2 för att få tag i data som vi kunde använda för att beräkna/knäcka lösenorden med.

Vi satte upp en monitor på det gränssnitt som antennen hade. När vi väl identifierat det WiFi som använde WPA2 försökte vi få accesspunkten att skicka den data vi behövde (en handshake). Med den datan kunde vi…
…använda ett verktyg för att knäcka lösenordet. Här ser vi att lösenordet var 12345678.

Ett tips för att göra ditt egna WiFi säkrare hemma är att byta ut det lösenord som kommer förinstallerat med din router! Annars är det lättare att lista ut vad för lösenord ditt WiFi skulle kunna ha.

//Madde

Kursen SECA

I slutet av denna vecka har jag två tentor i de kurser jag läser under min utbytestermin. För att prokrastinera väljer jag att berätta om mina kurser (istället för att spendera dessa 20 min med att plugga).

SECA – Servicios de Control de Acceso
4,5 HP
En kurs inom åtkomstkontrolltjänster (access control services, förlåt, men jag tycker de engelska termerna känns mer naturliga att säga än de svenska termerna). Vi har fått lära oss om:

 • biometri (tex användning av fingeravtryck eller ansiktsingenkänning för att låsa upp mobiler),
 • brandväggar (där vi genomförde labbar på de två varianterna stateful och statless),
 • IDSer (som upptäcker om något misstänktsamt har kommit in i nätverket),
 • honeypots (honungsfällor på svenska? Används för att lura attackeraren bort ifrån det riktiga nätverket och ger dig möjlighet att samla på dig information om attacken),
 • multifaktorsautentisering (tex att du använder både ett lösenord och en engångskod som skickas till dig för att logga in på instagram)
 • och OpenID (tex när du väljer att logga in med ditt facebookkonto på Spotify).

I en av labbarna fick vi använda en simulator för att sätta upp flera brandväggar för ett företag. Simulatorn kunde visa hur ett packet färdades genom nätverken från klient till server. Vi hade fått en lista på krav som skulle uppfyllas tex att datorerna inom zon 3 (zona 3) skulle kunna använda SSH till alla andra enheter inom företagets nätverk, men inga andra fick använda SSH. Ett annat krav var att inga av de enheter hos företaget (förutom zon 3) skulle kunna ta emot eller skicka trafik till HACKER_BAY.

En rolig labb där jag lärde mig mycket om olika nätverksprotokoll och hur en införd brandväggsregel kan sabotera för de tidigare införda reglerna. Så här såg uppsättningen av enheter ut:

I labben om IDS (intrusion detection system) fick vi konfigurera en IDS (vi använde mjukvaran Suricata) på ett nätverk uppbyggt av virtuella maskiner. Där hade vi en klient, en attackerare och en server. Syftet var att få IDSen att upptäcka misstänksamt beteende från attackeraren. Ett exempel på ett krav var att skapa en regel som gör att när två eller fler misslyckade inloggningsförsök via FTP har gjort ska IDSen varna att det är något misstänksamt på gång.

Uppsättningen av enheter såg ut enligt följande:

Hx är klienten. Sx är servern som IDSen finns på. Kx är attackeraren.
Här är en skärmdump på två utav de virtuella maskinerna som jag och min labbpartner använde. Till vänster ser ni en loggfil som innehåller alla varningar som har triggats. Till höger ser ni attackerarens dator där vi har genomfört två misslyckade inloggningar via protokollet FTP.

//Madde

DataTjej Konferensen 2020

DataTjej Konferensen är årets mest efterlängtade event för kvinnor och icke binära inom IT! Tre dagar fyllda med företagsevent som workshops, gästföreläsning och företagsbesök. Under kvällarna anordnas det sittningar och tidigare år har sista kvällen varit en finsittning med underhållning utöver det vanliga!

Årets logga!

Konferensen kommer att äga rum 5-7 februari i Uppsala och är öppen för studenter inom hela Sverige. Du har ingenstans att bo i Uppsala? Ingen fara, konferensen står för boende, mat och transport under konferensdagarna. Du behöver bara se till att ta dig till och från Uppsala.

Ansökan stänger den 17 november (alltså nu på söndag) och du hittar formuläret här: till ansökan!

Från DataTjej Konferesen 2018 i Stockholm. Bankettmiddagen hölls på Nalen och här ser vi hela projektgruppen som detta år bestod utav KTH-studenter.

DataTjej Konferensen roterar stad varje år och när den hölls i Stockholm 2018 var jag med i projektgruppen tillsammans med flera andra studenter från KTH. Rekommenderar er som redan är studenter att anmäla er för det är en unik möjlighet till att bygga ut ert nätverk med företag och andra framtida IT-professionella!

//Madde

Foto Martin Pola

Höstens kurser

ME2004 Forskningsmetodik inom industriell ekonomi: Någon kallade denna kurs för en språngbräda in till exjobbet som vi gör nästa termin, vilket jag tycker stämmer väldigt bra. Kursen är uppdelad i olika moduler där varje modul innehåller vissa artiklar som vi ska läsa och en uppgift som baseras på artiklarna. Den här veckan använder vi metoder (som vi läst om i artiklarna) för att ta fram systematiska litteraturöversikter.

MJ Energisystem, ekonomi och ledarskap: Nu under den senare delen av utbildningen handlar flera kurser om att foga samman kunskap från olika kurser och tillämpa dem på verkligheten. I denna kursen genomför vi ett stort projekt där vi kollar vi på ”clean tech” inom olika områden. Min grupp har området ”energiproduktion”, och har därför bokat in möten för att prata med personer på företag som Vattenfall, Stockholm Exergi, Energimyndigheten etc.

MJ1401 Värmeöverföring: Det här är en släpkurs som jag försöker ta igen denna period. Namnet på kursen beskriver väldigt väl vad den handlat om men vi beräknar till exempel hur värme överförs mellan olika kroppar, eller genom olika medium. Just nu fokuserar jag på att räka uppgifter inför kontrollskrivningen som är nästa vecka. Vi kommer ha tre kontrollskrivningarna som behandlar kurens olika delar, om man klara alla kontrollskrivningar har man godkänt i kursen och kan tillbringa tentamenstillfället med att försöka få ett bättre betyg.

//Malin

På utbyte i Australien

Här kommer en lite hälsning från Axel som berättar om hur det är att vara på utbyte i Australien. Axel läser högskoleingenjörsprogrammet inom elektroteknik på KTH i Flemingsberg.

Under mitt tredje år på KTH tog jag möjligheten att göra en utbytestermin på ett av KTH partneruniversitet. Jag visste att jag ville läsa utbytestermin långt ifrån Sverige för att få uppleva något annorlunda. Som tur var kom jag in på ett av de utlandsuniversitet jag sökt till och det är därför som jag nu läser en termin på University of South Australia (UniSA).

UniSA ligger i Adelaide, vilket är huvudstaden för delstaten ”South Australia”. Adelaide är något mindre än de andra storstäderna i Australien och har därför inte en lika stor innerstad, men det väg stället upp av dem många parkerna och barerna som finns runt om i Adelaide.

Som ingenjörsstudent läser man dem flesta av sina kurser på campuset i Mawson Lakes som ligger 20 minuter med tåg från centrala Adelaide. Campuset är stort och det finns många platser att sitta och plugga på.

En av många bra saker med Australien är värmen. I juli blev det som kallast ungefär 12 grader medan det nu i november varierar mellan 20–35 grader! Fördelen med att plugga i just Adelaide är också att det är betydligt billigare än resten av Australien och det fungerar som en bra central utgångspunkt om man vill upptäcka andra delar av Australien.