Batteribyte 101

Min mobils skärm har glappat längre än nödvändigt, men det för först på vägen hem från Liseberg som skärmen verkligen släppte loss (pun intended). En hypotes för vad som orsakade att skärmen poppat ut var att batteriet svällt. Vilket visade sig stämma! Och hur kan jag veta det? Jo, jag öppnade upp min telefon.

Maddes korta guide till hur man byter batteri

1. Införskaffa nytt batteri, verktyg och lim.
    Viktigt att tänka på är att se till att köpa ett originalbatteri (eller om du gillar att leva farligt köper du ett från ebay) och att det är rätt modell på batteriet. Till exempel fungerar inte ett iPhone 5 batteri till en iPhone 5s mobil. Jag köpte från hemsidan BilligTeknik.
    Vet du inte vilken iPhone du har (jag vet, det är svårt) så kan du kolla denna länk.
    Verktygen jag använde hette P2, PH00, spatel och sugpropp (antar att du kan ta en från badrummet) och går att beställa som kit från alla möjliga sidor.
  2. Skruva loss de två bottenskruvarna och separera skärmen från mobilen.
    Enklaste steget. Du kan alltid tänka righty tighty, lefty lousy för att få loss skruvarna på första försöket.
    Var försiktigt när du drar upp skärmen med sugproppen! Det sitter en sladd till hemknappen, öppna inte mer än 2 cm uppåt.
  3. Koppla av
    Nä, nu får du inte ta en paus! Se istället till att koppla bort hemknappen och de tre kablarna till touchskärmen. Här ingår det även att skruva loss en metallplåt för att komma åt kablarna.
  4. Ingen power här inte
    Bort med en till metallplåt och pilla sedan av batteriets koppling till hårdvaran.
  5. Nu flyger batteriet
    Längst ner på batteriet finns det en ögla som du ska få synlig. Därefter klippa det svarta bandet på mitten och vips så har du två tuggummiliknande klisterremsor som du försiktigt ska dra loss längst med batteriet.
    Jag misslyckades totalt på detta steg och missade att jag skulle hålla klisterremsorna platta hela tiden. Så mina gick av. Därefter fick jag pilla med spateln, försiktigt, för att få loss batteriet. Tre minuter senare så var det av!

6. I med det nya batteriet…
    …och om du misslyckas som jag på steget innan så kan du återanvända klisterremsorna som så fint sitter på plats 😉 Det var ju helt med avsikt som jag gjorde så. Koppla i batteriet och på med metallplattan.
  7. Upprepa steg 3, 2 och 1.
    Och glöm inte att ta bilder för att ha bildbevis på att du självmant bytte ut din mobils batteri! Om din skärm glappar som min gjorde, kleta på lite superlim i hörnen (!!) på skärmen.

Före:

Enorm glipa, släkt med den spricka som ekorren i Ice Age gör i varje avsnitt.

Efter:

Inga glipor <3

Ni ser här skillnaden på det gamla och det nya batteriet. Det gamla är uppsvällt och gav ifrån sig ett klickljud när man tyckte på det (som ett metallock till en syltburk).

Gamla batteriet till vänster, nya batteriet till höger.

Detta skulle jag aldrig ha fått för mig att göra innan jag började på KTH. Då var teknik otroligt främmande för mig. Nu är jag betydligt mer bekväm efter att ha tagit kontrollen över tekniken. Och bara sådär en måndagskväll, har jag alltså genomfört mitt hårdvaruprojekt för sommaren! Det var ju löjligt enkelt.

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!