Inte bara programmeringsspråk

Här i USA är det många som väljer att lära sig spanska som sitt andra språk utöver engelska. Det är så stort att på bussarna i Madison (där jag pluggar) så har de skyltar på både engelska och spanska. Precis som vi har skyltar på våra bussar i Sverige på svenska och engelska. Inget konstigt med det, eller hur?

Men av någon underlig anledning när jag passerar en amerikan som pratar spanska blir jag otroligt avundsjuk. Jag vill också kunna tala flytande spanska! Tänk vilken fördel att kunna uttrycka sig på ett annat språk än sitt egna modersmål? Fler utav mina amerikanska vänner har sina språkinställningar på mobilerna satta till spanska. *Wow, de måste vara riktigt duktiga* tänker jag alltid.

Sedan inser jag att deras spanska motsvarar min engelska! Det tröstar lite, men jag vet att jag hade kunnat vara flytande i spanska om jag bara hade fortsatt med mitt B-språk efter gymnasiet. I 6 år studerade jag spanska och jag minns i min sista klass så skrev vi godnattsagor utan problem och kunde hålla presentationer (min presentation handlade om drycken yerba mate). Tyvärr kände jag att spanskan inte var viktig och att jag inte skulle komma att använda den i framtiden annat än att fråga var toaletten är.

Nu var det 6 år sedan jag läste min sista spanska klass, vilket har gjort att jag har tappat all min spanska. I somras när jag läste min sommarkurs i Madrid kände jag mig begränsad i vad jag kunde säga. Det var frustrerande att veta att jag för några år sedan visste hur jag skulle ha kunnat ställa en specifik fråga etc. Av ren nyfikenhet gjorde jag ett placeringstest här på UW-M. Jag hade 1 timme på mig att svara på frågor om grammatik och läsförståelse. Mitt resultat sa att jag var lämpad för att läsa Spanish 102. Vilket betyder andra terminen av spanska. Haha. 6 år av kunskap är nu silad ner till 1 termin av spanska.

Om jag hade fått ändra något så hade jag valt att läsa spanska på KTH! Kanske har jag tid för det under höstterminen nästa år?

Det finns fyra kurser som erbjuds på olika nivåer:

Dessutom erbjuder KTH fler språk än spanska. Du kan läsa tyska, franska, japanska och kinesiska. Om du är intresserad kan du läsa mer om språkutbudet här!

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!