Passar jag på KTH?

När jag är stor vill jag också plugga på KTH som Christer Fuglesang” – Madde, mellanstadiet efter att KTH hade besökt klassrummet.

Alla på KTH är smarta, men jag själv kämpar med att få godkänt i Fysik 2?” – Madde, årskurs tre på gymnasiet efter att jag fick ett E på senaste provet.

Vi på KTH kan tackla utmaningar och lösa problem, det krävs bara olika lång tid att lära sig hur” – Madde, i mitten av sin master efter att ha skrattat åt idén om att alla på KTH skulle vara smarta.

Hur kunde jag gå från hög nivå av självförtroende till den största dippen precis innan ansökan till att nu se igenom fördomarna? I grundskolan såg framtiden positiv ut! Jag gillade naturämnena och att lösa de kluriga matteuppgifterna. Att få chansen att plugga på en av de bästa universiteten i Sverige var min dröm. Men i gymnasiet blev studierna tuffare. Helt plötsligt var inte matte lika enkelt, speciellt inte efter första året. För att inte tala om min nemesis med stort F — fysik!

När årskurs tre kom visste jag inte vad jag ville plugga eller var. Bara att jag skulle plugga. Jag sneglade försiktigt på KTHs katalog, men vågade inte riktigt tro att jag skulle ha en chans att bli antagen. Eller ha chansen att klara av studierna eftersom bara smarta studenter gick där.

Jag fick till och med höra kommentaren ”Vad ska du på KTH och göra? av en klasskompis när jag berättade att jag skulle gå på KTHs Öppet Hus. Det skolgäng som skulle söka in till KTH under vårterminen var helt klart duktiga studenter, men jag kände inte att jag var på samma nivå som dem. Den kommentaren fick mig dock att anta utmaningen. Klart att jag skulle komma in på KTH om jag bara ville det!

Nu när jag sitter här med facit i hand kan jag med säkerhet säga att för att plugga på KTH behöver du inte vara snillet i din gymnasieklass. Däremot behöver du vara villig att lägga ner tid på att lära dig nya ämnen och fördjupa dig inom gamla. Att lära sig tex ett nytt programmeringsspråk tar olika lång tid för olika studenter. Det är helt naturligt att någon som har programmerat ett liknande språk innan lättare lär sig det än en student som är helt ny till programmering. Samma sak när det kommer till matte.

Oroa dig därför inte om du är ”tillräckligt smart” och jämför dig inte med dina klasskompisar! Sök för att du är nyfiken på utbildningen och att du har viljan att lägga ner tid på att lära dig kunskapen som lärs ut.

Jag under sommaren mellan årskurs 2 och 3 i gymnasiet, ännu ej medveten om att jag skulle plugga till ingenjör.

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!