KTH direkt efter gymnasiet

Malin har berättat att hennes väg in till KTH var via 3 sabbatsår, som hon bland annat spenderade i England och i Sverige. Läs mer om dem här, här och här. För mig var det annorlunda. Jag gick direkt från gymnasiet till universitetet utan avbrott. Är det något jag rekommenderar eller ångrar?

Faktorer som fick mig att välja att plugga istället för att ta ett sabbatsår var:

• jag var inte skoltrött,
  • majoriteten av mina klasskompisar på gymnasiet skulle plugga vidare,
  • jag hade inga pengar att resa för,
  • jag kände mig inte sugen på att skaffa ett 8-17 jobb,
  • jag var orolig för att jag aldrig skulle börja plugga efter ett sabbatsår

I mina ögon fanns det två saker som man kunde göra under ett sabbatsår: jobba eller resa. Jag kände mig inte tillräckligt mogen för att resa jorden runt på egen hand, så det alternativet var uteslutet. Idén om att börja ett heltidsjobb fick mig att känna att utan en utbildning så kunde jag inte få ett jobb som var roligt nog att gå till varje dag. Jag kände mig begränsad i valmöjligheterna av jobb. Dessutom var jag rädd för att jag aldrig skulle orka börja plugga när jag väl hade jobbat ett tag.

Observera att detta var mina farhågor som nybliven 18-åring, och behöver inte alls vara sanna för andra personer!

Med dessa tankar i huvudet tackade jag glatt ja till utbildningen på KTH. Det var skönt att veta att jag skulle gå i skolan och få ett schema att följa under mina fem kommande år. Jag slapp behöva fatta några större beslut som att till exempel söka jobb (och tacka ja till det) eller bestämma en resrutt för flera månader av resande.

Ångrar jag det i efterhand?

I årskurs tre när jag studerade en termin i Singapore och backpackade i en månad innan vårterminen började på KTH kände jag att jag ångrade det. Jag fick blodad tand av att se nya kulturer och ångrade att jag inte hade tagit ett sabbatsår för att resa. Jag trodde i stunden att den möjligheten var förbipasserad, och att jag inte skulle kunna resa och möta människor från andra delar av världen på samma sätt som om jag åker på endast några få veckors semester. Nu, 2,5 år senare har jag ändrat min åsikt.

Istället är jag glad att jag började plugga direkt. För helt ärligt var jag inte redo att resa på egen hand efter gymnasiet. Tack vare KTH har jag kunnat kombinera studier med att resa. Vilket har gjort att jag lärt känna locals i länderna, och inte bara fler backpackande turister på olika hostel. Som jag skrev innan gjorde jag ett utbyte till Singapore, där jag även passade på att resa i en månad i Australien, Nya Zeeland och Hong Kong under vinterlovet. Två somrar i rad har jag tagit sommarkurser i Polen och i Spanien. Detta år studerade jag i USA. Gemensamt för alla fyra tillfällen är att jag fick uppleva kultur, resa till platser som en typisk turist inte skulle besöka och jag fick vänner som jag hälsat på i efterhand (och kommer att besöka i framtiden).

Alva (Civilingenjör Datateknik) och jag i årskurs 3 när vi backpackade på Nya Zeeland efter ett halvår av utbytesstudier.

Genom att jag gör detta år av studier i USA förskjuter jag mina studier med nästan ett år. Jag pratade med min chef jag hade förra våren (på mitt traineeprogram) om att jag såg det som min sista chans till att få resa under en längre period. Min chef höll inte alls med och sa att man blir aldrig för gammal för att ta ett år uppehåll för att resa! Det fick mig att tänka om. Att ta tid för att upptäcka världen går utmärkt att göra senare i livet. Om man inte känner sig redo efter gymnasiet betyder det inte att möjligheten går förlorad.

Summa summarum: jag ångrar mig inte att jag började universitetet direkt efter gymnasiet. Jag var inte skoltrött och jag visste att jag ville bli ingenjör. Dessutom var jag inte redo att resa eller jobba på heltid. Nu i efterhand vet jag att jag kan ta ett år till att resa om jag vill det senare i livet och jag har fått många möjligheter till att upptäcka världen via KTH!

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!