Hoppa till innehåll

KTH Hyperloop

I veckan var jag på en lunchföreläsning som hölls av KHT Hyperloop och MSI. Vi bjöds in för att lyssna på hur KTH Hyperloop är med och skapar framtidens transport. Medan jag tuggande i mig de vietnamesiska vårrullar kände jag hur inspirerad jag blev av detta team och deras arbete. Men vad KTH Hyperloop, tänker ni och det ska jag berätta för er.

KTH Hyperloop är ett projekt där ett team bestående av cirka 40 stundeter arbetar för att ta fram ett höghastighetståg som ska köras inuti en tunnel  där det råder nästintill vakuum. I det låga luftmotståndet är det möjligt att nå hastigheter på hela 1 200 kilometer i timmen. Detta innebär att det till exempel skulle vara möjligt att resa mellan Stockholm och Berlin på 40 minuter. Det är nuvarande målet med Hyperlooper, att skapa Hyperloop-transporter mellan huvudstäder i Europa men det går även att tänka att man använder Hyperlooper till transporter över världshaven.

Idén till Hyperloopen lanserades av Elon Musk under 2013 och nu utvecklas prototyper för Hyperloopen över hela världen. Sedan 2015 hålls även tävlingen the Hyperloop Pod Competition där studenter tävlar i vilket team som kan designa och utveckla det bästa höghastighetståget. KTH Hyperloop utsågs i år till ett av de 50 bästa teamen under SpaceX Hyperloop Pod Competition 2019 i Kalifornien.

//Malin