Tips för att börja programmera

Är du nyfiken på hur det är att studera till exempel IT, Datateknik eller Medieteknik på KTH, men är osäker på om programmering är något intressant? Innan du ska göra ditt högskoleval kan du testa på online (helt gratis) hur det är att programmera. Det finns flera olika typer av hemsidor, kurser och information om hur du kan gå tillväga. Gemensamt är att uppgifterna är gjorda för nybörjare och de är enkla att genomföra.

4 tips på hemsidor att testa programmering hos:

1. Khanacademy
    Här kan du ta gratis kurser online. Det finns 4 olika kurser inom IT och jag rekommenderar att börja med den som kallas ”Computer Programming”. Där får du lära dig grunderna som vad en variabel är, vad en loop är etc till att du får göra din egna hemsida! (länken går direkt till denna kurs)
  2. Codecademy
    En hemsida där det finns gratis kurser och avancerade kurser som du betalar för. Här kan du lära dig olika programmeringsspråk som Java, Python, C++ eller Javascript. Tips här är att börja med antingen ”Learn How to Code” (om du vill lära dig programmering) eller ”Introduction to HTML” (om du vill göra din egna hemsida).
  3. Grasshopper
    En mobilapp gjord av utvecklare från Google för att lära personer att koda! Den är gjord så att du kan lära dig medan du sitter på bussen på väg till skolan. Du får lära dig Javascript och grunderna till att skapa en hemsida.
  4. Codewars
    En hemsida fylld med utmaningar (kator) där du får poäng och kan klättra i rankingen. Det finns en hel drös med olika programmeringsspråk att välja på. Verkar dock som att det riktar sig mot de som har lite förkunskap inom kodning. Ett bra ställe att bli bättre efter att ha gjort ovanstående!
Från Khanacademy
Från Codecademy
Från Codewars

Det är absolut inget måste att programmera innan. KTH lär dig att koda från grunden. Se det istället som ett plus i kanten att kunna få första kursen enklare!

Till exempel gjorde jag ingen extra programmering innan jag sökte till KTH. När jag var liten i mellanstadiet byggde jag min egna hemsida i HTML/CSS, därmed jag hade lite koll på hur kod kunde se ut. Däremot hade jag ingen aning om vad en variabel var, vad kompilering innebar eller vad en algoritm var. Det fick jag lära mig i första programmeringskursen på KTH.

//Madde

Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!