2 metoder för dig som pluggar hemifrån!

Att känna frustration över ens egen förmåga att koncentrera sig på plugget tror jag vi alla har upplevt denna termin. Vissa dagar funkar det helt enkelt inte! Du läser om samma sida tio gånger och slutligen stänger du boken, för det är ändå inget som sjunker in. Suck!

Jag känner samma frustration som dig, speciellt i början av att sitta hemma. Malin och Oscar har givit grymma tips på hur du får en bra studiemiljö samt hur din mentala hälsa kan stöttas under denna hemmasittande termin. Men vad kan du göra för att optimera din förmåga att fokusera?

Jo, efter att ha testat två populära metoder separat har jag kommit fram till att kombinationen av dem är nyckeln till produktivitet. Metoderna är Pomodorotekniken och Att-göra-listan. Det viktiga är att förstå när man ska använda vilken!

Det finns två typer av pluggdagar: de dagar du vet vad du ska göra, och de dagar du inte har en aning om var du borde börja. Till exempel att jag vet att jag ska räkna uppgifterna för kapitel 10 i matteboken, eller att jag måste skriva min uppsats till svenskan men jag vet inte vad den ska handla om.

På min studieplats har jag mitt anteckningsblock nära till hands för att slänga ihop en Att-göra-lista!

Dagar du vet vad du ska plugga: Att-göra-listan

Starta med att skriva ner de grejer du behöver plugga i en Att-göra-lista. Om det är stora uppgifter, bryt ner dem i mindre uppgifter. För varje uppgift du gör klart tar du en lite längre paus (15-30 min), beroende på hur länge du satt med uppgiften. Lämna din pluggplats och se till att dricka tex vatten i pausen. Kryssa av uppgiften från din lista! Med denna metod kommer du att kunna arbeta ostört med en och samma uppgift tills du känner dig färdig med den.

Passar bra när du:

• Räknar mattetal,
  • Har mindre delar av en uppsats att skriva (tex avgränsningar eller en subsubrubrik),
  • Ska göra tester som du vet hur du ska gå tillväga med,
  • Träna glosor,
  • Öva på en presentation.

Dagar du inte vet var du ska börja: Pomodorotekniken

Starta med att sätta en timer på 25 min. Nu börjar du lista vad du känner till sedan innan och vad som du inte vet för att kunna slutföra uppgiften. Tex om du skriver en uppsats kan du behöva ta reda på information om ditt valda ämne, sedan skriva en inledande beskrivning av problemet, ta upp 2-3 argument och slutligen sammanfatta med din slutsats.

Spendera 25 minuter på den del som tilltalar dig mest, därefter ta en paus på 5-10 min. Sätt igång timern igen och fortsätt där du var innan pausen. Repetera detta tills din pluggdag är avklarad och du kan ”gå hem från skolan”. Att ta arbetet i kortare sprintar kan hjälpa till att inte känna sig överväldigad av sitt arbete. I slutet av din pluggdag kommer du inse att du har lyckats ta dig framåt!

Passar bra när du:

• Ska börja skriva en uppsats,
  • Behöver läsa på om ett nytt ämne/metod/teknik,
  • Skriva och göra en powerpoint till en presentation,
  • Saknar motivation till den läxa du har.

Kombination

Vissa dagar är det enkelt att veta vad du ska göra, välj Att-göra-listan, medan andra dagar känns det oklart, välj Pomodorotekniken. Att variera mellan dessa metoder fick mig att inse när jag borde använda dem. Testa dig fram att använda dem. Kanske gör du en lista på förmiddagen, och efter lunch sätter du en timer.

Lycka till!

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!