Hoppa till innehåll

Seminarier på KTH

Igår hade jag ett seminarium i en av mina kurser. Det är ett schemalagt tillfälle där vi kursare ofta ska vara mer delaktiga än vid en föreläsning eller övning. Ibland går det ut på att förbereda något innan som sen ska presenteras på plats, eller så kommer man dit och får en stund för förberedelser innan det blir en diskussion eller liknande. Det finns dels seminarier i matematik när alla först får lösa uppgifter på egen hand, för att sedan bli indelade i grupper och diskutera hur man löste uppgifterna. Sådana seminarier kan ge poäng som går att använda senare när det är dags för tentamen.

Andra typer av seminarier kan vara P/F, alltså pass or fail. Det betyder att man måste ha närvaro för att klara det kursmomentet. Jag har haft olika typer av seminarier och en gång blev vi indelade i grupper och fick i uppdrag att göra en poster om ett miljömål. Sen blev det något slags mingel när vi roterade runt och visade upp de för varandra. I en annan kurs handlade ett seminarium om tunnelbygget genom Hallandsåsen som blivit väldigt uppmärksammat. Då blev vi tilldelade en roll som vi fick en stund att komma in i och därefter blev det en paneldebatt där vi (i våra roller) diskuterade olika etiska aspekter kring bygget.

Studenter diskuterar runt ett bord.
Jag och några andra sitter och diskuterar olika delar av en byggprocess.

Igår var det dags för ytterligare ett seminarium. I kursen jag läser nu har vi haft olika projekt med temat hållbar vattenanvändning och under gårdagen presenterade vi projekten med ett pitch-talk. Det är ett kort anförande på bara fem minuter med fokus på syfte/mål, resultat och analys. Efter det öppnade moderatorn (hon som höll i seminariet) upp för frågor och kort diskussion. Detta tog fyra timmar vilket var lite länge att sitta och lyssna, men det är alltid kul och inspireras av andra grupper som läser samma kurs!

I flera av kurserna på KTH är ett eller flera seminarier inlagt så det brukar bli ett återkommande moment. Jag har ofta tyckt att seminarierna är kursens höjdpunkt för att det är kul att diskutera och lära sig av andra. Nu går jag på helg!

/Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.