Hoppa till innehåll

Betyg på KTH

Hur funkar det

Såsom på gymnasiet så får man betyg på KTH. KTH använder två olika skalor för betyg: A, B, C, D, E, F eller P, F. Alltså kan man antingen ha den ena eller andra skalan på en hel kurs eller på delmoment i kursen som uppsatser och tentor. Jag har nu till exempel en kurs där jag kommer får A, B, C, D, E eller F i och en som använder sig av P eller F. Skalan på A-F känner nog många av er igen, men P/F kan vara något nytt. P betyder Pass, alltså att man blev godkänd, och F betyder Fail, alltså att man kuggade kursen eller delmomentet.

Fx 

Ibland kan en kurs ha betyget Fx. Fx innebär att man var bara nån poäng från att inte klara momentet och därför kommer få komplettera momentet. Det kan ju såklart se olika ut. Jag har endast fått det en gång, då jag hade en poäng för lite för att klara en tenta. Då fick jag skriva om en liknande uppgift, klarade den, och fick E på tentan. 

Mina betyg

Jag skäms inte med att säga att jag har fått alla betyg som finns där ute, och de flesta är definitivt inte ett A. Jag har haft svårt för vissa kurser och slutade på E i de flesta matte och fysikkurserna. Jag har definitivt haft det lättare för kurser som projektledning och marknadsföring. Här kommer en liten visualisering på betyg som jag har just nu. 

ett pajdiagram på Aleks betyg
Mina betyg!

Jag gick ut gymnasiet med 22,4, men jag känner att det är inte värt att slita så mycket som jag gjorde då längre. Då var mitt mål att komma in på Industriell Ekonomi på KTH, och nu känner jag att betygen inte spelar lika stor roll längre för mina framtida mål. 

Hur spelar betygen roll

  • Utbyte: När man åker på utbyte får de med högst betyg av de som har sökt till ett universitet åka till just det universitetet. Detta är mer relevant för vissa länder, som Australien, där det finns få platser. Vissa utbytesuniversitet har också betygskrav för att ens få söka. Dock finns det alltid lediga platser för utbyten, så alla får åka på utbyte. Med mina betyg, som inte är så höga, lyckades jag åka på utbyte i USA och Sydafrika. Inläggen om mina utbyten hittar du här och här
  • Masterprogram: Ibland kan betygen man får under dina första tre år, spela roll för ansökan till masterprogram, speciellt för högskoleingenjörer. 
  • Jobb: Ibland kan betyg spela roll för vilka jobb man kan söka och få. Vissa företag bryr sig om betyg, andra inte. Jag tror personligen att jag kan få de jobben jag vill ha utan perfekta betyg. 

Att få F

På torsdag kommer jag att lägga upp ett inlägg om vad som händer om man inte klarar en tenta, delmoment eller kurs. Jag kommer skriva om hur många tentor jag har fått F på och hur jag har hanterat det. Så se till att gå in på bloggen och läsa mitt inlägg på torsdag!

Styrkekramar/Aleks

En kommentar till “Betyg på KTH”

Kommentarer är stängda.