Viktigt med studieteknik

Hur man pluggar och tar sig an sitt plugg, det som kallas för studieteknik, det blir ännu viktigare när man börjar studera på högskola. Det märkte jag i alla fall av när jag började på KTH. Nu är det både mer information och nya ämnen som ska in på kortare tid och till en början kan just det kännas ovant och lite jobbigt. Framförallt om man jämför med gymnasiestudier. Har du däremot någon typ av studieteknik, något som passar just dig, då blir också studierna mer hanterbara.

Jag minns att jag var förvirrad när jag hade mina två första kurser på KTH. Hur skulle jag plugga under kursernas gång? Hur skulle jag plugga till tentorna? Vad var det bästa sättet?

Jag var i alla fall inte ensam om att känna så och det kändes ändå skönt. För mig tog det några kurser innan jag började hitta ett sätt att plugga som kändes bra för mig. Jag gillar till exempel att anteckna mycket, det är så jag lär mig. Jag brukar anteckna under kursens gång (det beror ju såklart också på vad för kurs det är, men för det mesta antecknar jag) men även när det är dags att plugga till tentan. Jag skulle nog säga att man för varje kurs skaffar sig en slags erfarenhet och det gör att man kommer till insikt med vad man bör göra annorlunda till nästa kurs men också vad som fungerade bra som man bör ta med sig.

Detta visste inte jag när jag började, men är man nyantagen student på KTH så erbjuds man en föreläsning inom studieteknik med Björn Liljequist som pratar i videon nedan.

Den här videon tycker jag ni ska kolla in, trots att den är 10 år gammal så är innehållet fortfarande relevant!

/Maha