Hoppa till innehåll

Matten på KTH

Mattekurser på KTH

Alla KTH-program har mattekurser… man ska ju bli ingenjör ändå. Men vissa program har mer matte än andra. De flesta läser i alla fall kurserna Envariabelanalys, Flervariabelanalys och Algebra & Geometri. Är du nyfiken hur mycket matte varje program läser kan du jämföra det på KTHs jämförelseverktyg som du hittar här.

bild på jämförrelse av två program och andelen matte som de har
Som du ser här så kan man till exempel se att på Industriell ekonomi läser man 19% matte, och på Samhällsbyggnad 17% matte (exklusive valbara kurser)

Mattekurserna brukar ha liknande upplägg. Man har oftast seminarier där man ska ha förberett uppgifter, eller så får man lösa en uppgift på plats. Om man klarar av uppgiften så får man ett bonuspoäng till tentan. Sen i slutet av kursen så han man en tenta som avgör om man klarade kursen och vilket betyg man får i kursen.

Hur jag ser på matte

På gymnasiet hade jag det väldigt lätt för matte – alltid flest rätt på proven hehe. Så ärligt talat var jag inte så nervös när jag började KTH över just matten, men efter första tentan insåg jag kanske att jag faktiskt måste börja plugga matte ordentligt om jag ska klara alla mattekurser. Jag har haft fem mattekurser på KTH. Tre av dem klarade jag på första försöket. Två av dem (Flervariabelanalys och Sannolikhet & Statistik) klarade jag på fjärde/femte försöket. På alla kurserna jag har jag blivit precis poängmässigt godkänd (alltså betyget E), VARJE GÅNG!

bild på papper fyllda med mattetal och kaffe och chokladbollar
Från en mysigare mattepluggstund

Hjälp man kan få

På gymnasiet gick jag på Mattecentrums räknestugor där man kunde få hjälp med matten. Jag tror inte att de finns överallt, men jag ser på deras hemsida att man kan få hjälp online under pandemin. Deras hemsida hittar du här. Sen finns det också hemsidor som Matteboken, Pluggakuten och Khan Academy men jag har personligen aldrig testat dem för att plugga matte, men de är säkert också jättebra!

När man väl studerar på KTH  finns det ibland ”mattejour” där man kan få hjälp med matten man håller på med nu. Sen finns många föreläsningar inspelade på Youtube. Vidare finns kollin.io där du kan få hjälp med att tentaplugga. Ibland när det finns en kurs som är extra svårt att klara för studenterna, som Flervariabelanalys, så kan KTH fixa extra lektioner/seminarier. Jag gick på kvällseminarier i Flervariabelanalys till exempel efter jag kuggade den.

Plugga lugnt!/Aleks