Hoppa till innehåll

En helg i Grenoble

Bonjour!

Ja, ni läste rätt! Jag tog tillfället i akt att korsa den italienska gränsen och buongiorno fick därmed bli bonjour för en helg. En fördel med att bo i norra Italien är nämligen det stora utbudet av spännade platser att utforska i närheten av Milano, och eftersom en vän till mig passande nog är på utbyte i Grenoble blev det en snabbvisit till de franska alpernas huvudstad över helgen.

Redan på bussen dit hade jag fått valuta för varenda krona av resekostnaden. Att åka buss och samtidigt vara omringad av höga berg i djupa dalar var verkligen magisk, och det var svårt att koncentrera sig på föreläsningen som jag (som lite väl ofta tycker att det är en bra idé att multitaska) hade i öronen under större delen av resan.

Helgen i Grenoble var intensiv och helt fantastisk. Mina vänner hyr en fin liten lägenhet högst upp i ett hus med utsikt över hustaken och bergen. Det är inte varje dag man får schamponera håret till ett vykort av gröna  bergstoppar! Lördagen bestod av att gå upp med tuppen för att besöka staden Annecy, som är en fransk, pittoresk liten pärla som ofta blir uppmärksammad för att vara en av Frankrikes vackraste städer  – och jag kan bara hålla med! Det klara glaciärvattnet, tillsammans med alptypiska hus, höga berg och mysiga brasserier charmar vem som helst. Det var inga problem att strosa runt i den franska drömmen i timmar, fastän vi trotsat John Blund för att resa dit redan klockan sex på morgonen. Vidare satt vi även några timmar på stranden tillsammans med mina vänners nya entourage, som komiskt nog mest bestod av italienare. Därför har jag nu lärt mig mer italienska i Frankrike än vad jag gjort i Italien, haha.

Så kom söndagen och jag vaknade upp ur min franska dröm och är i skrivande stund på bussen tillbaka till Milano. Med en urladdad mobil och inga laddningsmöjligheter har jag suttit här i snart sex timmar, återigen omgiven av magiska vyer, men denna gång fick jag även en sjungande busschaufför på köpet. Avslutningsvis skulle jag med detta inlägg vilja skicka med ett tips till alla framtida bytis-Milaneser – våga öppna dörren till alla de platser som omringar Milano, även de som inte är i Italien! För den som skulle vilja besöka Annecy så vill jag tipsa om att åka dit i gryningen när staden fortfarande sover. Det var verkligen helt fantastiskt att få staden för oss själva, om så bara för en stund!

Trots få dagar hann jag i vanlig ordning ta många bilder, och en del av dem kommer här.

A plus tard!

 

Hej! Mitt namn är Anja och jag läser femte året på Civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad. I höst intar jag sista året på min master inom Hållbar samhällsplanering och stadsutformning genom att för en termin byta ut KTH mot Politecnico di Milano i Italien. Under den här terminen kommer jag försöka leva ”La dolce vita” – med allt vad det innebär! Jag tänker fråga Italien vart den bästa pizzan, pastan och Gelaton egentligen finns, vilka stadsdelar som bevarat mest inspiration och historia, hur livet som student är och vad Milanos systerstäder har att erbjuda. Och de svar jag får kommer jag förmedla här på bloggen, i form av skilda inlägg och massvis med bilder. Hoppas ni vill följa med på min resa!