Hoppa till innehåll

Intervjuerna i Abaca

Anledningen till varför vi besökte Abaca var för att samla in data till vårt projekt. Datainsamlingen skedde genom att vi gick runt i byn och höll intervjuer med invånarna. Under vår första dag följde en man med oss som tolk. Engelska är ett officiellt språk i Fiji (t.ex. sker all undervisning i skolan på engelska) men vissa hade lite svårt att förstå våra frågor så det var bra att han följde med.

Våra frågor handlade om invånarnas elbehov, vattenbehov och hur de påverkas av naturkatastrofer. Abaca är en by som ligger bland bergen och de har varken tillgång till el från elnätet eller något off-grid system. Det enda de hade tillgång till var belysning från sollampor (någon enstaka per hushåll). Vissa kunde ladda sina telefoner också men inte alla. De hade dock bara använt sollamporna i några år, innan dess använde de fotogenlampor. Vatten hade de tillgång till men vid naturkatastrofer påverkas vattenkvalitén negativt eller så skadas rören så att vattenförsörjningen till byn bryts helt.

Vi gick runt till alla hus i byn vilket var totalt 25 stycken. Det var väldigt kul och intressant att få prata med invånarna och höra om deras liv. Deras levnadssituation är ju väldigt annorlunda jämfört med hur vi lever och vår vistelse fick oss att verkligen reflektera över mycket.

Hej! Mitt namn är Ellinor och jag läser mitt femte och sista år på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Mastern jag läser heter Hållbar energiteknik med inriktning hållbar kraftproduktion. Under vårterminen gör jag och min kompis Erika vårt examensarbete i Fiji. Här på bloggen kommer ni få läsa om min vardag på andra sidan jorden samt information om hur man går tillväga om man vill göra ett examensarbete utomlands. Hoppas ni vill följa med på min resa!