Hoppa till innehåll

Boende | DUWO

Som jag tidigare nämnt fick jag boende via skolan. När man fyller i alla steg om vad som ska lämnas in, fyllas i och bifoga så får man i bland de sista steget frågan om man vill ha hjälp av skolan att hitta boende. Detta REKOMENDERAS. Det är bostadskris i Holland och lika så i Delft. Såklart löser det sig alltid med boende men hört flera som fått soffsurfa en hel termin, bott i väldigt dåliga och ofräsha lägenheter eller varit inneboende olagligt hos privatpersoner. Så tacka ja till att får hjälp av DUWO (företaget som samarbetar med skolan) och betala in de cirka 2000kr, det är så värt det!

Systemet går ut på att den som betalar först, får hjälp först. Så se till att tacka ja snabbt och var redo de kommande dagarna när det är dags att betala in. Tror det tog mig under en vecka att få tillbaka mailet som beskrev vad och vart jag skulle betala. Sov inte på detta, för det finns sjukt bra ställen att välja på!

Jag var väldigt snabb med min ansökan och hade hela tiden koll på min mail. Så jag hamnade i gruppen som fick välja boende först. Jag hade pratat med en tidigare klasskompis om vart han tyckte jag skulle bo och även läst på lite själv. Så jag valde ett rum i korridor, med eget badrum och delat kök med 7 andra. Byggnaden heter Professor Schermerhornstraat. 

Jag är supernöjd. Byggnaden ligger 2 min gång till Arkitekturskolan (början på campus) och 4min gång till närmsta matbutik (centrum). Byggnaden är från 2016, så allt är känns nytt och är väldigt fräsht. I byggnaden bor också bara internationella studenter, vilket gör att det hela tiden händer saker i gemensamhets rummet och alla är väldigt inbjudande. Det gemensamma köket varierar lite från korridor till korridor. Det finns alltid två diskhoar, två spisar, två matbord och en balkong. Kylskåp har man på sitt rum så frys eller ung finns ej. Men i min korridor bor det många 1-års utbytare så de gick ihop ock köpte en frys + en mini ugn. Man städar också ihop så det gör också att skicket på varje kök varierar en del haha. Men jag har väldigt trevliga korridorskompisar och har fått acceptera att vi i Sverige har väldigt höga krav på renlighet haha. Det känns också mindre äckligt när man vet vem som lagat maten och ”smutsar ner”. Men det är väldigt mysigt att nästan alltid ha sällskap när man lagar mat!

Mitt rum var möblerat (vilket nästan alla korridorsboenden är) med säng, sängbord, skrivbordslampa, bokhylla, anslagstavla, skrivbord, garderob, golvlampa, fåtölj och ett litet soffbord. Vi fick också ett välkomstpaket med täcke + kudde och en uppsättning sängkläder. I paketet fick vi också ett startingkit till köket samt till städning. Väldigt uppskattat! Jag åkte dock ganska fort till Ikea och fyllde på med saker som jag tyckte fattades + köpte lite egna bestick och glas som jag kan ha själv pga folk inte kan diska ordentligt haha. Jag köpte också lite lådor för att få lite bättre förvaring då hyllorna är väldigt breda, djupa och höga både i bokhyllan och i garderoben. Min toalett är fräsch och rymlig (större än min hemma i Stockholm) men det finns tyvärr ingen förvaring förutom en liten hylla för tandborsten. Men det funkar fint ändå!

I bottenvåningen av vår byggnad finns det som sagt ett stort gemensamhetsrum som man kan hänga i eller boka och ha tex fester i. I den andra delen av byggnaden så är det också en jättetrevlig bar/restaurang med bla boulebanor. Så finns det rum kvar i Professor S skulle jag absolut rekommendera detta! Går det att välja så ta ett rum i en av de högre våningarna, då får ni sol på den gemensamma balkongen nästan hela dagen samt välj ett rum som inte väter mot innegården, då slipper ni insyn från de andra korridorerna. Jag bor i korridor 103, rum 3 och har ett rum mot kanalen.

Pluggar man inte arkitektur så är man i en byggnad som ligger mer central på campusområdet, tex aerospace som ligger på andra sidan campus (cirka 8min cykel från arkitekturbyggnaden). Om alla rum i Prof. S är tagna så kan man då försöka få ett i Stieltjesweg som ligger mitt på campus. Hedvig och Pontus bor där och det trivs väldigt bra också. Nackdelen är att de inte är lika nära centrum men å andra sidan är de mitt på campus och också har ett mycket större och roligare gemensamt kök. I köket har det en soffgrupp, fotbollsspel, ett långbord och stora kylskåp. Byggnaden är också en modernare byggnad med  väldigt stora och fina fönster som gör att rummen blir väldigt fina och personliga.

Får man inte något boende via DUWO finns det också en andra chans i att få boende via The Social Hub (där Isak och Tycho bor). Det är dock väldigt mycket dyrare, ca 1000 euro/ månad. Men det är helt klart ett jättenice boende. De är fler som delar köket men det är supernice och personal kommer och städar de 1 gång i veckan + deepclean 1 gång i månaden. De får också sina sängkläder tvättade 1 gång i månaden, det städar rummen 1 gång i månaden, gratis gym samt gratis att tvätta sina kläder. Så det är mer som att bo på hotell egentligen. Lobbyn är indelad in två delar kan man säga, en bar/restaurangdel och en ”häng”-del. Häng-delen är en stor läktare med storbild, små studiestationer, en soffhörna med tv, pingisbord och ett stort tyst rum för plugg. Så man får ganska mycket för pengarna om man väljer att bo här + att det ligger mitt i centrum precis bredvid tågstationen.

Jag har fått frågor om det är mer värt att söka boende själv, utan DUWOs hjälp. Jag säger nej. Standarden här är låg och det är ofta man får gå igenom vääääldigt många intervjuer för att få ett rum eller lägenhet någonstans, om man ens får något alls. Den enda anledningen till att inte gå via DUWO är om man vill bo i Rotterdam eller De Haag. Tar ca 15 min till stationen från båda och sen en promenad på 20 min beroende var på campus man pluggar. Vill man gärna flytta ner med en kompis så skulle jag ändå rekommendera ett korridors rum. Där får man sitt egna rum men ändå alltid har kompisar nära sig.

Har ni några mer frågor om boendet är det bara att kommentera så ska jag svara så gott jag kan!

Ha det bäst!
/Linnéa

säng och bokhylla
Mitt rum!
skrivbord med välkomstpaket
Skrivbordet
garderob, fotölj och kylskåp
Kylskåp garderob och fåtölj
säng med sängkläder
Täcke och sängkläder
innehåller i välkomstpaketet
Innehållet i välkomstpaketet!

badrum

Karta över delft
En väldigt övergripande karta. Gult är centrum, rött är campus och den rosa pricken mitt emellan är Professor. S där jag bor.
Linnéa heter jag och pluggar nu fjärde året på arkitekturprogrammet. Jag kommer vårterminen 23 göra utbyte på TU Delft och flytta till Holland. Häng med på mitt äventyr!