Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Vad handlade det om?

Enligt forskarna Erik Brynjolfsson och Andew McAfee är vi nu inne i den andra maskinåldern. Den första utgjordes av mekaniska maskiner; denna utgörs av datorer med olika former av utrustning som de styr, såsom robotar och 3D-skrivare. Datorerna har tillgång till stora mängder data och kan även känna av omgivningen genom nät av sensor. Det är därför möjligt att automatisera uppgifter som kräver iakttagelseförmåga, förmåga att fatta beslut samt att verkställa beslut.

I den andra maskinåldern är det inte fråga om att komplettera människans fysiska styrka utan nu är det den intellektuella styrkan som kompletteras, eller kanske ersätts. Enligt en uppmärksammad rapport av forskarna Frey och Osborne kan hälften av dagens arbeten automatiseras inom 20 år.  Möjligheten att automatisera är högst inom tjänstesektorn.

Bara för att det är möjligt att automatisera betyder inte att så sker. Men om det sker, kommer inte nya arbetsuppgifter istället? Och om det blir nya jobb av de arbetsuppgifterna kommer vi kanske lönearbeta i samma grad som idag. Eller så blir det inte så.

Vi anordnade seminariet för att belysa den stora förändring som sker genom möjligheten att automatisera arbete av olika slag. Vi föreskrive inte någon riktning, men avsedde att visa på såväl risker som möjligheter med automatiseringen.