Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 8

  • Skarvlöst surfande i skyn

    Under 2017 förutspås 11,5 miljoner flygresor göras i Europa. En ökning om 21 procent jämfört med 2010. Mot bakgrund av detta kan det konstateras att det finns en stor marknad för sömlös internetåtkomst på flygplatser och i flygplan, något som ska bli resultatet av ett nytt europeiskt forskningsprojekt där forskare från KTH ingår.

  • Stort forskningsanslag till smart fordonsradar

    Forskare vid KTH får nu en del i ett stort ERC-anslag för att arbeta med smarta radar- och kommunikationssystem. Bland tillämpningarna återfinns radarutrustning till fordon, en teknik som kan underlätta för framtidens självkörande bilar.

  • Sveriges första 5G-nät invigs

    I samarbete med Telia och Ericsson har Sveriges första 5G-nät invigts på KTH:s campusområde i centrala Stockholm. Detta är första steget mot den rikstäckande lanseringen av nästa generations mobilnät som kommer ske år 2020. För KTH och Sverige är detta en viktig satsning, både vad gäller forskning runt självkörande fordon och målsättningen att nå ett mer hållbart samhälle.

  • Vad ska vi ha 5G till?

    Nu har femte generationens mobilnät installerats på KTH:s campus, och den rikstäckande lanseringen kommer att ske år 2020. Men vad har svenskarna för användning av 5G, egentligen? Vi tog oss en pratstund med KTH-professorn Jens Zander, mobilkommunikationsforskare med över 25 år erfarenhet av ämnet, för att ta reda på vad den nya kommunikationstekniken är bra till.

  • Snart kan mobilmasten finnas bakom din tapet

    Morgondagens mobilmaster kommer inte att se ut som idag om de ens syns. Enligt forskare vid KTH kan antennerna snart vara en del av vardagsrumsväggen eller husfasaden.

  • Mobilmasten kan snart finnas bakom din tapet

    Morgondagens mobilmaster kommer inte att se ut som idag om de ens syns. Enligt forskare vid KTH kan antennerna snart vara en del av vardagsrumsväggen eller husfasaden.

  • Världsrekord i 5G på tåg

    Forskare från KTH har tillsammans med företaget Icomera utrustat ett X2000-tåg från SJ med 5G-teknik. Därefter har passagerarna ombord på tåget under färd genom Stockholm kunnat dela på en internetuppkoppling med en hastighet om 1 267 megabit per sekund. Något liknande har tidigare inte skett på ett reguljärt tåg någonstans i världen.

  • De utses till Wallenberg Academy Fellows

    Nu står det klart att KTH-forskarna Sara Zahedi och Marina Petrova utses till Wallenberg Academy Fellows 2019. Anslagen sträcker sig över fem år och är tänkt att stötta respektive forskare att kunna fördjupa sig inom sitt forskningsområde under en längre period.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22