Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 7
-
Ny metod kan ge effektivare cancerdiagnostik
Forskare vid KTH och KI har utarbetat en ny metod för att studera genaktivitet i vävnader. Den kommer till omedelbar och viktig användning för grundforskning inom utvecklingsbiologi, neurobiologi och cancerforskning. I förlängningen skulle metoden kunna bidra till mer precisa diagnoser rörande exempelvis olika former av cancer. Forskningsresultatet är så lovande att en artikel om arbetet blivit accepterad av den väl ansedda tidskriften Science.
-
Nintendo Wii hjälper Alzheimerspatienter
Helena Tobiasson är KTH-forskaren som är tidigt ute med att utforska rörelsestyrda spels funktion för personer med diagnosen Alzheimers sjukdom. Kombination Nintendo Wii och demenspatienter är inte bara en historia som bjuder på ökad rörlighet och fler glada skatt på olika äldreboenden. Det ger också en större förståelse för vardagen med Alzheimers och är en fullträff när det gäller att krossa förutfattade meningar.
-
Verktyg från hjärnprojekt tillgängliga för fler
För tre år sedan bestämde sig EU-kommissionen för att satsa en miljard euro – drygt nio miljarder kronor – på The Human Brain Project. Nu, 30 månader in i forskningsprojektet om den mänskliga hjärnan, är första fasen avklarad.
-
Viktigt steg mot effektiv Alzheimermedicin
KTH-forskaren Hanna Lindberg har tagit fram ett nytt så kallat bindarprotein som ett led i att utveckla ett framtida Alzheimerläkemedel. Tillsammans med kollegor på New York University, Sveriges lantbruksuniversitet och Affibody AB har hon sedan forskat på proteinets fördelar när det kommer till demens. Forskningsresultatet kan utgöra basen i en effektiv bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom.
-
Stärkta chanser i kampen mot världens dödligaste sjukdom
Sveriges Ahlzheimerförening konstaterade för något år sedan att mellan 100 000 och 115 000 människor har Alzheimers sjukdom. Samtidigt uppskattades samhällets kostnader för demenssjukdomarna 2012 till 63 miljarder kronor, en kostnad som är minst lika stor idag. Nu har forskare vid KTH fått ett anslag för att fortsätta arbetet mot diagnosen.
-
Genombrott i kampen mot hjärnsjukdomar
Neurologiska diagnoser som Alzheimers sjukdom är en av vår tids absoluta utmaningar när det kommer till forskning och läkemedelsutveckling. Det återstår mycket arbete för att hitta en eller flera behandlingsformer som är riktigt effektiva. Forskare vid KTH och Karolinska institutet har tagit fram en ny cellmodell som de tror kan komma att spela en stor roll i framtidens sjukvård.
-
Ingen koppling mellan amyloid i mat och Alzheimers
Proteiner i form av amyloidlika nanofibrer är föremål för mycket forskning eftersom dessa framgångsrikt skulle kunna användas till nya, gröna material och ingredienser i livsmedel. Nu har forskare vid KTH kunnat visa att den befarade kopplingen mellan amyloid i mat och Alzheimers sjukdom inte utgör något hot för denna utveckling.