Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 7

  • Två nya kompetenscentrum till KTH

    KTH får två nya kompetenscentrum i en satsning från Vinnova på forskningsmiljöer i världsklass. Det ena kompetenscentret är inom produktion av biologiska läkemedel, det andra inom resurseffektiva fordon för ett hållbart samhälle. Totalt får åtta nya kompetenscentrum finansiering från Vinnova.

  • "KTH kan utvecklas till ett svenskt CERN"

    KTH har låtit 100 internationella experter utvärdera all sin forskning. Resultatet visar bland annat att forskningsfältet bioteknologi vid KTH omnämns av experterna som Sveriges flaggskepp med möjlighet att utvecklas till ett svenskt CERN samt att KTH-forskningen har stor påverkan på samhället.

  • Viktigt steg mot effektiv Alzheimermedicin

    KTH-forskaren Hanna Lindberg har tagit fram ett nytt så kallat bindarprotein som ett led i att utveckla ett framtida Alzheimerläkemedel. Tillsammans med kollegor på New York University, Sveriges lantbruksuniversitet och Affibody AB har hon sedan forskat på proteinets fördelar när det kommer till demens. Forskningsresultatet kan utgöra basen i en effektiv bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom.

  • Forskarutmärkelse till Mathias Uhlén

    Professor Mathias Uhlén vid KTH tilldelas Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017. Han får priset för kartläggningen av människans proteiner. Utmärkelsen delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 25 september.

  • Ny kunskap om aknebakterier kan leda till bättre behandling av akne

    En forskargrupp på KTH har upptäckt att bakterier som orsakar akne kan livnära sig på kolhydrater kopplade till mänskliga proteiner. Forskarna beskriver en ny metabolisk väg hos aknebakterien som gör det möjligt för den att få näring från sin värdorganism, det vill säga oss människor. Ökad kunskap om hur aknebakterien överlever kan leda till mer effektiv behandling av akne.

  • AI kan öka förståelse för prostatacancer

    Forskargrupper vid KTH och Karolinska Institutet verksammma vid Science for Life Laboratory har kommit fram till att AI kan bidra till ökad förståelse av hur prostatacancer utvecklas. Resultaten presenteras idag i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

  • Studentlag tävlar i Boston

    Ett lag med studenter från KTH, KI, Stockholms universitet och Beckmans är just nu på väg till MIT i Boston för att delta i iGEM, en internationell tävling i syntetisk biologi. Laget heter iGEM Stockholm. Deras bidrag är en lösning för att effektivisera en alternativ behandlingsmetod mot infektioner som kan användas när antibiotika inte hjälper.