Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 10

 • Ständigt denne debattör

  Tv-licenser, arbetande robotar och globala nätuniversitet är några av de aktuella samhällsfrågor som engagerar Gunnar Karlsson. Det har gjort honom till KTH:s meste debattör. Han får nu KTH:s pedagogiska pris.

 • Senaste speltekniken används för undervisning i svenska

  Efter dundersuccén Pokémon GO börjar augmented reality slå igenom på allvar. Tekniken används inte bara för spel, den är också väldigt användbar i utbildningssyfte. Det vet Gunnar Karlsson, professor vid KTH, som är aktiv i utvecklingen av en mobil-app som ska få människor att lära sig svenska snabbare.

 • Studera mera - från vaggan till graven

  Om några år är det inte i första hand robotar som ersätter människor, det är datormolnet som tar över våra jobb. Det hävdar KTH-professorn Gunnar Karlsson när han siar om framtidens arbetsliv och vilka krav som kommer att ställas på arbetstagare, företag och lärosäten.

 • Programkod från KTH-forskare används av miljarder

  Idag består jordens befolkning av cirka 7,3 miljarder människor. Dessa personer använder tillsammans 1-2 miljarder mobiltelefoner med olika varianter av operativsystemet Linux. Det är här KTH-forskarnas arbete kommer in i bilden. De har skrivit kod som används i samtliga Linuxbaserade mobiler och datorer som säljs idag.

 • Han befriade alla datorägare från TV-avgift

  Tack vare professor Gunnar Karlssons engagemang slapp närmare en halv miljon datorägare betala TV- och radioavgift. Radiotjänst tvingades backa från sina krav och har återbetalat närmare 150 miljoner.

 • KTH-forskare löser framtidsfrågor om hållbara städer

  Idag är det dags för AIMday "Sustainable Solutions for Cities" på KTH. AIMday-Konceptet går ut på att forskare under en dag diskuterar lösningar på konkreta problem som näringsliv och organisationer står inför. Ämnet denna gång är hållbara lösningar för städer.

 • Katastrofvarnare och revolutionskatalysator i ett

  Nu har KTH-forskare utvecklat ett system för trådlös fildelning och kommunikation som de kallar för Podnet. Syftet har varit undersöka och underlätta sporadisk kommunikation mellan olika enheter, som mobiler, mp3-spelare och surfplattor. Enligt Gunnar Karlsson, professor i kommunikationsnätverk och ansvarig för Podnet, finns det många tillämpningsområden för systemet.

 • Framtidens utbildning utan slut

  Lärosätena ställs inför nya utmaningar när allt fler jobb försvinner i spåren av ökad datorisering. Värdet på traditionella utbildningar spås minska medan kraven på livslångt lärande ökar.

 • 50 procent av jobben borta om 20 år

  En studie från Stiftelsen för strategisk forskning som släpptes 2014 visar att hälften av alla jobb idag kommer att vara automatiserade om två decennier. Nu bjuder KTH-professorn Gunnar Karlsson in till ett seminarium på KTH om hur Sverige ska kunna tackla de problem framtidens arbetsmarknad står inför.

 • Bättre koll minskar avhopp

  Hur kan man motverka avhopp från ingenjörsutbildningar? KTH-forskare ska utveckla it-verktyg som skickar varningssignaler när studenter släpar efter.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22