Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 20

 • Så snabbt växer världens största städer

  Mellan åren 2000 och 2010 växte New York med 4,8 procent. Under samma tidsperiod var Shanghais tillväxttakt 65,6 procent. Nu har en KTH-professor tillsammans med några forskarkollegor tagit fram en teknik som snabbt, enkelt och kostnadseffektivt kan kartlägga världens städers tillväxt samt hur detta påverkar miljön.

 • Dingos och tamhundars spridning över världen

  Dingons och hundens väg till Australien och Polynesien kan nu länkas hela vägen från Kina, steg för steg. Peter Savolainen och Mattias Oskarsson, genforskare på KTH, presenterar en ny studie om hur polynesiska hundar och australiensiska dingos spreds med människan.

 • KTH och Kina samarbetar i stor skala

  KTH:s samarbete med Kina fortsätter att växa. Ett i raden av utbyten var den workshop inom material och energi som hölls för forskare från KTH och Shanghai Jiao Tong University, SJTU, före sommaren. – Det finns flera likheter mellan våra universitet. Att hitta gemensamma beröringspunkter i forskningen är alltid stimulerande och matnyttigt, säger Chao-yong Xie, professor på SJTU.

 • KTH visar styrkan i Shanghai

  Syftet med KTH:s engagemang på världsutställningen i Shanghai är synnerligen glasklart. Nu ska Kinas professorer, näringsliv och makthavare bli uppmärksammade på KTH:s starka forskning när det gäller medicinteknik, grön it, hållbar stadsplanering och nanoelektronik. Målet är ett utökat samarbete mellan KTH och Kina.

 • Elektronikåtervinning - på vems bekostnad?

  I juletider ökar handeln med hemelektronik när allt fler vill köpa en ny mobil, tv, bärbar dator eller surfplatta som julklapp. Men vad händer med de gamla elektronikprodukterna? KTH-forskaren Shakila Umair har studerat elektronikskrotet på sin väg till och i Pakistan och utforskat levnadsförhållandena för de människor som arbetar med skrotet.

 • Ny plattform för KTH-lärare i Shanghai

  Nordic Center vid kinesiska Fudan University har byggt nya lokaler för undervisning och forskning. Därmed får lärare och studenter från KTH och andra nordiska lärosäten helt nya möjligheter att verka vid det ansedda lärosätet i Shanghai.

 • Upptäckten som kan gynna svensk ekonomi

  Forskare vid KTH och Uppsala har tillsammans med kollegor vid synkrotronljuslabbet ESRF i Grenoble lyckats mäta hur atomerna vibrerar i den kollapsade metallfasen i den sällsynta jordartsmetallen cerium. Detta kan få positiva effekter för så väl utsläpp av bilavgaser som för Sveriges ekonomi.

 • "Vi ska vara världsledande på fotonik"

  Det är hög tid för världens universitet att satsa på forskningssamarbete med Kina. Om några år är det för sent att haka på, då har tåget redan gått. Det hävdar koordinatorn på KTH:s och Zhejiang-universitetets gemensamma forskningscenter JORCEP.

 • Ett steg närmare lösningen på råvarukrisen

  Sällsynta jordartsmetaller, en kritisk komponent i högteknologiska tillämpningar som batterier, magneter, solceller, lågenergilampor och optiska fibrer, har blivit en bristvara. Nu har forskare vid KTH och Uppsala universitet kommit ett steg närmare en situation där betydligt vanligare metaller på sikt kan ersätta de sällsynta och mycket dyra jordartsmetallerna.

 • ”De kinesiska mikrobloggarna skapar hopp”

  Björn Kjellgren, sinolog och socialantropolog på KTH, har i flera år följt nätkulturens utveckling i Kina. Senare tids ökade samarbete mellan KTH och Kina väcker många frågor, inte minst med tanke på skillnaderna mellan de båda ländernas inställning till yttrandefrihet på nätet.

 • ”Imponerande Kina-satsning av KTH”

  KTH gör en imponerande och föredömlig satsning i Kina. Och det bästa är KTH:s fysiska närvaro i landet, annars förstår man inte villkoren i Kinas snabbt växande ekonomi. Det menar Sylvia Schwaag Serger, Europas kanske främsta expert på kinesisk forsknings- och innovationspolitik.

 • Bo Pang tar Emmaljunga till Kina

  Genom att hjälpa svenskar i Kina kan Bo Pang ge tillbaka det stöd han själv fick när han pluggade på KTH. För vistelsen i Sverige stärkte honom rejält.

 • Turnéstopp KTH för främsta kineserna

  Företagen är internationella. Och konkurrensen är internationell. Då måste också universiteten ha ett internationellt perspektiv och internationella kontakter, säger Li Zhenyu, professor på det kinesiska toppuniversitetet Tongji.

 • Kinas tickande avfallsbomb

  Kina dras med stora energi-, miljö- och avfallsproblem. Anledningen är osystematisk planering av landets nybyggnationer, korruption och att starka intressenter som bilindustrin har andra mål än hållbar stadsutveckling. Det säger de två professorer som styr samarbetet mellan KTH och Southeast University när det gäller hållbar stadsplanering.

 • Samarbete ledord vid kinesiskt nyår

  Fredagen den 12 februari samlades KTH:s forskare och studenter, från både Kina och Sverige, på kårhuset för att fira det kinesiska nyåret. Förutom att innebörden bakom Europarådets kampanj ”Alla olika alla lika” gjorde sig påmind, präglades hela arrangemanget av ett viktigt budskap: Genom samarbete kommer vi längre.

 • Maskinstudenter får unik Kina-praktik

  Studenterna på Maskinkonstruktion får en ovanligt god inblick i kinesiskt näringsliv. Tack var ett unikt samarbete kan de praktisera på helkinesiska företag i staden Shenzen.

 • Sverige och Kina stärker forskningssamarbetet

  På onsdag den 12 september lanseras C-Campus, en storsatsning på ett utbildnings- och forskningssamarbete mellan Kina och Sverige. Ramon Wyss, vice rektor på KTH, berättar att C-Campus innebär en rad fördelar. Bland annat underlättar satsningen gemensamma utbildnings- och forskningsprojekt där båda länder deltar, dels ökar också möjligheten att få anslag både i Sverige, på EU-nivå och i Kina.

 • ”Lite mer självreflektion skulle inte skada”

  Det ökade samarbetet mellan KTH och Kina väcker många frågor. Inte minst med tanke på skillnaderna mellan ländernas inställning till yttrandefrihet på nätet. KTH kan självklart inte bedriva egen utrikespolitik, men att reflektera lite mer över konkreta etiska problem skulle inte skada, menar Björn Kjellgren, sinolog och socialantropolog på KTH.

 • KTH-forskare kommenterar Obamas insats

  USA:s president Barack Obama presenterade nyligen en rad åtgärder som rör landets klimatarbete, något som rörde upp starka känslor på hemmaplan. Åtgärderna kommer att få ett genomslag världen över, och här redogör några av KTH:s miljöexperter för sina tankar om vilka effekterna blir samt varför du ska bry dig om Obamas klimatåtgärder.

 • ”Det är i Kina det händer – inte här”

  När 20-årige elektrostudenten Andreas Lindgren klev av planet i Shanghai möttes han av 40-gradig, fuktig värme. Och kände på en gång att han var hemma. I dag, fyra år senare, talar han flytande kinesiska och tänker vara med och bygga framtidens Kina.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22