Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 3

  • Hybrit ska göra stålindustrin fossilfri

    När FN:s klimatmöte samlade världens ledare i New York hösten 2019 stod Sverige för två av snackisarna: Greta och ”HYBRIT” – ett initiativ drivet av SSAB, Vattenfall och LKAB som ska göra ståltillverkningen fossilfri och rejält dra ned CO2-utsläppen i Sverige. KTH spelar en viktig roll i det som kallats en revolution inom ståltillverkningen.

  • Återvunnen elektronik ger stor energibesparing

    Avfall från elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE) beräknas växa till cirka 12 miljoner ton fram till 2020 i EU vilket gör det till den snabbast växande avfallsprodukten. Genom att blanda in återvunnen WEEE vid metallframställning kan koldioxidavtrycket minskas avsevärt. WEEE innehåller dessutom mer än 30 procent plast som kan vara en användbar källa för kemisk råvara och energi.

  • Miljövänligare kylskåp tack vare magnetiska material

    Magnetiska värmepumpar innebär ett lägre energibehov och ett miljövänligare alternativ i den klassiska kylindustrin. Processen kallas Magnetocaloric kylning och Institutionen för materialvetenskap arbetar med att utveckla material baserade på billiga och mer vanliga metaller som järn, mangan, arsenik, fosfor och kisel.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22