Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 14

 • Hårtoningsprodukter är allergiframkallande

  Färgar du eller dina barn håret med knalliga kulörer, så kallade punkfärger? I så fall kan det vara intressant att veta att KTH-studenter kommit fram till att två av tre produkter av undersökta toningar i Stockholm innehåller kända allergiframkallande hårfärgämnen. Vidare konstaterar KTH-forskaren och handledaren Yolanda Hedberg att samtliga punkmärken i Stockholm använder ett möjligt cancerframkallande hårfärgämne.

 • Emma studerar plasters hälsopåverkan

  När moderna plastmaterial åldras finns risken att nanopartiklar frigörs. Partiklarna kan komma in i oss människor genom våra andningsorgan. Vad exakt händer när materialen bryts ner? Det ska Emma Strömberg, som forskar om polymerteknologi, ta reda på i ett nytt forskningsprojekt.

 • Forskare belönas för föräldraledighet

  Föräldralediga forskare på Elektroskolan får 300 000 kronor i finansiellt stöd under sin barnledighet. Pengarna ska minska pressen att tvingas söka forskningsanslag när man är hemma med småbarn.

 • Elektronikåtervinning - på vems bekostnad?

  I juletider ökar handeln med hemelektronik när allt fler vill köpa en ny mobil, tv, bärbar dator eller surfplatta som julklapp. Men vad händer med de gamla elektronikprodukterna? KTH-forskaren Shakila Umair har studerat elektronikskrotet på sin väg till och i Pakistan och utforskat levnadsförhållandena för de människor som arbetar med skrotet.

 • Dags att ta tempen på KTH

  Hur mår din arbetsplats? Och hur mår du på jobbet? Nu får medarbetarna genom en anonym enkät möjlighet att lämna synpunkter på hur KTH fungerar som arbetsplats. – Och ju fler som deltar i undersökningen desto större möjligheter får vi att se vad som behöver förbättras, påpekar personalchefen Annica Fröberg.

 • Nu ska kroppen få sitt på jobbet

  Enligt nya rön från australiensiska forskare är stillasittande en hälsofara. Det räcker inte bara att gå på gymmet och träna några gånger i veckan. Bristen på rörelse i vardagen gör att en person som motionerar då och då inte nödvändigtvis betraktas som fysiskt aktiv. Detta är något som KTH-forskare nu aktivt försöker göra någonting åt genom att förändra vår allt för simpla kontorsvardag.

 • Promenadseger för gå-seminarier

  Enligt WHO är fysisk inaktivitet den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen, och ligger bakom sex procent av alla dödsfall. Detta blir extra relevant för oss i Sverige då en betydande del av Sveriges befolkning har stillasittande arbeten och livsstilar. En studie vid KTH visar att seminarier som utförs på gående fot både förbättrar studenternas välmående och utbildningens kvalitet.

 • Medicinsk teknik samlas i ny plattform

  Startskottet har gått för den tvärvetenskapliga forskningsplattformen för teknik i medicin och hälsa. KTHs forskare inom området samlades nyligen på konferensen Health Technology för att dra upp riktlinjerna för plattformens framtid.

 • Medicinsk teknik samlas i ny plattform

  Startskottet har gått för den tvärvetenskapliga forskningsplattformen för teknik i medicin och hälsa. KTHs forskare inom området samlades nyligen på konferensen Health Technology för att dra upp riktlinjerna för plattformens framtid.

 • Mångmiljardsatsning på innovationer som främjar äldres hälsa

  Nu står det klart att InnoLIFE, det konsortium som KTH är en del av, vunnit dragkampen om EU-medel öronmärkta för att stimulera uppfinningsrikedom och nyttiggörande av vetenskapliga upptäckter för att tackla stora samhälleliga utmaningar relaterat till en åldrande befolkning.

 • Äldre missnöjda med att bo kvar hemma

  En forskare vid KTH har studerat hur äldre ser på sitt boende och sina möjligheter att flytta. På tvärs mot rådande äldrepolitik visar forskningen att både individer och samhället kan vinna på att äldre flyttar tidigare än vad de gör idag.

 • Snart vet vi hur hunden mår

  Simon Ignat studerar till civilingenjör i elektroteknik vid KTH, och fokuserar just nu på robotik och autonoma system. Parallellt med detta har han tillsammans med några andra uppfunnit en teknik som kommer att göra det möjligt för hundägare att ta reda på hur deras pälsklädda vänner mår. Tracy, som uppfinningen heter, har precis börjat användas i fält för att samla in data om hundar.

 • Vinnande idéer för bättre hälsa

  Kan rullatorer med stegräknare motivera äldre att röra sig mer? Kanske om antalet steg leder till rabattkuponger som kan delas med andra. Nya lösningar för att fler ska röra sig mer stod i fokus vid en kreativ verkstad.

 • Konstgräset som dammar minst

  Går det att mäta vilket konstgräs som släpper ifrån sig minst mängd partiklar? Det är en frågeställning KTH-studenterna Roland Nyberg och Oskar Johansson har undersökt i sitt kandidatexamensarbete i maskinkonstruktion vid KTH. Svaret är "Ja".

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22