Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

 • Här är KTH:s nya superdator

  I oktober anländer KTH:s nya superdator till universitetet. Vi pratar om Nordens snabbaste dator för akademiskt bruk som presterar nästan 2 petaflops.

 • Superdatorn kapar driftkostnader för miljoner

  Det kalla klimatet i Sverige är ett av huvudskälen till att Facebook valt att placera sitt första datacentrum utanför USA i trakten runt Luleå. Facebook har dock valt att elda för kråkorna till skillnad från Parallelldatorcentrum (PDC) på KTH. PDC senaste använder nämligen överskottsvärmen från superdatorn Lindgren till att värma upp hus.

 • Superdatorer öppnar dörren mot universum

  Det dova mullret från fläktarna som kyler superdatorerna är öronbedövande. Här processas data dygnet runt, året om, med en kapacitet som är svår att begripa. På KTH:s parallelldatorcentrum, PDC, görs simuleringar som ger gamla teorier nytt liv.

 • Hjärnan simuleras i superdator

  Just nu befinner sig en storskalig satsning på hjärnforskning och IT i startgroparna. Projektet går under namnet The Human Brain Project och målet är att efterlikna och simulera den mänskliga hjärnan. KTH ingår i projektet och forskarnas vapen mot bland annat neurologiska sjukdomar är superdatorn.

 • 5 miljarder kronor för att simulera hjärnan

  Forskningsprojektet The Human Brain Project har legat i startgroparna en längre tid, i väntan på finansiering. Nu står det klart att projektet, med målet är att efterlikna och simulera den mänskliga hjärnan och där bland andra KTH-forskare ingår, beviljas en mycket stor summa pengar. Närmare bestämt 5 miljarder kronor.

 • KTH:s superdator invigd

  Binär Elektronisk Sekvens Kalkylator, BESK, hette världens snabbaste dator som byggdes av Matematikmaskinnämnden och som huserade på KTH för drygt 60 år sedan. Nu invigs superdatorn Beskow med en kapacitet ingen vågade drömma om 1950. – Som ni ser har vi en lång historia av högpresterande superdatorer här på KTH, sade Peter Gudmundson, KTH:s rektor.