Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 7

  • De ska få det uppkopplade samhället att fungera

    25,3 miljoner kronor. Så mycket får KTH-forskare från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att forska om hur människa och teknik i framtiden ska kommunicera med varandra och fungera tillsammans. Även om detta ofta klaffar idag finns det inga garantier att det också gör det i morgon.

  • Hisstekniken som gör att du slipper fastna

    Det är ingen överdrift att säga att många av dagens hissar är ganska korkade. Men med hjälp av sensorer och digital teknik ges framtidens hissar möjlighet att tala om hur de mår. På det sättet minskar risken att du ska fastna i en hiss som gått sönder. Bakom tekniken står forskare på KTH.

  • Här visas framtiden teknik redan idag

    Nu på lördag den 15 november invigs utställningen "Forskning pågår" på Tekniska museet i Stockholm, och den handlar om hur IT i framtiden i allra högsta grad kommer att påverka vårt vardagliga liv. Bland forskningsprojekten som kommer att visas upp ingår robotar, självkörande lastbilar, demokrati-appar till mobilen, morgondagens shopping och teknik som väljer musik åt dig beroende på vilket tillstånd din kropp är i. 7 av 9 forskningsprojekt kommer från KTH.

  • Här finns framtidens it-prylar

    Hur får man ett kontrollrum på ett kärnkraftverk mer underhållande? Hur kan framtidens möbler se ut och fungera? Är det möjligt att skapa en mobilapp som berättar för dig när du kommer att bli sjuk? Forskarna på forskningscentret Mobile Life har svaren.

  • Cool experimentverkstad öppnar på KTH

    Från och med torsdag den 26 mars har uppstartsföretag med globala ambitioner inom branscher som Sakernas internet och kroppsnära teknik något att se fram emot. Då öppnar nämligen en så kallad hårdvaru-hubb på KTH:s campus vid Valhallavägen. Things heter stället, och några av förebilderna är fräna Highway1 och Lab IX i San Francisco.

  • Stort stöd till självständiga system

    Nu står det klart vilka forskare och universitet som erhåller pengar inom ramen för forskningsprogrammet Wallenberg Autonomous Systems Program, WASP. Av sammanlagt sex forskningsprojekt koordineras två av KTH-forskare, och universitetet är involverat i ytterligare ett. Två av dem rör morgondagens självkörande fordon och det tredje automatiskt beslutsfattande.

  • Framtidens möbler är här

    Hur ser det ut när framtidens uppkopplade prylar tar plats i en IKEA-katalog? Forskningscentret Mobile Life, där KTH ingår, har tittat närmare på Sakernas internet och skapat en katalog fylld med uppkopplade sängar, bokhyllor som skrivs ut på plats och madrasser som anpassar sig efter din kropp och knopp.