Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

 • KTH:s superdator kraftfullast i Sverige

  När KTH:s superdatorcentrum PDC, stoppar i strömkabeln på sin nya Cray-baserade superdator kör man om alla andra svenska företags och universitets datoranläggningar.

 • Dubbelt så bra med praktiska studier

  Det andra året som Tanja Nymark ledde introduktionskursen i astrofysik införde hon fler praktiska moment. Det gav genast resultat. Dubbelt så många studenter klarade labbuppgifterna jämfört med året innan.

 • Satellit och rymdballong öppnar fönster mot universum

  Partikeldetektorn PAMELA och rymdteleskopet PoGOLite är två KTH-projekt som jagar antimateria respektive röntgenstrålning i universum. – Det mest spännande med grundforskning i rymden är att vi lär oss mer om vårt universum, och vem vet hur våra nya rön kan komma att påverka samhället framöver, säger Mark Pearce, KTH-professor i astropartikelfysik och medverkande konstruktör till båda projekten.

 • KTH:s superdator motsvarar 35 000 Ipad

  KTH:s superdator som invigdes i juni förra året har nu uppgraderats. 93 teraflops har blivit drygt 305 teraflops. Det gör superdatorn ännu snabbare och till en av de vassaste i Europa.

 • Nytt ljus över röntgenstrålning runt svarta hål

  Ökad och ny kunskap om den extrema miljön i närheten av ett svart hål samt nya fakta om en av stjärnhimlens allra starkaste källor för mycket energirik röntgenstrålning- Cygnus X-1. Det är resultatet av den forskning som bedrivits med hjälp av ett specialbyggt teleskop från KTH. De nya rönen har nu renderat en artikel i Nature Astronomy.

 • Så nära ett Nobelpris man kan komma

  KTH-forskaren Jonas Strandberg var på plats och observerade Higgspartikeln under de experiment som ledde fram till årets Nobelpris i fysik. Han tycker att upptäckten i sig också skulle kunna belönas med ett pris.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22