Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH:s superdator motsvarar 35 000 Ipad

Så ser KTH:s superdator ut efter uppgraderingen
Så ser KTH:s superdator ut efter uppgraderingen
Publicerad 2011-02-17

KTH:s superdator som invigdes i juni förra året har nu uppgraderats. 93 teraflops har blivit drygt 305 teraflops. Det gör superdatorn ännu snabbare och till en av de vassaste i Europa.

– KTH superdator är det mest kraftfulla akademiska datorsystemet i Sverige just nu, och en av de vassaste i Europa. Uppgraderingen förser forskarna med ypperliga hårdvaruresurser som i sin tur möjliggör forskning i absolut framkant. Som en del i den svenska infrastruckturen för beräkningar SNIC förbereder KTH:S superdator svenska forskare för nästa nivå när det gäller beräkningsresurser, "The Exascale era", säger Erwin Laure, chef för superdatorcentrum PDC på KTH.

Superdatorn, som är stationerad på KTH:s PDC, har döpts till Lindgren och är cirka 10 gånger snabbare än den superdator som Linköpings universitet lanserade vid Nationellt superdatorcentrum (NSC), häromdagen. Andra jämförelser som kan göras rent prestandamässigt är att KTH:s superdator motsvarar 35 000 Ipad eller 18 000 snabba dubbelkärniga pc-datorer.

– Det var extra spännande att se att forskare bara några ynka dagar efter uppgraderingen lyckades köra beräkningar som involverade nästan alla 36 000 processorkärnor. Det var för övrigt det största jobbet som någonsin körts på en svensk superdator, säger Erwin Laure.

Superdatorn kommer att spela en avgörande roll i stora nationella forskningsprojekt som en del av Swedish e-science Research Centre, SeRC och den används till bland annat medicinsk, material- och klimatforskning.

Det är Cray som levererar superdatorn, som finansieras av KTH tillsammans med Swedish National Infrastructure for Computing, SNIC.

För mer information, kontakta Erwin Laure på 08 - 790 65 14 eller erwinl@pdc.kth.se.

Peter Larsson