Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • Nu har roboten blivit moderator

    De klipper din gräsmatta, monterar ihop bilar, dammsuger golvet och hjälper till med tunga lyft. Roboten har hittills främst förknippats med fysiska arbetsuppgifter. Men kan den lyssna på när du och dina vänner pratar och sedan avgöra vem som snackar mest? Kanske till och med fördela ordet i en diskussion? Ja. På KTH har forskarna satt roboten i samtalsträning.

  • Släpp barnen fria framför skärmen

    Barnens internetvanor sätts ofta i samband med problem som spelberoende, isolering och mobbning på sociala medier. - Lyft också fram fördelarna med internet i stället för att bara fokusera på riskerna, säger Jan Gulliksen, KTH-professor som ifrågasätter vuxenvärldens begränsningar av barnens skärmtid.

  • Nu kan du måla med ögonen

    Några studenter på KTH har tagit fram ett datorprogram som gör det möjligt för alla och envar att måla med ögonen. Innovationen kommer att ställas ut på Tekniska museets nya science center, där barn kommer att få testa att använda sina sinnen på nya sätt.

  • Forskarna för förskolebarnen framåt

    KTH-forskare har studerat hur barn påverkas av ljud som barnen själva skapar med egna rörelser. Med hjälp av motion capture-teknik har barnens rörelser registrerats och studerats. Forskningen ska i förlängningen ge grundläggande och djupare förståelse för barns men även vuxnas förhållande till ljud. Det kan bland annat ge möjligheter till bättre stresshantering men också få dig att gå snabbare genom till exempel en tågstation.

  • Hoppas reducera dödligheten i malaria

    Enligt Världshälsoorganisationen WHO tog sjukdomen malaria 627 000 människoliv år 2012, till största delen från barn under 5 år. Nu har forskare vid bland annat KTH kommit underfund med hur man skulle kunna särskilja patienter med en lättare form av malaria från de som utvecklar betydligt svårare och mer dödliga varianter. I förlängningen kan forskningsresultatet innebära både att liv kan räddas och att det mänskliga lidandet blir mindre.

  • Bli kvitt barnfetma och energislukande långduschar

    Vad sägs om AI-baserad odlingsteknik som möjliggör växthus i hemmet så du kan odla frukt året om? Eller en vattenmätare som håller reda på varje familjemedlems tid i duschen? Kanske behöver du ta hand om din eller familjens hälsa på ett bättre sätt. Då ska du spana in lösningarna med koll på barns fetma respektive hög stress. Dessa och andra nyheter lanseras nu på KTH.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22