Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 13

  • ”Då blir det schvung i citeringarna”

    Det finns bara en väg att gå för att öka KTH:s genomslag i forskarsamhället, enligt Ulf Sandström, expert på forskningspolitik: – Tydligare belöningar till forskare som publicerar framgångsrikt i tidskrifter.

  • Synliga forskare når längre

    För att få framgång i forskarsamhället måste man synas. Det gäller att kommunicera om forskningen på rätt sätt och publicera resultaten i kanaler som når ut.

  • KTH-forskningen som fick störst genomslag

    Vilken forskning från KTH gav mest eko i omvärlden förra året? Biotekniska landvinningar följt av tvärvetenskapliga rön inom klimatforskningen stod högst i kurs – när forskarna själva fick välja.

  • ”Vi behöver fler Science och Nature”

    Sensationsjournalistik eller tidskrifter som breddar samtalet om framtidens forskning? Åsikterna går isär bland KTH:s forskare om den kritik som materialprofessor John Ågren riktade mot prestigepublikationerna Nature och Science i förra veckan.

  • Hård strid för samhällsnyttig forskning

    Den förväntade samhällsnyttan har avgörande betydelse när forskningsrådet Formas delar ut anslag. Anna Ledin, förra huvudsekreteraren, tonade ned vikten av forskarnas meriter när Formas gjorde om bedömningssystemet för några år sedan. – Men jag har fått mycket smäll på skallen under resans gång, säger Anna Ledin, numera chef på KTH:s nya miljöinstitution.

  • Biblioteket gör offensiv mot forskare

    Forskarnas arbete skulle effektiviseras om de använde bibliotekets resurser i högre grad. Det tror ansvariga på KTHB, som genomfört en användarundersökning. Studien visar även att KTH:s studenter är nöjda med bibliotekets service, men att de vill se fler läsplatser och generösare öppettider.

  • Samhällsnytta som inte syns i KTH:s ranking

    Mats Johanssons största forskningsframgång gav litet återsken i vetenskapliga tidskrifter. Därför har den heller ingen större påverkan på rankinglistor eller stärker hans CV när han ska söka anslag. Men samhällsnyttan var stor och för en nisch av svensk stålindustri en stor kommersiell framgång.

  • Ulf guidar KTH till bättre ranking

    Forskare bör se sina publikationer som ett kapital värt att vårda. Det tycker bibliometrikern Ulf Kronman som skrivit en guide i ämnet för KTH:s forskare. – En publicering i rätt forum, på rätt språk och gärna i samarbete med andra forskare ger fler citeringar, högre status för forskaren och bättre ranking för KTH.

  • Guide för forskare som vill nå ut

    Hur får man bästa möjliga genomslag för sina publiceringar? KTH har tagit fram en uppdaterad guide i ämnet.

  • Publiceringar når inte rätt forskare

    Publicera hellre i en lägre rankad tidskrift med rätt läsare, än en högrankad där inte dina kollegor finns. Ny statistik från KTH kan tyda på att unga forskare som publicerat många artiklar ändå inte når ut. Det hävdar Erik Vidman, doktorandordförande och Göran Hamrin, universitetsadjunkt i teoretisk informationsåtervinning, i en debattartikel.

  • ”Vetenskapligt samtal riskerar att dö ut”

    Om allt fler forskare väljer att publicera sig i tidskrifterna Nature och Science kommer det vetenskapliga samtalet att sakta dö ut. Tidskrifternas inriktning på sensation och högt nyhetsvärde kväver en seriös diskussion om forskningens framsteg. Det varnar John Ågren, professor i materialvetenskap.

  • Fler citeringar tar KTH till toppen

    Redan inom några år skulle KTH kunna höra till världens 25 bästa tekniska universitet. Men det kräver att forskarna lyckas få in fler artiklar i de mest välrenommerade tidskrifterna. Det framgår av en undersökning som analyserat siffrorna bakom KTH:s rankingresultat.

  • Självständiga forskare når längre

    Trygghet eller självständighet – vilken strategi ska unga forskare välja? Den som går sin egen väg har större chanser att bli rikligt belönad, enligt en studie från KTH som hittat ett sätt att mäta forskares kreativitet och initiativförmåga.