Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 13
-
Gör bränsle av bakterier
Solljus, koldioxid och bakterier. Det är de tre komponenter som KTH-forskare nu använder för att ta fram butanol, ett kolväte som i likhet med bensin kan användas som fordonsbränsle. Fördelen i jämförelse med bensin är dock att råvarorna finns i överflöd och framställningen har potential att bli 20 gånger så effektiv jämfört med av etanol från majs och sockerrör.
-
Rekordsatsning för biobränsle
KTH är med som ett av tre nordiska universitet i en storsatsning på hållbarhetsforskning. Tillsammans med Danmarks Tekniska högskola och Chalmers ska man bygga ett forskningscentrum med fokus på bioenergi och förnybara resurser.
-
Effektivare bromsmediciner för HIV-smittade
Bättre bromsmediciner, nya supereffektiva tvättmedel och nya plaster. Det kan bli resultatet av en KTH-doktorands forskningsframsteg.
-
DVD-läsaren gör comeback - som HIV-testare
När allt fler program laddas ner via internet, när USB-stickan kommit för att stanna och musik och film numera streamas har DVD-läsaren blivit onödig och föråldrad teknik. Ny forskning vid KTH visar dock att DVD-läsaren kan tilldelas helt nya arbetsuppgifter. Den billiga optiken i läsarna går nämligen att använda för att analysera DNA och HIV-tester.
-
De sätter stopp för skogsskövlaren
Snytbaggar är riktiga trädmördare och mumsar i sig svensk skog för 100 miljoner kronor per år. Detta är ett tufft avbräck för en viktig gren av svenskt näringsliv. Nu visar dock nya försök som KTH-forskare genomfört positiva resultat i kampen mot snytbaggen. Därtill är metoden både giftfri och billig.
-
Genombrott i kampen mot fiskdöden
Varje år odlas 45,5 miljoner ton fisk världen över till ett värde av 41 miljarder euro. Minst 10 procent av fisken, motsvarande 4,1 miljarder euro, går en säker död till mötes på grund av svampliknande parasiter vid namn oomyceter. Ny KTH-forskning bereder dock väg för en lösning på problemet.
-
KTH med i storsatsning på bioteknik
Ett av de största enskilda forskningsanslagen i Skandinavien någonsin, enligt Mathias Uhlén, en av tre ansvariga. Nu skapas ett nordiskt forskningscentrum med nästan en miljard kronor i budget.
-
90 miljoner till KTH-forskning
Rätt behandling till rätt patient vid rätt tidpunkt till rätt pris. Så lyder utmaningen som KTH:s professor Mathias Uhlén och hans forskarteam fått 90 miljoner kronor från Familjen Erling-Perssons stiftelse för att anta.
-
Ny teknik ger bättre avbildning av celler
Bättre avbildning djupt inne i celler och vävnader. Det blir möjligt med hjälp av ett växelvis flourescerande protein, som slår av och på ungefär som en lampa – i kombination med ett nyutvecklat mikroskop. Resultaten av denna studie, som en forskargrupp på KTH har gjort i samarbete med forskargrupper i Ryssland och USA, presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature Methods.
-
Ny forskning kan ge ökad förståelse för schizofreni
Ett forskarlag från University of Edinburgh har tillsammans med en forskare från KTH gjort en kartläggning av hjärnans synapser. Forskningen kan bland annat leda till ökad förståelse för och bättre behandlingsmetoder av den psykiska sjukdomen schizofreni. Resultaten presenterades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Neuron.
-
Ny teknik kan ge dubbelt så lång överlevnadstid för bröstcancerpatienter
Dubbelt så lång överlevnadstid och mindre biverkningar för bröstcancerpatienter. Det kan bli verklighet med en ny individanpassad teknik som har tagits fram av KTH-forskare inom bioteknologi i samarbete med forskare från Uppsala universitet och Erasmus University Medical Center i Rotterdam. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Nuclear Medicine.
-
Dubbla guld för rening av Östersjön
Studenter från KTH har utvecklat en metod för att rena våra utsläpp från antibiotika och andra läkemedelsrester innan de når haven. Idén och prototypen presenterades i en internationell tävling i syntetisk biologi, där Stockholmslaget med studenter från KTH, KI och Konstfack vann första pris inom två kategorier.
-
Bioteknologin imponerade på ministern
Utbildningsminister Jan Björklund fick efter valet även det högsta politiska ansvaret för högskola och forskningspolitik. På onsdagen besökte han KTH för att få en inblick i de utmaningar Sveriges största tekniska universitet står inför.