Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • När robotarna intar äldreboendet

    I framtiden står det sannolikt ett robothuvud i vardagsrummet och tittar på dig. Skrämmande? Inte särskilt. Roboten hjälper dig att se om du är på väg att drabbas av demens. Hedvig Kjellström, professor på KTH och en av forskarna som jobbar med roboten, tror att den förutom Alzheimerdiagnoser även ska kunna upptäcka depression.

  • Nintendo Wii hjälper Alzheimerspatienter

    Helena Tobiasson är KTH-forskaren som är tidigt ute med att utforska rörelsestyrda spels funktion för personer med diagnosen Alzheimers sjukdom. Kombination Nintendo Wii och demenspatienter är inte bara en historia som bjuder på ökad rörlighet och fler glada skatt på olika äldreboenden. Det ger också en större förståelse för vardagen med Alzheimers och är en fullträff när det gäller att krossa förutfattade meningar.

  • Uppdaterad hjärnventil släpper på trycket

    Tillståndet skapar demensliknande symptom och drabbar varje år runt 2 000 svenskar. Det handlar om övertryck av hjärnvätska som ett resultat av fel på flödet av ryggmärgsvätskan. En lösning där en ventil opereras in bakom örat har tidigare löst problemet, men det har visat sig att ventilen ofta bara efter några år geggar igen fullständigt och måste bytas. Nu har KTH-forskaren hittat en lösning och kan därmed presentera Hjärnventil 2.0.

  • Stärkta chanser i kampen mot världens dödligaste sjukdom

    Sveriges Ahlzheimerförening konstaterade för något år sedan att mellan 100 000 och 115 000 människor har Alzheimers sjukdom. Samtidigt uppskattades samhällets kostnader för demenssjukdomarna 2012 till 63 miljarder kronor, en kostnad som är minst lika stor idag. Nu har forskare vid KTH fått ett anslag för att fortsätta arbetet mot diagnosen.

  • Genombrott i kampen mot hjärnsjukdomar

    Neurologiska diagnoser som Alzheimers sjukdom är en av vår tids absoluta utmaningar när det kommer till forskning och läkemedelsutveckling. Det återstår mycket arbete för att hitta en eller flera behandlingsformer som är riktigt effektiva. Forskare vid KTH och Karolinska institutet har tagit fram en ny cellmodell som de tror kan komma att spela en stor roll i framtidens sjukvård.

  • Närmare en kvarts miljard till KTH

    231 miljoner kronor. Så mycket får KTH i rambidrag från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Bland projekten som får rambidrag på återfinns forskning om sociala robotar, framtidens självkörande bilar, nästa utvecklingsfas för Sakernas internet och talande robothuvuden.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22