Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 5

  • Nytt sätt att diagnosticera diabetes

    Överviktig eller ej, nivån av mannos i blodet kan avslöja om du ligger i riskzonen att drabbas av typ 2-diabetes eller insulinresistens. Det visar en studie som bland annat KTH-forskare genomfört.

  • Bättre diagnosmetoder för hjärt- och kärlsjukdomar

    Under 2011 dog 17 miljoner människor av hjärt- och kärlsjukdomar enligt Världshälsoorganisationen WHO. KTH-forskarna Elira Maksuti och Erik Widman arbetar med att utveckla helt nya men också förbättra de diagnosmetoder som redan finns. Detta för att i större utsträckning förbättra möjligheterna till ökad livskvalitet och större chans till överlevnad för de som drabbas eller riskerar att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

  • Enklare få ersättning för fibromyalgi

    Sjukdomen fibromyalgi får ofta klä skott för kritik och möts inte sällan av misstro och åsikter om att det handlar om en påhittad sjukdom. Nu har dock en forskare vid KTH börjat testa och nått framgång med en ny metod för att lättare kunna ställa diagnosen fibromyalgi. Det kan bland annat leda till att det blir enklare för de drabbade att få ersättning från Försäkringskassan, men också att de slipper försvara sin sjukdom.

  • Hittar hjärtfel med hjälp av artificiell intelligens

    När bland andra Tillväxtverket och Entreprenörskapsforum den 18 januari utsåg Årets studentföretagare 2018 så föll valet på KTH-studenten Max M Mohammadi. Anledningen är bland annat att han utvecklat Heartstrings, en teknik för att tidigt diagnosticera hjärt- och kärlsjukdomar med hjälp av artificiell intelligens.

  • Enklare diagnostik runt blodproppar kan rädda liv

    I ett stort samarbete har forskare från bland annat KTH funnit ett protein som lättare kan diagnosticera venös tromboembolism, det som i vardagligt tal kallas för blodproppar. Ett effektivt och enkelt sätt att göra detta har tidigare saknats, och den nya diagnosmetoden kan minska risken för missad diagnos och komplikationer hos de hundratusentals människor som varje år drabbats av sjukdomen. I vissa fall kan metoden till och med vara livsavgörande.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22