Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 5

 • Nytt vapen mot antibiotikaresistens

  Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC uppskattar att 25 000 européer dör varje år till följd av antibiotikaresistens. Nu sparkar mångmiljonprojektet RAPP-ID igång, vars syfte är att råda bot på antibiotikarestistensen i och med framtagandet av nya mediciner. Med i båten finns förstås en rad KTH-forskare.

 • Så ska dolda skallskador upptäckas

  20 manår har det tagit att utveckla det nya verktyget som bland annat kan upptäcka dolda skallskador. Men det är väl investerad tid. Varje år inkommer cirka 50 000 patienter med trauma mot huvudet eller nacken och det finns ett flertal skadevarianter som antingen visar diffusa symptom eller är svåra att analysera med dagens diagnosmetoder. Med hjälp av det nya verktyget går det snabbare att lägga det pussel som krävs för att förstå vilken behandling som ska ges, samt ta beslut på bättre grunder och därigenom ge mer kvalitativ vård.

 • Endast fantasin sätter gränser

  Han har förädlat en teknik från Harvard. KTH-forskaren Nima Jokilaakso sitter nu med ett diagnosverktyg med ett brett användningsområde.

 • Guld och DNA ska upptäcka sjukdomar

  I ett samarbete mellan KTH och Stockholms universitet har forskare byggt nanotrådar av guld ovanpå DNA-molekyler. Dessa trådar, som formas på DNA i en utvald sekvens, utgör en struktur i sig som kortsluter vid elektrisk kontakt och därmed blir ytterst känsliga och snabba sensorer för att detektera biomarkörer.

 • Kan ge tidigare diagnoser av cancer i bukspottkörteln

  Forskare vid KTH har utvecklat ett nytt verktyg för att kunna ta cellprover vid misstanke om cancer i bukspottskörteln. Då cancer i detta organ för det allra mest passerar obemärkt till dess att sjukdomen spridit sig i kroppen hoppas forskarna att verktyget ska bli en viktig vapen i kampen mot diagnosen.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22