Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 17

 • Ska hacka fram bättre vård och skola

  För att främja digitalisering inom offentlig sektor arrangerar it-konsultföretaget Tieto i samarbete med KTH, Stockholms stad och IBM ett så kallat hackathon. Där ska utvecklare, studerande och yrkesverksamma under två dygn skapa innovativa lösningar för bättre vård, skola och omsorg. Målet med STHLM Tietohack, som arrangemanget kallas, är att underlätta vardagen för läkare, hemtjänstpersonal, lärare, elever och anhöriga.

 • Digitalisering för fossilfri mobilitet i Sverige

  Sveriges målsättning att bli ett av världens första fossilfria länder kräver en genomgripande förändring av transportsektorn. Därför har forskningsstiftelsen Mistra valt att ge 40 miljoner kronor till forskningsprogrammet SAMS, ett KTH- och VTI-lett konsortium i nära samverkan med Stockholms stad, en stark företagsgrupp och flera ytterligare forsknings- och samhällspartners.

 • Internationellt fokus på digital framtid

 • KTH vill ha mer svängrum

  KTH behöver friare tyglar från staten för att kunna hänga med i den internationella utvecklingen. Det är budskapet i ett inspel till regeringen inför nästa års forskningsproposition.

 • Digitalisering bygger nytt

  Hur ska digitaliseringen bli en väl använd möjlighet och verktyg i framtidens byggande? Och hur kan den hjälpa oss i jakten på ett mer hållbart samhälle? Det var några av de frågor som belystes under ett byggseminarium som hölls i Arkitekturskolans nya lokaler på KTH.

 • Forskarna som siktar mot Hollywood

  I ett samarbete mellan KTH och Stockholms konstnärliga högskola har två forskare utvecklat ett digitalt verktyg för animerade bildmanus, så kallade previsualiseringar. Det gör denna del av filmandet både betydligt billigare och mer effektivt.

 • Gå it-rond och fixa digitaliseringsproblemen

  Gränslösa arbetstider, havererade journalsystem inom vården och dåligt stöd vid införandet av nya it-system. Det är tre av de brister som tas upp i en ny rapport om digitala arbetsmiljöer som bland annat forskare från KTH varit med och tagit fram. Kostnaden för bristerna uppgår till miljardbelopp, och en lösning kan vara att gå it-rond.

 • Gränslöst arbetsliv kostar på

  På bussen, vid sandlådan, i tv-soffan – hur påverkas vi av att ständigt vara uppkopplade mot jobbet? I en unik kartläggning undersöks riskerna för stressrelaterad ohälsa.

 • Digital omställning kräver mod

  Universitet och högskolor behöver öka takten inom den digitala omställningen. Annars är risken att andra aktörer som Google tar över kunskapsförmedlingen. Det menade Digitaliseringskommissionens ordförande, KTH-professor Jan Gulliksen, när slutbetänkandet presenterades 15 december.

 • Han tar greppet om digitaliseringen

  Den 1 oktober får KTH en ny ledningsfunktion. Jan Gulliksen blir vicerektor för digitalisering, en helt nyinrättad tjänst. Uppdraget handlar om både KTH:s interna arbete och roll i samhällets digitaliseringsprocess.

 • Närmare en miljard kronor till forskning om hållbara städer

  Nu startar det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities – den hittills största satsningen som genomförts i Sverige på forskning och innovation om smarta och hållbara städer. 960 miljoner kronor fördelade över tolv år kommer att läggas på programmet som leds av KTH och samlar ett 50-tal aktörer från flera olika forskningsfält så väl som näringsliv, stat, kommuner och civilsamhälle.

 • Så påverkar drönaren din vardag

  Under det senaste decenniet har de surrat allt oftare runt våra huvuden. Drönarna. Men hur påverkar de oss egentligen, och vad har de för etisk betydelse? KTH-professorn Kristina Höök ska tillsammans med forskarkollegor granska samspelet mellan människa och flygande farkost närmare, bland annat genom en operaföreställning och hur brandmän använder tekniken i arbetet.

 • KTH vill stärka digital spetskompetens

  Hallå där, Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering. KTH ingår som partner i samarbetet Digital Skills and Jobs Coalition. Vad innebär det?

 • Alltid redo – även på semestern?

  Semester, ledighet och sköna stunder i solen. Eller ständig koll på jobbmejlen för att inte missa något viktigt? Vi bad en arbetslivsforskare ge sina bästa tips för att koppla ned från jobbet i sommar.

 • Heta ämnen där KTH-forskare deltar

  Flera forskare från KTH deltar på Almedalsveckan på Gotland. De presenterar aktuell forskning, sprider kunskap och bidrar med expertkompetens i forum och genom medier.

 • Neobankerna är här

  I takt med att allt fler verksamheter digitaliseras har turen nu kommit till bankvärlden. Kent Eriksson, professor vid avdelningen bank och finans på KTH, reder ut begreppet "neobanker". Den som gör en sökning i olika mediedatabaser på ordet neobanker kan notera att de börjar dyka upp runt 2017 i olika tidningar och annan media. Det är emellertid först i år, 2019, som användning av ordet tar fart. Och det på allvar.

 • KTH-satsning del av prestigefullt konsortium

  Hallå där, Karl Henrik Johansson, professor på KTH och föreståndare för Digital Futures. KTH och satsningen Digital Futures har precis gått med i konsortiet C3.ai DTI. Vad kommer detta att ge oss?