Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 13

  • Användning av AI och visualisering ger kunskapsinsikter

    Hur kan AI bli ett verktyg i utbildningen av nya hjärnkirurger? Och kan operationssalar bli mer sterila med hjälp av visualisering? Mario Romeros forskning är både mångfacetterad och ofta överraskande.

  • Dopaminets dolda roll i vår hjärna

    Neuromodulatorer i hjärnan formar vår förmåga att lära oss mycket bättre än man tidigare trott.

  • Forskare utförde unik datasimulering

    En av de största datasimulationerna som gjorts utfördes för några veckor sedan av forskare på KTH. Testet är unikt eftersom forskargruppen är den enda i Sverige som fått tillgång till Europas nya superdator LUMI.

  • 28 idéer ska locka nya studenter

    En ny satsning med 28 färdiga idéer för gymnasieprojekt syftar till att väcka intresse för tekniska studier. Blivande studenter uppmuntras att skriva om sociala robotar, hjärnfunktion, dataanalys och cybersäkerhet.

  • Fyra koder som kan forma framtiden inom energi och cancervård

    Forskare på KTH ska under fyra års tid optimera fyra programkoder som kan komma att förändra framtiden för oss alla. Det handlar bland annat om att kunna förstå hur en maskin för fusionsenergi skulle kunna utformas, designa nya maskiner för cancerbehandling och förstå hur plasma beter sig i rymden för att kunna förutse väder bättre. Och det är bråttom om Europa ska hinna före USA, Japan och Kina.

  • Nobel i Afrika diskuterar vetenskapens förutsägbarhet

    Nobelsymposiet "Predictability in Science in the age of AI" samlar ledande experter inom AI och vetenskap. Ett huvudtema kommer att vara att ta reda på gränserna för Big Data-metoden.

  • Så syns EECS på ForskarFredag

    Fredagen den 30 september är det dags för ForskarFredag på Vetenskapens Hus. Representanter från EECS kommer att tävla i presentationsteknik, föreläsa om sväljbara mikrosystem och presentera studenters projekt skapade inom avancerad grafik och elektroteknik.

  • Kan hjärnan ta tillvara användbar information och ignorera oljud?

    Tänk dig att du befinner dig på en stadion och rapporterar. Det är bullrigt och du vill inte att det ska höras när du sänder intervjun med en spelare. Skulle det inte vara bra om vi då automatiskt kunde slå på eller av mikrofonen baserat på informationen t.ex. spelarintervju istället för buller.

  • Forskare avslöjar hemligheten bakom hjärnans arbetsminne

    Nya insikter från hjärnforskningen kan leda till utvecklingen av artificiell intelligens med kognitiva förmågor som liknar människans.

  • Bättre analysering kan förbättra diagnostiken av Parkinsons sjukdom

    Bättre och tydligare data hjälper oss att förstå hur omfattande lokala nätverk i hjärnan påverkas hos patienter.

  • AI i kodning prisas för påverkan

    Länge var kodning manuell men 2009 kom Martin Monperrus, professor i programvaruteknik på KTH, och hans team på att inbyggd AI skulle kunna hjälpa till att ge förslag. Det verktyget har förändrat vardagen för miljoner programvarutvecklare.

  • Utvecklar intuitiva verktyg för molekylära simuleringar på kraftfulla datorer

    Med målet att leverera öppen källkod som ska kunna användas av vem som helst runt om i världen fick Parallelldatorcentrum (PDC) nyligen ett genombrott man väntat på nämligen att kunna skapa kod för kvantkemi på grafikprocessorer (GPU:er). – Det vi ser är ett konceptuellt bevis för att den utarbetade algoritmen fungerar, säger Patrick Norman, föreståndare på PDC.

  • Ny teori bidrar till debatten om svarta hål

    Länge har forskare gäckats av universums svarta hål och de mest kända teorierna skapades av den brittiske fysikern Stephen Hawking. Nu har Erik Aurell, professor på KTH, tillsammans med ett team andra forskare utvecklat en ny teori kring slumpmässiga Gaussiska multifotontillstånd, som bidrar till debatten.