Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 5

  • Värmetålig elektronik spar vikt

    En grupp forskare, bland annat från KTH, har utvecklat ett elektromekanisk relä i nanometerskala. Syftet är att kunna utveckla elektronik som tål höga temperaturer runt 200 grader Celsius utan att fungera sämre. Detta bidrar till att vikten kan bantas när elektroniken exempelvis används i elflygplan eller elektriska bilar.

  • Tillplattad elektronik kan vara framtiden

    Om det var möjligt att krympa halvledare ytterligare skulle en ny elektronikrevolution äga rum. Men då detta är omöjligt står hoppet till integrerade halvledare baserade på atomtunna material i två dimensioner istället för tre. Grafen är ett material som möjliggör sådana otroligt små elektroniska kretsar. En grupp forskare från bland annat KTH har gjort detta möjligt, inklusive tillverkning på industriell skala.

  • KTH-professorn om 2023 års Nobelpristagare i fysik

    Hallå där, Fredrik Laurell, professor i fysik vid KTH med inriktning mot laserfysik. Nobelpriset i fysik 2023 tilldelas Anne L'Huillier, Ferenc Krausz och franska Pierre Agostini - vad har de tre forskarna utfört?

  • Halvledarbrist kommer fortsätta i åratal

    Först när någon av de få stora tillverkarna av halvledare hunnit uppgradera sin fabrik för större tillverkningsvolymer kommer dagens halvledarbrist att minska. Det säger Per-Erik Hellström, universitetslektor på KTH.

  • Han får KTH:s guldmedalj

    När KTH:s prestigefulla pris i industrisamverkan ska delas ut tillfaller det en person som i mycket hög grad bidragit till Scanias framgångar och som har ett 20-tal patent bakom sig. Det är Hasse Johansson som kommer att få ta emot medaljen vid KTH:s installationshögtid i Stockholms stadshus fredagen den 16 november 2012.