Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

 • ”Elnätet börjar bli gammalt”

  Det svenska elnätet närmar sig bäst före-datum. Hur kan man minska elavbrotten och utveckla ett nät anpassat för nya, hållbara energikällor? Hör Patrik Hilber berätta om sin forskning inom tillförlitlighetsanalys för elkraftsystem.

 • Smarta lägenheter får folk att byta beteende

  Listiga elnät och smarta lägenheter låter både spännande och intressanta, men fram till idag har de i mångt och mycket varit skrivbordsprodukter. KTH-forskaren Anders Nilsson ska ändra på det i ett fyra år långt forskningsprojekt i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Han kommer att studera hur de boende använder den nya tekniken i praktiken och hur deras beteenden förändras i den smarta lägenheten.

 • Forskare sågar säkerheten i elnätet

  Smarta elnät är framtiden och bara IT-företaget Cisco har bedömt marknaden enbart inom kommunikationsprodukter inom smarta elnät till 70 miljarder kronor inom den närmaste fem- till tioårsperioden. Men vägen till de smarta elnätens intåg i stugorna kantas av utmaningar. Nu höjer två KTH-professorer rösterna angående den bristande säkerheten i dagens elnät och morgodagens smartare kusin.

 • Här är hackarhoten mot våra elnät

  Hur sårbara är våra elnät mot hackerattacker, hur kan vi motverka potentiella attacker och hur kostsamma kan de vara? Svaren på dessa tre frågor får du imorgon på seminariet "Cyberhot mot elkraftsystem" som arrangeras på KTH.

 • Svenska forskare hackar elbolag i Europa

  Utan elektricitet faller vårt samhälle ihop likt ett korthus. För varje dag som går blir vi därtill allt mer beroende av att elförsörjningen fungerar. Samtidigt är elnätet gammalt och inte utan svagheter. Både i Sverige och övriga Europa. Nu ska forskare vid bland annat KTH utveckla ett verktyg för att säkra elnäten. Sedan ska forskarna prova att hacka elbolag i Bulgarien och Italien för att ta reda på om verktyget verkligen håller måttet.

 • Forskarna har elever som brevvänner

  Hallå där, Lina Bertling Tjernberg, professor på KTH. Du och två forskarkollegor från lärosätet brevväxlar med mellan- och högstadieelever. Berätta mer!

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22