Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 9

 • Så kan dyra strömavbrott avstyras

  Transformatorer är bryggan mellan din dator, tv och tvättmaskin hemma och kärnkraftverket. De utgör också kopplingen mellan företaget och samma kraftverk. När transformatorer går sönder kostar det alltså samhället och företagen miljontals kronor. Nu har forskare vid KTH börjat fila på en ny metod som gör att det går att hålla koll på transformatorns hälsa och därmed skippa onödiga och kostsamma strömavbrott.

 • Nu ska elavbrott mätas som jordbävningar

  En forskare vid KTH har tagit fram en skala för elavbrott som liknar Richterskalan, den måttenhet som anger styrkan hos jordbävningar. Syftet med skalan är bland annat att öka förståelsen för hur samhället påverkas av elavbrott och vilka investeringar som måste göras för att elavbrotten ska undvikas i så stor utsträckning som möjligt.

 • Dina sopor driver min tv

  KTH beslutade 2008 att skapa fem strategiska forskningsplattformar. Energiplattformen är en av dessa fem, och de har nu tagit fram sju filmer som förklarar vad de egentligen pysslar med om dagarna.

 • IT ska lösa morgondagens energiproblem

  Att reducera vår elförbrukning och få till stånd smartare lagring och distribution av elektricitet är två rejäla utmaningar som vi står inför. När den tredje upplagan av konferensen ICES går av stapeln den 2 september avser arrangörerna och KTH-forskarna att tackla dessa problem, samt definiera en rad nya utmaningar som är värda att forska vidare på.

 • Nu lanseras världens största innovationsfabrik

  Jakten på de nya uppfinningarna och utrullningen av många nya jobb är igång. Fram till och med 2014 ska den europeiska storsatsningen på energi - InnoEnergy - se till att skapa 60 nya företag och 100 nya produkter inom energiområdet. Den sammanlagda budgeten som ligger till grund för detta är häpnadsväckande, över 6 miljarder kronor.

 • Förbättrad förståelse för fotosyntesen

 • Dåliga energivanor på arbetsplatsen ska brytas

  Varje dag lämnar anställda lampor, datorer och andra apparater påslagna i tomma kontorsrum. I projektet Beyondviz arbetar forskare från bland annat KTH med personal och ledning på ett flertal arbetsplatser för att öka medvetenheten och ändra vanor för att undvika onödig energianvändning.

 • KTH med i storsatsning på bioteknik

  Ett av de största enskilda forskningsanslagen i Skandinavien någonsin, enligt Mathias Uhlén, en av tre ansvariga. Nu skapas ett nordiskt forskningscentrum med nästan en miljard kronor i budget.

 • ”KTH ska vara en självklar samarbetspartner inom energi”

  Hallå där, Lina Bertling Tjernberg, ny föreståndare för energiplattformen på KTH. Hur kommer inriktningen för energiplattformen se ut framöver?

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22