Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 4

 • KTH-professor bakom grundbult i internet

  Visste du att världens första kommersiella internetliknande datakommunikationssystem byggdes i Sverige av Asea i början av 1970-talet? Torsten Cegrell, professor på KTH, var anställd på Asea då och utvecklade den funktion som hjälper meddelandena att välja väg i nätet, det som kallas routing. En lösning som var en förutsättning för att detta system, men även internet som vi känner det i dag, skulle fungera.

 • Studenterna som redan gör samhällsnytta

  Det ska vara riktiga projekt som gör verklig samhällsnytta, säger Björn Pehrson, professor i telekommunikationsystem. I över 20 år har han involverat sina studenter i IT-projekt som förbättrar levnadsvillkoren i utvecklingsländer. Nu har han också engagerat dem för att sprida sin pedagogiska modell till de lärosäten som bäst behöver det.

 • 35 miljoner till forskning om ljus

  Nu har en forskargrupp på KTH med professor Val Zwiller i spetsen tilldelats ett stort forskningsanslag för att vidareutveckla så kallade kvantdetektorer. Kommande framsteg på områden bedöms ha stor betydelse för medicinsk forskning, datakommunikation och hållbar utveckling.

 • 100 miljoner till kvantforskning

  Nu står det klart att KTH blir koordinator för ett nytt projekt runt kvantforskning. 100 miljoner kronor fördelat över 30 månader ska bland annat användas för att stärka säker datakommunikation över kortare och längre avstånd.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22