Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 7

 • Lina sprider tron på smartare elnät

  Sveriges första professor på smarta elnät återvänder nu till KTH. Med Lina Bertling-Tjernberg får KTH en drivande kraft med ett brett internationellt nätverk som professor i ämnet.

 • Smarta lägenheter får folk att byta beteende

  Listiga elnät och smarta lägenheter låter både spännande och intressanta, men fram till idag har de i mångt och mycket varit skrivbordsprodukter. KTH-forskaren Anders Nilsson ska ändra på det i ett fyra år långt forskningsprojekt i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Han kommer att studera hur de boende använder den nya tekniken i praktiken och hur deras beteenden förändras i den smarta lägenheten.

 • Simulatorn som säkrar svensk elförsörjning

  I sviterna av stormen Gudrun blev uppskattningsvis 730 000 svenska elkunder utan ström när runt 3 000 mil elledningsnät skadades, varav nio procent så svårt att det krävdes komplett nybyggnation. 20 dygn efter stormen var fortfarande över 12 000 kunder utan el, och för vissa abonnenter varade avbrottet i hela 45 dagar. Nu har KTH-forskare tagit fram en simulator som ska undanröja elavbrott.

 • Tekniken som bantar elräkningen med tusenlappar

  Förmodligen känner du till att elektriska apparater kan tugga i sig mängder med wattimmar helt i onödan, men vet du exakt vilka elbovar som befolkar ditt hem? En teknisk lösning som bygger på forskning från KTH kan hjälpa dig att identifiera energitjuvarna och spara många sköna tusenlappar varje år.

 • Nytt forskningsprogram om hållbara finanssystem

  Nu investerar forskningsfinansiären Mistra 30 miljoner kronor fördelat över fyra år i ett nytt forskningsprogram. KTH ingår i samarbetet tillsammans med bland andra Handelshögskolan och Stockholms universitet. Det har varit i tuff konkurrens med fem andra samarbetskonstellationer som KTH tagit hem detta projekt.

 • ”Ny vindkraft billigare än ny kärnkraft”

  Hallå där, Lennart Söder, professor i elektriska energisystem på KTH. I en debattartikel i SvD i förra veckan skrev du att kapacitetsbristen i elnäten inte kräver kärnkraft. Men i förra veckan publicerades också en undersökning från SIFO som visar att 66 procent av svenska folket vill behålla kärnkraften och av dessa vill dessutom drygt hälften att den byggs ut. Varför tror du det beror på att så många stöder kärnkraften just nu?

 • Om avdelningen för Energisystem

  Välkommen till avdelningen Energisystem.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22