Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 4

 • Fixa benbrottet med ett plåster

  Inom en snart framtid är det inte bara skrubbsår som ska kunna plåstras om. Forskare vid KTH har utvecklat en ny metod för att hålla ihop skelettet vid benbrott. Istället för att använda skruvar och plattor av metall ska läkaren kunna applicera ett så kallat benplåster för att fixera frakturen till dess att den har läkt.

 • Benlimmet är här

  För tolv år sedan började forskare vid KTH jobba med en teknik för att plåstra ihop benfrakturer, en metod som gjorde att kirurgerna i framtiden skulle slippa använda skruvar och plattor av metall. Nu är framtiden här då arbetet har fortskridit och ett fungerande lim har tagits fram. Forskningsframsteget uppmärksammas med en vetenskaplig publicering i den prestigefyllda tidskriften Advanced Functional  Material.

 • Svåra frakturer kan fixeras med ny skräddarsydd metod

  Det finns ett flertal frakturer som är svårbehandlade, och i många fall blir rehabiliteringen smärtsam och lång. Inte sällan får operationer därtill göras om. Nu har forskare vid KTH utvecklat en ny generation kompositmaterial och fixeringsmetod som gör det möjligt att effektivt och smidigt fixera även mindre benbrott och komplexa frakturer.

 • Slembaserad gel förbättrar bentransplant och främjar läkning

  Molekyler från slem kan användas för att producera syntetiskt bentransplantatmaterial och hjälpa till med läkning av större benförlust, visar en ny forskningsstudie.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22