Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 9

  • Fansen hjälper Avicii krossa glas

    Just nu pumpas den svenska världsartisten Aviciis musik genom två stycken två meter höga högtalare i reaktorhallen R1 på KTH. Högtalarna omges av en stor svart glasruta. Det är fansens uppgift att krossa glaset och därmed avslöja hur skivomslaget, som döljer sig bakom rutan, ser ut.

  • KTH-forskare bryter ny mark inom fysiken

    Åtta år efter Nobelpriset i fysik för forskningen kring supraledare visar det sig att det finns en tredje klass av supraledare som skiljer sig från de två tidigare klasserna typ I och typ II. Upptäckten, som har gjorts av Egor Babaev och hans forskargrupp på KTH, presenteras i det senaste numret av den erkända forskningstidskriften Physical Review.

  • Färdas neutriner snabbare än ljuset?

    I dagens Expressen presenteras en nyhet att forskare vid världens största fysiklaboratorium CERN i Genève kan ha gjort en omvälvande upptäckt: en partikel – en så kallad neutrino – som färdas snabbare än ljusets hastighet. Man måste dock göra genomgående vetenskapliga granskningar innan man kan säga att det verkligen förhåller sig så. Det konstaterar Tommy Ohlsson, professor i teoretisk fysik på KTH.

  • Han vill ha egen ranking för AlbaNova

    Att lösa lokalbristen och stärka samarbetet mellan KTH:s och Stockholms universitets grundutbildningar är två utmaningar som AlbaNovas nye föreståndare Mats Larsson står inför. Dessutom vill han få med AlbaNova som egen enhet vid universitetsrankingen. – Jag tror nämligen att vi skulle stå oss väldigt bra, säger han.

  • De lär sig programmera robotar

    På Vetenskapens hus, ett samarbete mellan KTH och Stockholms universitet, dukas det nu upp med spännande aktiviteter och laborationer för att under två veckor ta emot 160 tjejer som är nyfikna på naturvetenskap och teknik. Kursen innehåller allt från biologi och geologi till fysik, kemi och teknik. Från att programmera robotar till att göra glass av flytade kväve.

  • Ett steg närmare total trådlöshet

    Forskare på KTH och Göteborgs universitet, som lett ett internationellt samarbete med amerikanska och italienska forskare, har för första gången experimentellt visat att två typer av magnetiska vågor kan skapas i en spinntronisk oscillator. Detta är ett steg närmare datorer som är betydligt mer avancerade och mindre än idag och att öppna för nya möjligheter inom trådlös kommunikation.

  • KTH-forskare utvecklar gröna dioder

    När det annonserades att årets Nobelpris i fysik gick till de tre uppfinnarna av den blå ljusdioden hurrades det extra i labbet hos Saulius Marcinkevicius, professor i optik. Där pågår ett samarbete med pristagaren Shuji Nakamura för att vidareutveckla de belönade dioderna.

  • KTH får examensrätt för gymnasielärare

    Allt sedan 2002 har KTH och Stockholms universitet tillsammans utbildat gymnasielärare i matematik och flertalet naturvetenskapliga ämnen. Nu ökar möjligheterna i och med att KTH får egen examensrätt för gymnasielärare i matematik, fysik, kemi och teknik.

  • Bättre röntgenbilder med lägre stråldos

    En ny röntgenteknik som ger högre bildupplösning och därmed bättre diagnosticering. Dessutom är stråldosen lägre. Det är en forskargrupp på KTH som i samarbete med Linköpings Universitet och spinoff-företaget Prismatic Sensors har installerat fotonräknande röntgendetektorer i en datortomograf. När resultaten presenterade på en konferens i radiologi för en tid sedan belönades presentationen med utmärkelsen Best Scientific Paper Presentation Award.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22