Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 9

  • "Sverige inte så bra på innovation"

    KTH-forskaren Karin Ehrnberger kan utan vidare räkna upp många produkter som på ett eller annat sätt är exkluderande. Där normer styrt designen så att olika grupper av människor inte kan använda dem som det var tänkt. Eller alls kunna bruka produkterna. – Vi måste börja prata om hur världen faktiskt ser ut. Och att Sverige inte är så bra på innovation som många hävdar, säger Karin Ehrnberger.

  • Könsneutral kurs gjorde susen

    Fler studenter klarade en introduktionskurs i programmering – sedan den bland annat klätts om i ett könsneutralt språk. Forskarna bakom förändringen vill nu pröva att stöpa om även andra kurser på KTH.

  • Könsneutralt kursmaterial ger fler godkända studenter

    Efter att KTH-forskarna Maria Svedin och Olle Bälter stöpt om kursmaterialet i en programmeringskurs till att vara mer könsneutralt gjorde de en intressant upptäckt. Så väl fler kvinnor som män klarade utbildningen och därigenom ökade genomströmningen.

  • När näthatet slår till

    Två KTH-studenter utsattes för massiv kritik, i kommentarsfält och på Facebook, efter en debattartikel i Ny Teknik där de krävde kurser i genus för blivande ingenjörer. När forskaren Josefin Wangel gick in till deras försvar fick hon hatiska kommentarer.

  • Ingenjör blir bättre med genuskunskap

    Finns det teknik som är kvinnlig eller manlig? Och hur kommer det sig att ny teknik ibland har gjort ”manliga” yrken kvinnliga – och ibland tvärtom? Kursen ”Genus och teknik” analyserar och ifrågasätter, sorterar fakta från myter. Och gör dig till en bättre ingenjör säger studenter som gått den.

  • KTH-docent får fastighetspris

    Hallå där, Tina Karrbom Gustavsson, docent i byggprojektledning på KTH. Du har blivit utsedd till Årets kvinna i fastighetsbranschen. Hur känns det? – Det känns bra, mycket bra. Att utbildningsfrågorna uppmärksammas och lyfts fram som en viktig och strategisk fråga för fastighetsbranschen är bra.

  • De ska leda förändring för jämställdhet

    ”Värdefullt att våga dela starka berättelser.” ”En källa till styrka att stå upp för jämställda villkor.” Så kommenterar några ledare inom KTH sina upplevelser från en kurs som syftar till att stärka KTH:s jämställdhetsarbete.

  • ”Kvinnor behöver få mer inflytande”

    Programmet Genus- och Förändringsledning utbildar ledare som kan stärka KTH:s jämställdhetsarbete. Det behöver inte innebära att starta stora projekt. Förändringar i vardagen kan vara en minst lika angelägen, påpekar Anna Wahl, vicerektor för jämställdhet och värdegrund.

  • ”Det handlar om att ta makten över tolkningen av tekniken”

    På internationella kvinnodagen den 8 mars görs en satsning för en jämnare könsfördelning på Wikipedia. KTH, UD och Wikimedia arrangerar en skrivarstuga på KTH Biblioteket inom ramen för den globala kampanjen WikiGap. Studenter kommer att skriva, uppdatera och publicera artiklar om framstående kvinnor inom teknik. Innan skrivarstugan sätter igång hålls inledande tal av utrikesminister Margot Wallström, representanter för Wikimedia samt KTH:s vicerektor för jämställdhet och värdegrund, Anna Wahl.