Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 5

  • Hjärnans hälsa kan påverkas av moderns bakterieflora

    Att bakterier i den egna tarmen påverkar hjärnans utveckling och funktion vet vi sedan tidigare, men nu har forskare från bland annat KTH även upptäckt att hjärnan hos möss påverkas av moderns bakterieflora. – En förståelse kring de här mekanismerna kan ha viktig betydelse för förebyggande arbete och behandling av neurologiska sjukdomar som autism hos människor, säger Hans Hebert, professor i bioteknik vid KTH.

  • Människan kan vara född nejsägare

    Visst kan vi ändra uppfattning och gå med på något när vi utsätts för grupptryck, träffsäker marknadsföring eller övertalning. En ny studie från KTH visar dock att när vi står inför ett val är våra hjärnor generellt programmerade att säga nej.

  • Miljonregn över hjärnforskning och smörjmedel

    16,6 miljoner till forskning som ska öka förståelsen om hjärnan och dess sjukdomar, samt 32 miljoner kronor till forskning om jonvätskor som smörjmedel. Nu står det klart vilka KTH-forskare som får pengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

  • Hackathon mot utbrändhet

    Under de senaste fem åren har psykiska diagnoser mer än fördubblats och det som i folkmun kallas utbrändhet är den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro. Detta enligt Försäkringskassan och socialförsäkringsrapporten från 2016/2017. Detta är en av de utmaningar som ska antas när Brain-a-thon äger rum den 15 november.

  • Nya proteinatlasen kan bidra till bättre behandling av Alzheimer och fetma

    Ökade kunskaper om och bättre behandling av såväl hjärnrelaterade sjukdomar som Alzheimer, Parkinson och ALS som av fetma. Det kan bli möjligt tack vare forskningsprojektet Human Protein Atlas som idag lanserade en kartläggning av alla proteiner som förekommer i människans blodceller, olika delar av hjärnan och i kroppens ämnesomsättning.