Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 8

  • KTH-professor bakom grundbult i internet

    Visste du att världens första kommersiella internetliknande datakommunikationssystem byggdes i Sverige av Asea i början av 1970-talet? Torsten Cegrell, professor på KTH, var anställd på Asea då och utvecklade den funktion som hjälper meddelandena att välja väg i nätet, det som kallas routing. En lösning som var en förutsättning för att detta system, men även internet som vi känner det i dag, skulle fungera.

  • Ett Youtube för demokratin

    Nu har forskare vid KTH tillsammas med kollegor från universiteten Delft University of Technology och Inria utvecklat en app för mobiltelefoner vid namn Tribler Mobile som ska vara in princip omöjlig att censurera.

  • Så publicerar du forskningen på nätet

    Det finns ett kvalitetssäkrat och avgiftsfritt sätt att möta kravet att forskningsartiklar ska vara fritt tillgängliga på internet. Därmed behöver man inte betala avsevärda summor pengar för att följa bland andra Vetenskapsrådets krav på ”Open Access”, skriver fysikprofessorn Tommy Ohlsson.

  • Engångstoaletten lika viktig som bilen

    Peepoo. Så heter den, engångstoaletten som upfanns och utvecklades av KTH-professorn Anders Wilhelmson år 2005, och som sedan gjort succé. Nu har Peepoo valts ut till en av de 100 viktigaste innovationerna någonsin.

  • Sveriges bäst bevarade teknikhemlighet

    Visste du att världens första kommersiella internetliknande datakommunikationssystem byggdes i Sverige redan i början av 1970-talet? När historien om hur internet uppstod berättas brukar man lyfta fram det så kallade ARPA-nätet i USA. Det är bara halva sanningen.

  • Jan Gulliksen kommenterar USA:s beslut att slopa nätneutraliteten

    Hallå där Jan Gulliksen, professor i Människa-datorinteraktion och vicerektor för digitalisering på KTH. USA:s kommunikationsmyndighet FCC beslutade nyligen att ta bort de regler som säger att bredbandsleverantörer måste behandla all trafik på internet likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll. Du är ju vicerektor för digitalisering på KTH och digital champion för Sverige inom EU. Hur ser du på detta beslut?

  • ERC Consolidator Grants till två KTH-forskare

    Nyligen publicerade Europeiska forskningsrådet (ERC) resultatet av 2017 års utlysning av ERC Consolidator Grants. Av de totalt 14 svenska forskare som fått bidrag är två från KTH: Dejan Kostic, professor i internetteknik och Per Högselius, forskare inom Historiska Studier.

  • Så skyddar du dina data i sociala medier

    Även om det inte kan fastslås att läckta data i sociala medier kan användas för att exempelvis manipulera valresultat finns det all anledning att se över vilka data man delar. Det konstaterar Sonja Buchegger, som forskar om integritet i sociala medier.