Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • Vill skapa en levande laser

    Fiberoptik som kan användas till exempelvis medicinska behandlingar på nanonivå och solceller. Det är vad KTH-professorn Fredrik Laurell och hans kollegor kommer att forska om för det anslag som nu tilldelats dem och lärosätet.

  • Lasern firar 50 år på KTH

    Lasern är en av de stora moderna uppfinningarna och har revolutionerat våra liv. Tekniken finna i allt från hemelektronik till avancerad medicinsk teknik. I år är det 50 år sedan den första användbara lasern presenterades av Theodore Maiman.

  • De är framtidens forskarchefer

    I hård konkurrens med 159 andra sökande knep två forskarassistenter vid KTH var sin högvinst. Forskning om sociala nätverk och laserkristaller gav sammanlagt 20 miljoner i forskningsbidrag.

  • Sprider ljus över bättre cancervård och medicinsk avbildning

    I en nypublicerad artikel i tidskriften Nature Communications redogör KTH-forskare för hur två olika teknologier kan kombineras för att uppnå ultrahög upplösning för avbildning i flera färger av olika typer av strukturer, exempelvis mänsklig vävnad. Ner till 60 nanometer har forskarna nått, och bland tänkbara framtida användningsområden hoppas de på bättre medicinsk avbildning än idag och användande av IR-lasrar för att döda cancerceller. Det finns även hypoteser om att använda tekniken för att stimulera nervimpulser i hjärnan med ljusets hjälp.

  • De får Gustafssonpriset

    Varje år sedan 2002 delar Göran Gustafssons stiftelser ut Gustafssonpriset till unga forskare vid KTH och Uppsala universitet. Priset består av ett forskningsbidrag om 2,5 miljoner kronor att disponera fritt för forskning, och i år är det KTH-forskarna Jonas Sellberg och Lucie Delemotte som får ta emot det.

  • Billigare sätt att tillverka fiberbaserad laser

    Traditionell tillverkning av fiberoptik involverar bland annat smältugnar om 2 000 grader, och lämpar sig bäst för produktion av kilometerlånga internetkablar. Forskare vid KTH har nu för första gången lyckats 3D-printa fiberbaserad laser där kvaliteten är tillräckligt bra. Enligt Pawel Maniewski, en av forskarna bakom det nya tillverkningssättet, öppnar detta dörren för tillverkning av optisk fiber och laser till en betydligt lägre kostnad.