Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 33

 • KTH-forskarna som är på plats i Almedalen

  Under Almedalsveckan 2015 på Gotland kommer en rad KTH-forskare att vara med och delta i olika seminarier. Här är ett axplock ur den lista med seminarier som kommer att ges och den KTH-kompetens som finns på plats från och med den 28 juni.

 • KTH-forskningen som fick störst genomslag

  Vilken forskning från KTH gav mest eko i omvärlden förra året? Biotekniska landvinningar följt av tvärvetenskapliga rön inom klimatforskningen stod högst i kurs – när forskarna själva fick välja.

 • Ljud och vibrationer

  Här visas de senaste publikationerna från Järnvägsgruppen som har publicerats i KTHs publikationsdatabas DiVA inom ämnesområdet Ljud och vibrationer.

 • Fordonsteknik

  Här visas de senaste publikationerna från Järnvägsgruppen som har publicerats i KTHs publikationsdatabas DiVA inom ämnesområdet Fordonsteknik.

 • Infrastruktur

  Här visas de senaste publikationerna från Järnvägsgruppen som har publicerats i KTHs publikationsdatabas DiVA inom ämnesområdet Infrastruktur.

 • KTH och Vattenfall avger avsiktsförklaring

  Nu har KTH och Vattenfall ingått en avsiktsförklaring avseende strategisk partnerskap, ett så kallat ”Memorandum of Understanding” (MoU). Det innebär en överenskommelse om att stärka kompetensförsörjning, kompetensutveckling och forskning hos både KTH och Vattenfall.

 • Unikt lab för teknisk mekanik

  Samverkan och samarbete var nyckelorden när Odqvistlaboratoriet invigdes. All experimentellt avancerad forskning och utbildning inom teknisk mekanik samlas numera under ett tak på KTH.

 • KTH storsatsar på Brasilien

  Avtal för studentutbyten med hela fem brasilianska universitet och medverkan i ett svenskt-brasilianskt centrum för forskning och innovation. Nu lägger KTH mycket krut på att utveckla samarbetet med Brasilien och deras universitet.

 • Årets Nobelpristagare i kemi föreläser på KTH

  Dan Shechtman, årets Nobelpristagare i kemi, håller en föreläsning för forskare, lärare och studenter om sin upptäckt av den mystiska kvasikristallen – som tidigare betraktades som omöjligt i materialvärlden. Evenemanget sänds live här på kth.se fredag 9 december klockan 14:30.

 • Elsystem

  Här visas de senaste publikationerna från Järnvägsgruppen som har publicerats i KTHs publikationsdatabas DiVA inom ämnesområdet Elsystem.

 • Effektiva tågsystem för persontrafik

  Här visas de senaste publikationerna från Järnvägsgruppen som har publicerats i KTHs publikationsdatabas DiVA inom ämnesområdet Effektiva tågsystem för persontrafik.

 • Kapacitet

  Här visas de senaste publikationerna från Järnvägsgruppen som har publicerats i KTHs publikationsdatabas DiVA inom ämnesområdet Kapacitet.

 • Jordens mittpunkt kastar ljus över vulkanutbrott

  Forskare vid KTH har lyckats verifiera tidigare forskning rörande jordklotets allra innersta del vad beträffar utseende och uppbyggnad. Detta får konsekvenser för kunskapen om hur hela jorden är uppbyggd, och kan i förlängningen ge bättre förståelse för till exempel jordbävningar.

 • Pågående forskning

 • Effektiva tågsystem för godstrafik

  Här visas de senaste publikationerna från Järnvägsgruppen som har publicerats i KTHs publikationsdatabas DiVA inom ämnesområdet Effektiva tågsystem för godstrafik.

 • De blandar vetenskap och konst

  Genom att ta data från CERN:s partikelfysiker, kosmologiska simuleringar och genforskning och sedan göra om detta till ljud och bild hoppas KTH-forskaren Gerhard Eckel att ett nytt område ska födas. En värld där kultur och akademi kan frodas tillsammans och ge upphov till nya frågor och svar.

 • KTH utvecklar hållbar produktion i Södertälje

  Med utbildning och forskning inom hållbar produktion i nära samverkan med lokala företag spelar KTH:s nya campus i Södertälje en viktig roll för den industriella utvecklingen i regionen. Här finns labb där forskare, studenter, lärare och industripartner testar nya teknologier. Onsdag 23 maj var Kungen på besök.

 • ”Placera nya järnvägsstationer centralt”

  Färre människor pendlar regionalt. Fler resenärer tar bilen istället för att gå till järnvägsstationen. Ingen eller svag utveckling av ny bebyggelse sker. Det blir konsekvenserna om man väljer att placera en ny station utanför en tätort jämfört med om man placerar den i eller nära centrum. Det visar ett forskningsprojekt vid KTH som kommer till användning vid planering av nya höghastighetsbanor.

 • Forskargrupp har hittat nytt fenomen i atomkärnor

  Evidens för en ny oväntad så kallad fasövergång, alltså då ett ämne byter skepnad, har upptäckts av en internationell forskargrupp. KTH-professorn Bo Cederwall har lett arbetet. Resultaten av experimentet publiceras inom kort i den vetenskapliga tidskriften Physical Review Letters.

 • Teleskopet som inte gav upp

  I labbet på Albanova står teleskopet PoGO+ och begrundar tillvaron. Efter att ha flugit över halva jorden och samlat in avgörande fakta om supernovan Krabbnebulosan och tvåstjärnesystemet Cygnus X-1 finns det ju en del att smälta.

 • Nytt ljus över röntgenstrålning runt svarta hål

  Ökad och ny kunskap om den extrema miljön i närheten av ett svart hål samt nya fakta om en av stjärnhimlens allra starkaste källor för mycket energirik röntgenstrålning- Cygnus X-1. Det är resultatet av den forskning som bedrivits med hjälp av ett specialbyggt teleskop från KTH. De nya rönen har nu renderat en artikel i Nature Astronomy.

 • KTH-forskare klassificerar bilder av proteiner med hjälp av artificiell intelligens och dataspel

  Bättre beskrivningar av de hundratusentals mikroskopiska bilder av människans celler och proteiner som finns tillgängliga i databasen Human Protein Atlas. Det är ett av resultaten av ett internationellt forskningssamarbete som har letts av KTH. Dessutom har ett antal nya proteiner i den mystiska cellstrukturen som kallas Rods & Rings identifierats. I projektet har man använt sig både av dataspel och av artificiell intelligens för att förbättra klassificeringen av proteiner.

 • Tävling i maskininlärning ska få fram bästa modellerna för klassificering av mänskliga proteiner

  Forskare inom biomedicin på KTH har tillsammans med Kaggle – världens största community för forskare inom datavetenskap – lanserat en tävling inom maskininlärning. Priser om totalt 37 000 USD kommer att delas till dem som tar fram de bästa algoritmerna som klassificerar proteiner i bilder av människans celler.

 Tävlingen pågår under 90 dagar på Kaggles webbplats med start idag.

 • Konferens på KTH om trakasserier och sexuellt våld på offentliga platser

  Den 17 – 18 oktober arrangerar KTH konferensen Crime and fear in public spaces. Konferensen handlar om individens rätt till säkra offentliga platser. Ett särskilt fokus ligger på sexuella trakasserier och sexuellt våld mot kvinnor. En trailer från dokumentärfilmen Efter Ida/Livet efter Ida, som handlar om sorgearbetet efter mordet på Ida Johansson, kommer att visas med kommentarer av filmregissören och Ida Johanssons mamma.

 • 30 miljoner till forskning om kvantmaterial

  Oscar Tjernbergs forskargrupp på KTH och Nordita har tilldelats 30 miljoner kronor för att studera nya temporära tillstånd i kvantmaterial. Syftet är att öka förståelsen av dessa material. Något som kan bana väg för nya framtida kvantteknologier som kvantdatorer, snabbare och effektivare informationsprocessning och effektivare energiomvandling.

 • Forskargrupper

 • Forskning och utveckling vid Industriell ekologi

 • Framsteg i kampen mot ALS

  Forskare från KTH och KI har i en stor internationell studie studerat en celltyp i hjärnans blodkärl som möjligen kan ge en förklaring till ALS varierande sjukdomsförlopp. Resultatet har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine och forskarna hoppas att arbetet kan leda fram till en möjlighet att kunna ställa ALS-diagnoser tidigare än idag, samt bättre framtida behandlingar av sjukdomen.

 • De ifrågasätter tongivande coronaforskning

  Nu riktar forskare från bland annat KTH, Lund, Linköping och Uppsala universitet kritik mot brittiska Imperial Colleges slutsats att en total nedstängning av samhället är det enda ett land kan göra för att kraftigt minska smittspridningen. Arbetet forskarna bygger sin kritik på har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

 • Nya seminarier maxar forskningen

  Med Stanford som inspirationskälla bjuder MTH in alla forskare på CBH till forskarseminarier. På 45 minuter presenterar unga forskare aktuell forskning medan publiken deltar med idéer och tips.

 • Digitalt lärande - forskningsområdet

  Forskningen om digitalt lärande på KTH undersöker hur teknik kan stödja utbildning och lärande. Forskargruppens styrka är vår tekniska kompetens kompletterat av vår kompetens inom lärande. Forskningen är ofta designinriktad. Detta innebär att vi beforskar användning av framväxande teknik i lärandesammanhang och utvecklar prototyper och metoder som en del av forskningen. Vi har även som målsättning att bidra till att utveckla metoder och tekniker som kan användas i praktiken.

 • Film- och gamingteknik samspelar med skådespelarna i pjäs på KTH

  I den absurdistiska teaterföreställningen Kafkas Arkiv, som hade premiär i reaktorhallen R1 på KTH fredag 25 oktober, möts den animerade och den verkliga världen. Animerade avatarer som styrs av sensorer och motion capture-kameror samspelar med skådespelarna på scenen.

 • Anette Kolmos