Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 22
-
Betydelsefullt anslag till matematikforskning
Nu står det klart att fem KTH-forskare beviljas pengar genom Wallenbergs akademiprogram i matematik. Anslagen ska användas till att söka svar på olösta problem och stärka Sverige som forskningsnation.
- Storsatsning lyfter matematikforskning
-
Hans app kan göra barn smartare
Flying Colors 3D är ett ritprogram till Ipad som utvecklats av KTH-alumnen Joakim Rasmuson. Ett syfte med appen är att göra 3D-modellering enkelt och tillgängligt för alla. Ett annat är att göra människor mer intelligenta.
-
Högre kvalitet på matteundervisningen
Förnyelsearbetet på matteinstitutionen har börjat ge resultat. Nya seminarier som aktiverar studenterna och ett tydligare fokus på problemlösning har höjt kvaliteten på undervisningen i årskurs 1. Till hösten kommer alla nybörjarstudenter märka av förbättringen, enligt matematikläraren Mats Boij.
-
Big Bang-matematik ger Hans Ringström prestigefullt pris
Matematiken bakom Big Bang, det är vad KTH-matematikern Hans Ringströms forsknings kretsar kring. Hans bidrag till studier av kosmologiska modeller har fått stor uppmärksamhet internationellt. Nu uppmärksammas han av Kungl. Vetenskapsakademien genom att tilldelas en av de mest prestigefulla svenska forskningsutmärkelserna, Göran Gustafsson-priset. Förutom 4,5 miljoner kronor i forskningsanslag får han också ett personligt pris på 100 000 kronor.
-
Miljonanslag till KTH-matematiker
Nu står det klart vilka 15 framstående matematiker som får anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) för att lyfta den svenska forskningen inom matematik tillbaka till världstoppen. Hälften av forskarna har en koppling till KTH.
-
”Bland de bästa i Europa på matematik”
Hur ska balansen se ut mellan renodlad och tillämpad matematik? Det var en fråga som väckte uppmärksamhet när rektor Peter Gudmundson besökte matematik-institutionen under den pågående rektorsturnén.
-
KTH-forskare analyserar det amerikanska valet
Välkommen till en föreläsning om valsystems olikheter och elektroniska val. Professor Svante Linusson tar upp bra och dåliga sidor i olika valsystem, med utgångspunkt från de i USA och Sverige, universitetslektor Douglas Wikström kommer att diskutera fördelar och nackdelar med elektroniska valsystem jämfört med dagens pappersbaserade system.
-
KTH får examensrätt för gymnasielärare
Allt sedan 2002 har KTH och Stockholms universitet tillsammans utbildat gymnasielärare i matematik och flertalet naturvetenskapliga ämnen. Nu ökar möjligheterna i och med att KTH får egen examensrätt för gymnasielärare i matematik, fysik, kemi och teknik.
-
KTH ger läxhjälp för framtidens studenter
Nu ges läxhjälp för grundskole- och gymnasielever på centrala KTH:s campus. Här ger studenter som är anställda av Lärarjouren hjälp till den som kört fast.
-
Sveriges bästa matteutbildning finns på KTH
KTH har landets bästa matematikutbildning på avancerad nivå. Tillsammans med Stockholms universitet var man enda lärosäte som fick högsta betyg i fem av sex kategorier vid UKÄ:s granskning. Djupt engagerade lärare och motiverade studenter är förklaringen till topplaceringen, enligt matteinstitutionens företrädare.
-
3,141592 skäl att addera matte till kultur
Säger datumet 14 mars dig något? Exakt, det är ju Pi-dagen! Detta ska givetvis firas, något KTH-stödda Vetenskapens hus gör tillsammans Stockholms matematikcentrum under Pi-dagen. Festligheterna äger rum på flera platser, bland på Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm.
-
Omsusad matematiker besöker KTH
Han ses som en av de främsta matematikerna, jämförs med popstjärnan Lady Gaga och klär sig som en aristokrat från 1800-talet. I mars gästar Cedric Villani KTH.
- KTH startar matematikprogram med SU
-
Här förmedlas glädjen med matematiken
Årets mattecirkel för gymnasister har dragit igång. I år lockas cirka 150 stycken av tjusningen med rigorös, abstrakt matematik. – Detta är ett tillfälle för våra elever att få en försmak av vad högskolestudier innebär och ett bra tillfälle för oss lärare att få bättre kontakt med KTH, säger Johan Wild, gymnasielärare från Strängnäs.
- KTH startar mattekommission
-
Matematik som skapar vacker konst
Hallå där Sandra di Rocco, prefekt på matematikinstitutionen, som ställt upp en experimentdator för studenter och anställda i KTH:s bibliotek. Varför det? – Vi vill att fler ska associera matematik med vackra figurer och inte bara tråkiga beräkningar.
-
Miljardsatsning på forskning om artificiell intelligens
Nu får initiativet Wallenberg Autonomous Systems and Software Program (WASP), där KTH ingår, ett rejält kapitaltillskott. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) bidrar sammanlagt med 1 miljard kronor.
-
Student för en vecka gav mersmak
När matteinstitutionen erbjuder prao för högstadietjejer bildas en kö av sökande. Både ämneskunskaper och självförtroende växer under lektioner som leds av såväl professorer som doktorander.
-
KTH-matematiker hyllad av USA-politiker
Det är knappast varje dag som matematisk forskning diskuteras i amerikanska kongressen. Men när demokraten Jerry McNerney nyligen tog till orda passade han på att hylla KTH-professorn Mats Boijs banbrytande matematiska teori, den så kallade Boij-Söderbergteorin.
-
”Garantera studenterna bra mattelärare”
Matteundervisningen har tagit flera steg framåt senaste året. Men fortfarande saknas några viktiga delar. Exempelvis en kvalitetssäkring av den pedagogiska kompetensen hos mattelärare i årkurs 1. Det menar fyra utbildningsansvariga på ITM-skolan.
-
En vecka med matematik ger mersmak
Hur är det att plugga matte på KTH? För femte året i följd får tjejer från högstadiet prova på en veckas studier på matematikinstitutionen.