Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 14
-
Kolfiber byter skepnad med elektricitet
Konstruktioner som ändrar form har många fördelar när de används inom flygindustrin, i robotar eller vindkraftverk. Problemen fram till idag har emellertid varit flera. Delarna har varit endera tunga, svåra att styra eller saknat den mekaniska styvhet som krävts. Forskare från KTH har hittat en lösning på problemet.
-
Forskare har uppfunnit en superelastisk metallegering
Olika metallegeringar som kan ändra form och storlek reversibelt med hjälp av belastning, kyla och värme har funnits ett tag. Fenomenet kallas superelasticitet och materialen för minneslegeringar. Nu har forskare vid bland annat KTH uppfunnit en metallegering som är inte är beroende av temperatur på samma sätt som tidigare.
-
De forskar om Terminator-material
Kommer du ihåg roboten T-1000 i filmen Terminator 2? Då minns du säkert att denna maskin kunde byta form till vad som helst, människor inbegripna. Mikrorobotarna i den animerade filmen Big Hero 6 är ytterligare ett exempel på materia som på en given signal kan ändra skepnad. En liknande substans, kallad robotikmaterial, är vad tre KTH-professorer jobbar med i ett nytt forskningsprojekt.
-
Material blir bättre av tuffa miljöer
Ett högpresterande plastskum baserat på mjölkprotein som förbättras av att utsättas för hårda tag. Det är vad forskare vid KTH har utvecklat. I framtiden kan materialet förhoppningsvis finna sin plats i extrema miljöer som katalysatorer för bilar, bränslefilter eller förpackningsskum.
-
Sju KTH-projekt på prestigefylld lista
När Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) presenterar årets 100-lista befinner sig hållbar krisberedskap i fokus. Anledningen till detta är den pandemi som drabbat världen under det senaste året.
-
Svampar visar vägen till nytt trämaterial
Trä blir ett allt vanligare material att förädla för olika, nya ändamål. Hittills har dessa förädlingsprocesser varit energikrävande och lämnat betydande ekologiska fotavtryck. Forskare vid KTH har tittat närmare på hur energiåtgången kan bli mindre genom att studera hur svampar bryter ner trä. De har delvis imiterat denna process när de skapat en ny och stark träfilm.
-
Slembaserad gel förbättrar bentransplant och främjar läkning
Molekyler från slem kan användas för att producera syntetiskt bentransplantatmaterial och hjälpa till med läkning av större benförlust, visar en ny forskningsstudie.
-
Nytt material ska efterlikna hjärnans synapser
Forskare vid KTH och Stanford University har testat ett nytt material att tillverka datorkomponenter av. Materialet ska enligt forskarna vara så pass billigt att det kan utgöra en hörnsten i byggandet av datorer som kan imitera hur den mänskliga hjärnan fungerar.
-
Blå forskning nyckel till hållbar framtid
Hallå där, Fredrik Gröndahl. Du är ansvarig vid KTH för satsningen Kristineberg Center för marin forskning och innovation. Vad ska göras där?
-
Nanopapper nytt steg mot hållbara förpackningar
Närmare 250 000 ton förpackningsplast baserad på olja snurrar runt i svensk handel varje år. Nu har forskare vid KTH tagit ett viktigt steg mot mer hållbara förpackningar. De har utvecklat en metod som förkortar och förenklar tillverkningen av ett miljövänligt förpackningsmaterial.
-
Kvantteori bakom nya, starka metallegeringar
Forskning i syfte att utveckla nya metallegeringar har traditionellt varit experimentell. Därmed har det inte alltid varit lätt för forskare att veta exakt vad som bidragit till nya legeringars positiva egenskaper. Nu har forskare vid KTH utarbetat en ny metod att ta fram legeringar som på atomnivå belyser de mekanismer som leder till starkare, segare och mer formbara material. Därmed hoppas forskarna med tiden bland annat kunna producera stål där cancerframkallande kobolt ersätts med miljövänliga alternativ.
-
Forskarna framställer el ur trä
I en tid då tillgången till energi är en fråga som berör många miljoner människor världen över har forskare vid KTH lyckats utvinna elektricitet genom att låta vatten passera genom förädlat trä. Arbetet har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Advanced Functional Materials.
-
Julklappar som packar upp sig själva
En svensk-tysk forskargrupp har utvecklat ett nytt träbaserat material som kan röra på sig med hjälp av lite fukt. Förutom rörligheten kan materialet laga sig självt, men är också starkt och kan töjas utan att gå sönder. En av KTH-forskarna bakom det nyutvecklade materialet berättar att det skulle kunna användas som förpackningsmaterial som tar internetfenomenet Unboxing till helt nya nivåer.
-
Forskningsframsteget: Tegelstenskrossande "muskler" av trä till robotar
Trä är den primära beståndsdelen i ett tegelbrytande muskelmaterial för minirobotar som utvecklats av forskare vid KTH. Materialet - en specialutvecklad hydrogel - kan byta form; expandera och dra ihop sig på begäran när det styrs med elektriska impulser på mindre än en volt.