Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 5

 • Nytt vapen mot antibiotikaresistens

  Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC uppskattar att 25 000 européer dör varje år till följd av antibiotikaresistens. Nu sparkar mångmiljonprojektet RAPP-ID igång, vars syfte är att råda bot på antibiotikarestistensen i och med framtagandet av nya mediciner. Med i båten finns förstås en rad KTH-forskare.

 • Virusvarnare ska stoppa vinterkräksjuka

  Perioden mellan november och april - det vill säga just nu - innebär högsäsong för den virusbaserade vinterkräksjukan. Tänk om det fanns en teknik som kunde varna för sjukdomar i luften så att människor kunde undvika sådana platser. Det gör det. KTH-forskare har uppfunnit en virusvarnare.

 • Kapade kostnader med ny sensor för astmasjuka

  I Sverige har cirka 700 000 personer astma, och varje år dör omkring 200 personer i sjukdomen enligt Astma- och allergiförbundet. Därmed är astma att betrakta som en av de stora folksjukdomarna i Sverige. Dagens medicinering mot astma är emellertid trubbig vilket gör att patienter tillför kroppen mer läkemedel än nödvändigt. En ny sensor ska råda bot på problemet.

 • Erkännande av stora insatser i liten skala

  Deras mest framgångsrika projekt inom medicindiagnostik är en trycksensor som mäter förträngning i hjärtat och förebygger hjärtinfarkter. Idag säljs hundratals trycksensorer varje år världen över. När Europeiska forskningsrådet (ERC) korar forskare i världsklass kammar Göran Stemme och hans forskarkollegor på Mikrosystemteknik hem 23 miljoner kronor. Forskning kan bland annat resultera i ny medicinteknik.

 • Spårningsteknik ska stoppa spridning av kräksjukan

  Prosit. Någon nyser högt och ljudligt i bussen. Man riktigt ser hur virusdropparna pepprar luften åt olika håll. Alla håller andan och försöker att minimera luftintaget i nästa andetag, i hopp om att viruset inte ska få fäste. Förkylningstiderna är här och allt verkar smitta.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22